Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Aralık '07

 
Kategori
Teknoloji
 

Atıf Ünaldı (3)

Atıf Ünaldı (3)
 

Sayın Atıf Ünaldı'yla söyleşimize kaldığımız yerden devam ediyor.

* İnteraktif reklam hakkında bilgi alabilirmiyiz?

İnteraktif reklamcılık gelecek iki yılda Türkiye'nin de gündemine ciddi anlamda gireceğini düşündüğüm konulardan biri. Bu nedenle danışan firmalarıma özellikle bu yatırımı en kısa zamanda yapmaya başlamalarını ve bunun için her ay bir bütçe ayırmalarını tavsiye ediyorum. Çünkü internet üzerinde reklamcılık her geçen gün büyüyen bir pazar. Gelecek iki yıl içinde de bu büyümeyi bir patlamanın takip edeceğini düşünüyoruz. Bu patlama gerçekleşip herkes interaktif reklam vermeye başlamadan önce, bu pazarda olmanın büyük avantajı olduğu görüşündeyim. Mesela son dönemde Chevrolet' nin interaktif kampanyasının, markanın algısı ve daha önemlisi satışı açısından son derece yararlı olduğunu görüyorum.

* Yakın gelecekte bizi neler bekliyor?

Tabii bu soruya bilişim şirketleri açısından bakma imkanına sahibim. Ancak bilişim şirketleri birçok sektöre girmeye başlayınca işin şekli de değişiyor bence. Şu aralar bilişim sektörü otomotiv sektörüne el attı. Sizi tanıyan, söylediklerinizi anlayan otomobiller arzı endam etmeye başladı.

Bu noktada birkaç şirketin yakın zamanda sektörlerini değiştirecek veya kaydıracağını tahmin ediyorum.

Honda: Kişisel Jet sektörünün büyük oyuncusu olacak. Honda'nın ürünleri yavaş yavaş piyasaya çıkmaya başladı. Hoş bu konuda Microsoft' un da beklentileri var ama ne çare atı alan Üsküdar'ı geçti.

Microsoft: Honda'ya kişisel jet üretimini kaçıran Microsoft Asimo'ya rağmen robot işine girecek. Honda'nın elemanlarını teker teker transfer edecek. Buradaki en büyük avantajları User Interface olacak. Yıllardır bu konuda çalışmalarının sonucunu alacaklar.

Google: İşte yazılım ve işletim sistemi sektörünün yeni ve güçlü yıldızı. Microsoft Vista ile iyice gücünü kaybetti. Bu sektörün yeni büyük oyuncusu Google olacak. Bunu da açık kaynak kodları ve alışageldikleri özgürlükçü internet anlayışı ile gerçekleştirecekler.

Apple: Hardware ve Consumer Electronics'in kralı bundan sonra Apple olacak.

Cisco: İletişim sektörünü Alcatel'in elinden alacaklar. VOIP, VOD, IPTV onlardan sorulur olacak. Bkz: Cinemanow, moviebeam, linksys ve yeni yakın alınan onlarca şirket.

Java: Logosunu değiştirecek. Hala kendini var etmeye çalışacak. Bence ellerinde bu kadar kahve logolu şey varken kahve işine girseler daha doğru bir karar olur.

Bunlar tabii benim kişisel görüşlerim ama sektörün yıllardır içinde biri olarak, doğruluk payımı en iyi zaman gösterecektir.

* Gelecekte nelere yatırım yapmalıyız?

Gelişen teknoloji herşeyi o kadar hızlı değiştiriyor ki iş hayatı bu devingenliğin içinde nelere yatırım yapması gerektiğini bulmakta ciddi anlamda zorluk çektiğini yakından görüyorum. Danışmanlığını yaptığım son derece dinamik şirketlerin bile gelecek 2 - 3 yıllık projeksiyonda ciddi anlamda zorlandıklarını izliyorum.

* Gelecek 25 yıllık gelişme haritasının ana başlıklarını belirleyebilirmiyiz?

* Hidrojen yakıtı ve bu yakıtla çalışan pillerin fiyatları ciddi anlamda ucuzlayacak. Yani bizim değişimizle artık bu piller kitlelerin kullanımına iletilecek.

* Elimizdeki robot teknolojisini bir kenara bırakıp, İsrail'li araştırmacıların şu an üzerinde çalıştığı insan beyni ile direkt entegre olabilen biyo-bilgisayarlarla ve siborg teknolojisi ile ilgilenmeye başlayacağız.

* Supersonik jet üretimi toplu taşımanın temelini oluşturacak. Bir yere ortalama 10000 km / saat hızla gitme imkanına sahip olacağız.

