Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Kasım '07

 
Kategori
Yemek - Mutfak
Okunma Sayısı
9246
 

Çiğköfte nasıl yoğrulur ?

Çiğköfte nasıl yoğrulur ?
 

Son yıllarda Türkiye'mizin en doğusundan batısına kadar bir uzantıda çiğ köfte modası başladı.

Evet ne olacak? Bundan rahatsızlık mı duydun, der gibisiniz. Tam tersine aksine memnunum. Benim dikkat çekmek istediğim husus ÇİĞKÖFTEnin asimile edilmesidir.Ve ben buna karşıyım.O da ne demek çiğköfte de mi asimile olur? Olur ya olmazmı? İçerisine karabiber kondu hadi dedik. Nane kondu vay dedik. Ceviz, şeker, badem derken kafamın tası attı. Be kardeşim aşure mi yapıyorsun? O'nun adı çiğköfteyse bu saydıklarımı koyamazsın, o kadar! Korsan;  damak tadını bilmeyen, çiğköfteyi tanımayanları davet et. Çiğköftenin usta bir yoğurucusu olarak yinede beni dinleyin, pişman olmazsınız.

Tam 32 yıldır çiğköfte yoğururum, yeyipte beğenmeyeni görmedim. Sabırsızlanmayın bu yazının sonunda siz de benim özelliklerimii taşıyacaksınız. 5 kişilik tarif: 350 gr yağsız çok iyi çekilmiş kırmızı et (bayatlamışı olmaz)350 gr kırmızı pul biber (taze ve nemli olacak) 1 çay kaşığı çiğköfte baharatı, 500 gr ince sümüt, 2 yemek kaşığı domates salçası, 1 deste iyi kıyılmış maydanoz, 2 baş robotta çekilip yıkanmış kuru soğan, 8 diş soyularak robotta çekilmiş sarmısak, altı tırtıllı geniş bir leğen. Haydi yoğuralım: Kuru soğan, sarmısak, salça, kırmızı pul biber ve et leğene önce konularak 2 dakika yoğurulur. Leğen içinde kartopu gibi topaçlanarak o topacın büyüklüğüne denk olacak kadar sümüt (500 gr) konur. 7 dakika daha yoğrulur. Birinci yoğurmada 2 bardak, ikinci yoğurmada da 2 bardak(su bardağı) su dökülür. Yedi dakika yoğurmanın sonunda baharatı konulur ve 3 dakika daha yoğrulur. Sonra kıyılan maydanoz dökülerek, 1 su bardağı su ilave edilp 1 dakika daha yoğrulur. El, bir sahandaki suya batırılarak portakal büyüklüğünde yuvarlatılarak, servis tabağına konur. Yanında mevsimine göre salata ve mutlaka ayran olur. Çiğköfteyle asitli içecekler olmaz, söylemedi demeyin. Salata yanına yeşil nane, tere, marol, kıyılmış salatalık ve tabiki turşunun bütün sülalesi uyar ve ilaç gibidir. Toplam yoğurulma süresi 11 dakikadan az olmamalı, 15 dakikayı da geçmemeli.Bu söylediklerime uyarsanız tüm sorumluluğu üzerime alırım.  Aksi halde, hayır hayır aksini düşünmem bile hata. Şimdiden kokusunu duyar gibiyim, afiyet olsun. Başka lezzetlerde buluşabilmek dileğiyle,

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

Ciğköfteyi cok severim ama et olmasaymış iyi olurmuş..;)) Etsiz olanı tercih ederim;)) Yıllar önce etli yemistim, o da beni yemişti;)) Selamlar..Memnun oldum sayfamda sizi görmekten ve bende sayfanızı ziyaret edeyim dedim;)) kendinize iyi bakın saygı ve selamlar..

Selda Çakmak 
 11.04.2017 23:22
Cevap :
Selda Hanım, çiğköfte adı üstünde çiğ yenir. Ama derler ki yoğrulurken sürtünerek ince sümüt ( bulgurun küçüğü) pişer ve acının da aroması ile hatta kavrulur. Salça ve soğan ve sarımsak ile de tatlandırılarak yenir hale getirilir. Piyasada satılan çiğköfteler makinadan geçer genelde. Makina bulguru ezer ve suyla teması neticesinde hamurumsu bir kıvam verir. Birkaç gün önce hiç el yapımı çiğ köfte yemeyen çocuklarımın turizmci iş arkadaşlarına hazırladım. Severek yemişler ve artık dışarıda çiğ köfte yemek zor bu tattan sonra, demişler. Butik otelinizde de bir çiğ köfte köşesi oluştursanız ya..Yabancılar için ilginç gelebilir, slm..  22.04.2017 14:06
 

Çiğköfte yemek olarak çok harika, ama hazırlanması çok zor. Ellerinize sağlık...Saygılarımla.

Ebru Gönüllü 
 18.01.2008 23:52
Cevap :
Ebrucuğum o zorluk bana zevk veriyor, sevgilerimle.  19.01.2008 0:13
 

Hocam benim bildiğim çiğ köfte rakı ile yenmez. Doğrumu dur acaba?

Ahmet Üstündağ 
 26.11.2007 0:24
 

Ben de yapanların eline bakarak öğrendim ve yapıyorum arasıra...Sümüt dediğiniz ince bulgur sanırım. Önce onu hiç su koymadan, salça ve limon suyu ile yoğuruyoruz, et daha sonra ekleniyor...değil mi...biberin ölçüsü de fazla geldi bana...ama siz diyorsanız doğrudur,sizin toprakların yemeği ne de olsa...

Fatma Köse  
 25.11.2007 10:54
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
 
Toplam blog
: 257
Toplam yorum
: 1266
Toplam mesaj
: 257
Ort. okunma sayısı
: 1225
Kayıt tarihi
: 22.11.07
 
 

Milli ve manevi değerleriyle Mustafa Kemal ülküsüne inanan, bayrak ve vatan kavramlarını her değe..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster