Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Kasım '07

 
Kategori
Havacılık
 

Hürkuş (Ülkemizde güzel şeyler de oluyor)

Hürkuş (Ülkemizde güzel şeyler de oluyor)
 

Tayyareci Vecihi, Vecihi Hürkkuş’un yaşamı; 6 Ocak 1896 günü başlayan ve 16 Temmuz 1969 günü sona eren, coşku, sevinç, acılarla yoğrulmuş; kahramanlık, cesaret ve elli yıllık bir uçuculuk serüveniyle dopdolu olan bir yaşam.

Milliyet Blog’da daha önceki yazılarımda da anlatmıştım.( http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=35925, http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=36216, http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=36473 ) Kutsal Kurtuluş Savaşımızın Kahraman Tayyareci Vecihi’si, kendi uçağını yapan mühendisi, pilotlar yetiştiren uçuş öğretmeni, akrobasi pilotu, test pilotu, iyi eş, iyi baba ve ilk havacı şehit genç kızımızın -acılı- iyi dayısı, gerçek bir yurtseverdi.

Çabuk unutan bir toplum olma özelliğimiz nedeniyle, Tayyareci Vecihi’yi de unuttuk. Anımsadığımız anlar da oldu. Bir komedi filmimizde, Münir Özkul’un kızını oynayan Ayşen Guruda’nın sevgilisi ve yeteneksiz bir pilotu canlandıran, büyük komedi sanatçımız Şener Şen’e, o filmde “Vecihi” adını verdik. Bir rastlantı mıydı? Bilmiyorum. Belki de, “Pilot” denince; bilinçaltımızdaki tek çağrışım olması bunu sağladı.

Vecihi Hürkuş, yalnızca ülkemizde değil, dünyada da çok özel yeri olan bir pilottu. 50. Yıl Havacılık Madalyası’nın dünyadaki tek sahibi idi.

Bizim kuşağımızın, kuru yemiş, elma, portakalla kutlamakla yetindiği, Yerli Malı Haftalarında; O, daha Cumhuriyetimizin ilk yıllarında, kanadına taktığı “Yeri Malı” panoları ile yurdumuz üzerinde, kendi yaptığı uçağı ile dolaşan bir yurtseverdi.

İstanbul’da bir semtimizin adı olmaktan öte, artık dilimizde bir anlam taşımadığına inanılan vefa sözcüğü, Ulusal gurur kaynağımız Türk Havacılık Ve Uzay Sanayi A.Ş.(TAI) sayesinde, gerçek anlamında yeniden anımsandı. TAI bir vefa örneği sergileyerek, Türk Mühendisleri tarafından, özgün olarak geliştirilmekte olan Türk Başlangıç ve Temel Eğitim Uçağı’na, IDEF 2007 Fuarı sırasında, 23 Mayıs 2007 günü düzenlenen bir törenle HÜRKUŞ adını verdi. Törene; Vecihi Hürkuş’un kızı Gönül Hürkuş Şarman ve diğer yakınları da katıldılar. TAI Yönetim Kurulu Başkanı (E) Korg. Atalay Efeer, Sayın Gönül Hürkuş Şarman’a, geliştirilmekte olan HÜRKUŞ Uçağının bir maketini de hediye etti.

Karamsarlık ve umutsuzluğun kol gezdiği ülkemizde, güzel şeyler de oluyor. Ulusal gurur kaynağımız TAI’nin bu müjdesinin , tarih bilinci içinde, geleceğe umutla bakacağımız güzel günlerin de müjdecisi olmasını diliyorum.

Teşekkürler TAI Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Korg. Atalay Efeer, teşekkürler Genel Müdür Sayın Muharrem Dörtkaşlı, teşekkürler Üretim Başkanı Sayın Cemal Nadir Sayın, teşekkürler Ürün Geliştirme Müdürü Sayın Aylin Ararat, teşekkürler emeği geçen Türk Mühendisleri..

Ruhun Şad olsun Kahraman Tayyareci Vecihi.



Unutmayın1:
THK Yangın Uçağı alım kampanyası için, tüm operatörlerden yangın yazıp, 3919’a gönderin. Bedeli 6 YTL’dir. Ülkemize katkısı, yemyeşil ormanlar.

Unutmayın2: Kurban Derilerini, lütfen THK’na verin. Kanatlı bir Türk Gençliği yaratılması çabamıza destek olun.

 
Toplam blog
: 182
: 2395
Kayıt tarihi
: 29.01.07
 
 

10 Kasım 1954 tarihinde doğdum. Sosyal Hizmet Uzmanıyım. Pilotum. (ultralight licence no:151)..