* Second life ile başlayan avatar dünyası eğitimi içine alacak. Sanal gerçekliğin yeni yıldızı eğitim olacak. Çocuklarımız eğitimlerini evlerinde aile ortamında istedikleri zaman alabilecekler.

* Borsada hidrojen yakıtına yatırım yapan şirketlerin hisseleri astronomik oranda artacak.

* Okyanus akıntılarından elektrik üretimi konusundaki yatırımlar hızlanacak. Rüzgar enerjisiyle elektrik üretmek bireysel kullanıma kadar inecek.

* Kitlesel imha silahlarına ulaşmak daha kolay hale gelecek.

* Genetik bilimi, nanoteknoloji ve robot biliminin kullanımı ile insanlar vücutlarını farklı şekillerde değiştirmeye başlayacaklar.

* Robot bilimi ve akıllı çevrebirimleri insanları toplu yaşamdan uzaklaştıracak ve daha özgür kılacak.

* Sülüklerden elde edilen kimyasallar acılarımızı morfinden bin kat daha hızlı yok edecek.

Bunlar tabii ki ana başlıklar. Yatırım yaparken dikkat edilmesi gereken ise sadece gelişmeler değil, şirketin ve ülkenin dinamikleri. Bu nedenle danışanı olmayan şirketlerin yatırım yaparken daha dikkatli olmalarını tavsiye ediyorum.

* Garanti WAP hakkında görüşlerinizi alabilir miyim?

Son dönemde bankalar web siteleri aracılığı ile müşterilerine hizmet vermeyi tercih ediyorlar. Bu sadece müşteri açısından değil, banka açısından da son derece karlı bir durum. Bir şubenin lojistik maliyetleri bile bütün dünyada hizmet veren bir web sitesinin maliyetlerinden fazla. Bu konuda Türkiye' deki en ciddi çalışmayı her zaman Garanti Bankası yapmıştır. Bu nedenle ben her e-ticaret seminerimde ve/veya internet yatırımı yapmayı planlayan şirketlerle yaptığım görüşmelerde, işin banka ayağında Garanti Bankasını öneriyorum. Yani Sezar'ın hakkını Sezar'a verelim.

Ancak Garanti Bankası da küçük büyük bazı hatalar yapmıyor mu? Tabii ki yapıyor. Mesela wap konusu. Garanti Bankası mobil şubesini, wap şubesi ismi ile konumlandırdı. Ancak telefonlarımız eskisi gibi wap protokolü üzerinden bağlantı kurmuyor. Alıştığımız web protokolünü kullanıyor. Zaten wap protokolü üzerinden gönderebileceğiniz bilgi miktarı son derece az.

* Bize önerebileceğiniz faydalı linkler var mı?

İnternet siteleri devamlı yenileniyor. Yeni ve çok işe yarayan siteler ortaya çıkmaya başlıyor. Bu nedenle bir siteden bahsetmektense bu bilgileri en hızlı şekilde alabileceğiniz bir kaynaktan bahsetmeyi daha doğru buluyorum.

http://www.internetkaynagi.com

Bu sitedeki araç çubuğunu bilgisayarınıza yüklediğinizde, her an kendini yenileyen bir linkler listesine sahip oluyorsunuz. Ayrıca bir arama motoru da mevcut. Bu araç çubuğu Türkiye'de çoğumuzun kullandığı iki browserı yani İnternet Explorer ve Firefox' u destekliyor. Yüklemediyseniz yüklemenizi tavsiye ederim.

*****

:) Sevgili Atıf ÜNALDI; bizlerle çok değerli bilgiler paylaştınız. İtiraf etmeliyim ben tam bir teknoloji özürlüyüm, öyle ki reset düğmesini bile iki senede öğrendim. Bilgisayar benim için daktilodan farksız. Sadece bilgisayarda değil cep telefonunda da oldukça kötüyüm. Özetle bu teknoloji beni aşıyor.

Buna rağmen beni kırmadınız geldiniz ve böylesi güzel bir söyleşiyi gerçekleştirdik. Zerafetinize teşekkür ediyorum, sefalar getirdiniz...

http://atfworkshops.com

http://atif.unaldi.org/

http://www.esmakahraman.com/atif-unaldi-3/

 
Toplam blog
: 1929
: 661
Kayıt tarihi
: 11.11.06
 
 

  Hayatı ciddiye almam, emeği çok ciddiye alırım. Dünyanın en vazgeçilmez üçlüsü; çocuklar, çiçek..