Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Aralık '07

 
Kategori
Şarap
 

Öküzgözü: Fırat tadındaki şarap

Öküzgözü: Fırat tadındaki şarap
 

Birçok gurme ve şarap otoritesi tarafından, Anadolu’da yetiştirilen, anavatanı bu topraklar olan, en asil, değerli ve kaliteli, kırmızı şaraplık üzüm türü olarak, öküzgözü cinsi üzümümüz gösterilir. Öküzgözünün bir diğer özelliği de ülkemizde yetiştirilen, en iri taneli üzüm olmasıdır. İsmini de bu hasletinden alır.


Öküzgözü, Elazığ ve bölgesinin üzümüdür dersek hiç de yanlış olmaz. Ancak, gakkoşlar diyarı Harput topraklarının yanısıra; Malatya, Arapgir’den başlayıp Diyarbakır’a kadar uzanan coğrafyada, pek çok bağda, bu üzüm yetiştirilmektedir. Özellikle, Malatya ve El-aziz köylerinde yaşamakta olan Ermeni vatandaşlarımızca uzun yıllar öncesinden bu yana üretilmiş, gerek sofralık gerekse şaraplık olarak kullanılmıştır.


Bana göre, öküzgözü üzümü, antik çağdan bu yana, Anadolu şarapçılığının tartışmasız gururudur. Ancak, kesinlikle katılmadığım bir farklı görüş de bu üzümün; 1950-1955 yılları arasında gerçekleştirilen tarım reformu esnasında, İtalya’dan getirtilen üzüm, tohum ve fidelerinin melezleştirilip, hususiyetle Elazığ-Malatya-Diyarbakır bölgesinde yetiştirilmesi sonucu elde edilmiş olan yeni dönem üzümü olduğu savını ortaya koyar.


Oldukça koyu, siyaha çalan kırmızı renkli, kalın kabuklu, etli, iri ve yuvarlak öküzgözü üzümünün olgunlaştığı hasat zamanı; eylül sonu, ekim ortalarıdır.


Öküzgözünün şarabı da kırmızı, açık yakut rengindedir. Oldukça gövdeli(yapılı) ve damakta kalıcı özellik gösterir. Yoğun aromalı, özellikle vişneyi çağrıştıran meyvemsi tatlara sahiptir. Dolgundur ancak hafif tanenli, yani fazlaca buruk, kekremsi değildir. Bu özelliğiyle, daha tanenli bir üzüm olan boğazkereye göre yıllandırılmaya daha az elverişli olduğu kabul edilir. Asitçe zengin olduğu, tadılan ilk yudumdan sonra rahatlıkla fark edilebilir.


Elazığlı üreticiler, öküzgözünü yetiştirdikleri bağlarında, kendi toprakları ile birlikte, Fırat Nehri yatağından getirdikleri ince toprağı da harman ettiklerinden olsa gerek üzümün tadı, benzerlerine göre fark yaratır ve nev-i şahsına münhasır bir karakter kazanır.


Öküzgözü, monosepaj nitelikte bir şarap olarak kendi başına da rahatlıkla kullanılabileceği gibi en iyi uyum gösterdiği partneri olarak kendine boğazkereyi seçer. Yukarıda da belirttiğim gibi, bu iki üzümün aromatik ve tanen yapıları tam ters orantılı olduğu için, kupajları muhteşem dengeli bir tat ortaya çıkarır.


Bir öküzgözü tercih ettiyseniz, içmeden önce mutlaka, yarım saat, şarabınızı bir karafta dinlendiriniz. İnanın pişman olmayacaksınız.


Ve, en iyi uyum gösterdiği yiyecekler ise dolgun ve yapılı peynirler; ızgarada, baharatlı soslarla ya da fırında pişirilmiş kırmızı etler, av etleri ve kıyma-baharat soslu spagettilerdir.


Şarap raflarında, pek çok üreticinin, öküzgözü cinsi şaraplarını bulabilirsiniz. Naçizane, içlerinde benim favorim, Kavaklıdere’nin “Kav” serisidir.


Not: Bir sonraki şarap yazımızda “Boğazkere” diyeceğiz.


@Geçen sene bugün “İslam’ın Şartı Altı mıdır?”: http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=17126


@Geçen sene bugün “Teneşir Cumhuriyeti -giriş-“: http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=17165


@Geçen sene bugün “Teneşir Cumhuriyeti - 1”: http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=17190

 
Toplam blog
: 898
: 3759
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

İzmir'de yaşıyorum.    Çok uzun yıllar öncesinden başlayıp, hiç ara vermeden bugünlere kada..