Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Efsane FB 1907 Baterist Metin

http://blog.milliyet.com.tr/efsanefb1907

18 Aralık '07

 
Kategori
Bayramlar
 

Bir Zamanlar Bayramlar...

Bir Zamanlar Bayramlar...
 

Kurban bayramı, her yıl hicret takvimine göre, zilhicce ayının onuncu günü başlar ve dört gün sürer. Bu bayramda dini kurallara göre kurban kesilir ve dinsel törenler yapılır. Kurban bayramı, Müslüman aleminin en büyük bayramıdır. Ayrıca, kurban bayramında Kabe ziyaret edilerek Hac görevi yerine getirilir.

İslam dininin kurallarına göre, varlıklı kimselerin kurban kesmesi gereklidir. Kesilen kurban yine İslami kurallara göre dağıtılmalıdır. Müslümanlar, Ramazan bayramında olduğu gibi kurban bayramında da birbirleriyle görüşüp bayramlaşırlar. Dargın olanların bu vesileyle barışmaları gereklidir.

Türkler, Ramazan ve Kurban bayramlarına büyük önem vermişlerdir. Fatih Sultan Mehmet döneminde, bayram törenleri ve şenlikleri bir kanunla düzenlenmişti... Halk bu bayram günlerinin sabahlarında yakınlarının kabirlerini ziyaret eder, büyük küçük herkes en yeni giysilerini giyerdi. Bayram sabahları erkeklerin kıldıkları bayram namazından sonra bayramlaşma başlardı. Mahallenin davulcusu, tulumbacısı, bekçisi, çöpçüsü vb bahşiş toplar, küçükler büyüklerin ellerini öper, onlardan hayır duaları ve hediyeler alır, sonra da bayram yerine koşarlardı. Bu meydanda dönme dolaplar, atlıkarıncalar, salıncaklar ve çeşitli eğlenceler ile oyunlar gösteren çadırlar kurulurdu. Bu meydanda yalnız küçükler değil, büyükler de eğlenirlerdi.

Osmanlı İmparatorluğu' nda devlet düzeni, İslam dini kurallarına dayandığı için Ramazan ve Kurban bayramları ile diğer dinsel günler, resmi bir biçimde kutlanırdı. Dini bayramlarda devlet büyükleri rütbe sırasına göre padişahın karşısına çıkar ve bayram tebriklerini bildirirlerdi. Bayramlarda namaz vakitleri kentin çeşitli semtlerinde top atmak suretiyle bildirilirdi. Bu toplar, içerisine mermi değil sadece barut doldurulmuş savaş toplarıydı.

Tarihten sıyrılıp gelelim günümüze...

Tatil mekanlarına kaçılmasın, akrabalarla, dostlarla ziyaret olsun, muhabbet olsun...

Yaşlılar uzak köşelerde unutulmasın, her insanın bir gün yaşlanacağı akılda tutulsun...

Bir süre ucuz et yemek için hayvan kesilmesin, İslami kurallara uygun kurban kesilsin...

OKURUYLA, YAZARIYLA, ÇALIŞANIYLA MB ALEMİNE HAYIRLI BAYRAMLAR OLSUN.

 
Toplam blog
: 1907
: 3759
Kayıt tarihi
: 28.07.07
 
 

03 Şubat 1967 İstanbul doğumlu, romantik bir müzisyenim işte... Müzik, bateri, spor, Fenerbahçe, ..