Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Eylül '06

 
Kategori
Eğitim
 

Jetix TV'nin ettikleri

Jetix TV'nin ettikleri
 

Kablolu TV yayın paketi içerisinde gösterimde olan kanallardan birisi var ki evlerden ırak. Jetix TV adlı bu kanal aslında, yabancı kaynaklı bir çocuk kanalı ama bir yetişkin olarak ben bile merak edip, özellikle seyrettiğim zamanlarda dahi gerilim ve stresten boğulacak gibi oluyorum.

Her çocuk gibi bizimkisi de çağı geldiğinde televizyona ilgi duymaya başladı. Biz de ebeveynleri olarak, bilinçli bir şekilde mümkün olduğunca tv’den uzak tutmaya çalıştık. Ama, hepimizin de çok iyi bildiği nedenlerden dolayı bunu başarmak ne mümkün? Hiçbir zaman bir televizyon bağımlısı olmadı ama hoşuna da gitmiyor değil tabi.

Televizyondaki seyrettiği programların kendisine uygunluğunu denetleyebilmemiz çok daha zor olduğu için, vcd formatlı film, çizgi film ve programlar alıp daha kontrollü bir şekilde izlemesini sağlamaya çalıştık. Bir ölçüde de başardık.

Prensip olarak çocuğumuz doğduğu günden beş yaşına girdiği bugünlere kadar ne annesi ne de ben, oyuncak olarak bir tek silah, tüfek, tabanca almış değiliz. Bunları çağrıştıran kitap, dergi, filmler de dahil bu ambargoya.

Gelin görün ki bizim oğlan Jetix’i keşfetti. Önce kumandayı sakladık, televizyonun tuşlarından manuel halletti problemini. Sonra kanalın ayarını bozdum. Birkaç gün bozuk-mozuk olayına girdik. Bir gün bir baktım bizimki elinde kumanda ile kanal ayarı yapıyor ve çok da fazla uğraşmadan kanalı ayarladı ve tamir ettiğini söyledi bana. Vallahi daha üç yaşında idi.

Bizim oğlan şu anda, hala oyuncak silahı olmadığı için çatal, kaşıklardan silah yapıp bize ateş ediyor, teslim falan olmamızı haykırıyor. Geçenlerde annesini, kafasını patlatmakla; beni de bir ateş edip yere sermekle tehdit etti.

Lütfen bir gün üşenmeyiniz ve bu kanalı birkaç saat izleyiniz. Nasıl, bir çocuk kanalı olduğuna inanamayacağınıza bahse girerim. Çocuklarımızın kişilik gelişmelerine tecavüz edilmesinin bedeli bu kadar ucuz olmamalı. Bu türde yayın yapan her türlü medya enstrumanına, kitaplara ve hatta oyuncak sektörüne denetimler getirilmeli. Daha sonra birbirlerini bıçaklayan ilkokul çocukları, silah çeken liseli talebeler gibisinden haberleri bizler daha çok yaparız.

Bunu çok güzel başaran bir örnek de vermek gerekirse, rahatlıkla BBC televizyonunu verebilirim. İngilizce yayını olmasına rağmen BBC çocuk yapımlarını, inanılmaz bir dikkat ve ilgi ile seyretmekte çocuklar. Galiba çocukların lisanı yeryüzünde çok fazla farklılık arz etmiyor.

Yanılıyor muyum, ne dersiniz?

Not: Yukarıdaki amblem www.jetixtv.fr adlı siteden alınmıştır.

 
Toplam blog
: 898
: 3759
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

İzmir'de yaşıyorum.    Çok uzun yıllar öncesinden başlayıp, hiç ara vermeden bugünlere kada..