Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Necip Köni - Adana / TR

http://blog.milliyet.com.tr/necipkoni

17 Aralık '07

 
Kategori
İnançlar
 

Kurban bayramınız kutlu olsun...!

Kurban bayramınız kutlu olsun...!
 

Kurban Bayramınız Kutlu olsun..!


Sevgili (MB) Milliyet Blog ve Antidepresan T.A.Ş Arkadaşlarım....MERHABALAR...!

Önce.........
***HEPİNİZİN ve (MB)-MİLLİYET BLOG ÇALIŞANLARI + KAHIRLARIMIZ ÇEKEN SEVGİLİ EDİTÖRLERİMİZİN
MÜBAREK KURBAN BAYRAMINI KUTLAR, EN GÜZEL GÜNLERİN HEPİMİZİN OLMASI DİLEĞİ ile SEVGİ ve SAYGILARIMI SUNARIM......NECİP KÖNİ - ADANA/TR***

Dedikten sonra, gene fırsat fırsatırı bilip, KURBAN BAYRAMI ile ilgili özet Ansiklopedik bilgileri verebilirsem bu sayfamda sizlere çok mutlu olacağım...

*Kurban Bayramı Müslümanlar tarafından Hicri Takvime göre Zilhicce ayının onuncu gününden itibaren, dört gün boyunca kutlanan bir dini bayramdır. Fakat bazı müslüman ülkelerde örneğin TUNUS'da kurban bayramı (2) iki gün olarak kutlanmaktadır.

*Tüm dünya Müslümanları tarafından kutlanan Kurban Bayramı'nda, İslam'da yer alan, İbrahim Peygamber'in oğlu İsmail Peygamber 'i kurban etmek istemesi, fakat bu manevi adanışın kabulü sebebiyle ona gönderilen bir hayvanı Allah'a kurban etmiş olması anılır.

*Kurban Bayramı farklı dillerde ve farklı kültürlerde, kültürel etkilerle de, farklı isimlerle anılmaktadır. Arapça İyd-el Adha şeklinde okunan tüm dünyada yaygın olan bir isimdir. Türkçede Kurban Bayramı olarak anılırken, Hindistan ve Pakistan'da bayrama genelikle Bakra Eid denir ki bunun anlamı "Keçi Bayramı"dır; bu ülkelerde sıklıkla kurban edilen hayvan keçidir. Bakra Eid Güney Afrika'da da kullanılan bir isimdir. Bangladeş'te kullanılan yaygın isimlerse Id-ul-Azha ve Korbani Id'dir. Türkçe ismine benzer bir şekilde Bosna Hersek, Bulgaristan ve Arnavutluk'ta Kurban Bajram şeklinde anılır. Nijerya'da Babbar Sallah, Somali'de ve Kenya ile Etiyopya'nın Somali dili konuşan bölgelerinde ise Ciidwayneey olarak anılır.

*Kurban, Türkçeye Arapçadan geçmiş bir sözcüktür. Arapça ku-r-b kökünden türemiş olup, sözlükte "yaklaşmak" anlamına gelir. Istılahta yani bir İslam dini terimi olaraksa Allah’a yaklaşmak ve Allah rızasına ermek niyetiyle kesilen, kurban edilen, hayvan demektir. Kur'an'da geçen İbrahim peygamber ve oğlu İsmail ile ilgili kıssadan yola çıkarak, kurban kavramı, çok daha genel bir adanmışlığı, Allah için bireyin her şeyini feda edebilecek olmasını, Allah'a teslimiyeti ve ona karşı şükür içinde olmayı ifade etmektedir.

*Farklı dinlerde Kurban

İslam'daki gibi belirli bir bayram zamanı ile ilişkilendirilen büyük bir kurban eylemi bugün varlığını sürdüren İbrahimi Dinlerde nadir görülse de diğer İbrahimi dinlerde de kurban kavramı mevcuttur. Arapça kurban sözcüğü ile ilişkili olan İbranice korban sözcüğü de sözlükte "yakınlaşmak" anlamına sahiptir ve dinî bağlamda, şeklî uygulama açısından İslam'dakine benzer bir tür kurban etmeyi öngörür. Bugün Musevilerin büyük bir kısmı hayvan kurban etmeyi kesmişlerdir bunun en büyük sebebi Tapınak'ın var olmayışıdır; bununla birlikte hayvan kurban etmenin özellikle Tapınak mevcutken düzenli bir şekilde yapılan bir ibadet olduğu bilinmektedir. Bununla birlikte bu hayvan kurbanı büyük oranda günahlardan arınmak için yapılırdı ve İslam'daki Kurban Bayramına benzer bir uygulama bağlamında ele alınmazdı.

*Kurbanın Bayramı'nda kurban kesmenin şartları

Akıllı, hür, mukim (yerleşik olan, seyahatte olmayan) ve dinî ölçülere göre zengin sayılan mümin olunmalıdır.
Belli miktar parasına sahip olan kişinin belli miktarda borcu varsa, borcunu çıktıktan sonra kalan miktar 80 gram altına tekabül ediyorsa, kurban kesmek üzerine vaciptir. Kurban Kur'an'da emredilmiş bir ibadettir:

"Sen de Rabbin için namaz kıl ve kurban kes!" (Kevser Suresi,

*Amacı
Kurban Bayramı'nda kurban kesmenin, İslam dini açısından birçok amacı vardır. Bunlardan en önemlisi, Allah'a yakınlaşmak, adanmışlık derecesini göstermek, ilâhî rızayı kazanmaktır. Bunun yanı sıra maddî durumlarının yetersiz olması sebebiyle kurban kesemeyenlere yardımda bulunmak da bir sebep olarak ifade edilmiştir ve genel olarak "Hakka ve halka yaklaşmak" amacı ile yapıldığı kanısı hakimdir.

*Kurban Bayramı'nın tarihleri

İslam dininde kullanılan ve bayram günlerini tespit etmekte temel alınan takvim ay takvimi olduğu için Gregoryan Takvimi yıllarında farklı günlere denk gelir. Aynı sebeple aynı Gregoryan yıl içerisinde iki Kurban Bayramı da yaşanabilir. 2005-2012 yılları arasında, Kurban Bayramı aşağıdaki tarihlerde vuku bulacaktır.

2005: 21 Ocak
2006: 10 Ocak ve 31 Aralık
2007: 20 Aralık
2008: 8 Aralık
2009: 27 Kasım
2010: 16 Kasım
2011: 6 Kasım
2012: 26 Ekim
Bu bilgileri verdikten sonra, tekrar bu yazımı okuyan, okumayan bütün arkadaşlarıma sonsuz sevgi ve selamlarımı sunarım efendim...!

NECİP KÖNİ - ADANA / TR

KAYNAK*Vikipedi, özgür ansiklopedisi

 
Toplam blog
: 298
: 8548
Kayıt tarihi
: 07.06.07
 
 

Necip KÖNİ - İnşaat Mühendisi olup, güzel sanatlar onun bir hobisidir. Resim yapmak (karakalem çalış..