Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Aralık '07

 
Kategori
Söyleşi
 

Milliyet Blog Yazarı, Tijhal [1]

Milliyet Blog Yazarı, Tijhal  [1]
 

Milliyet Blog Yazari, tijhal


Milliyet Blog üyelerinden sevgili tijhal ( üye adi ) hanim, anket sorularimi cevaplayan ilk [1] konugumdur. Nisan 2007 tarihinde üye olup; Milliyet Blog platformuna adimini atmis cok degerli arkadaslarimizdan sadece biri.
Bu vesileyle de olsa; kendisini tanimis olmaktan ben cok mutlu oldugumu belirtmek istiyorum.



1. Sevgili Tijhal Hanim, kendinizi, eksi ve artilarinizla sever misiniz?
-Severim.

2. Politikayla ilgili, hangi projenin daha cabuk gerceklesmesini istersiniz?
-İlgilendiğim konu Sağlık ve Sosyal güvenlik politikaları. Dolayısıyla adil ve herkesin erişiminin sağlandığı, bir insanlık hakkı olarak görülüp gereği yerine getirilen sağlık hizmetleri ve sağlık politikası benim önceliğim. Ve ayrıca insanların bugününü ve geleceğini garanti altına alabilecek bir sosyal güvenlik sisteminin de gerçekleşmesini isterim.

3. Sizi cok sinirlendiren, raydan cikaran sey nedir?
-Eğitimi, yaşı ve zekâ seviyesi yeterli olduğu halde "bana göre" aptalca davranan kişiler. Daha doğrusu kendisinden hiç beklemediğim aptallıkları yapan insanlar beni çıldırtır. Ayrıca olaylara sadece kendi sahip olduğu dar kalıplarla bakıp esnemeyen, objektif olamayan ve bunu da ilkeli olmak adına savunan insanlara da çok sinirlenirim.

4. Dünya'da veya ülkemizde, hangi sebepten dolayi kimi ödüllendirmek isterdiniz?
-Türkan Saylan. Toplumsal duyarlılığı ve bu konuda yaptığı çalışmaları için. Sorumluluk alıp, bu sorumlulukların örgütlü sivil toplum kuruluşlarınca mücadelesine öncülük ettiği için.

5. Hangi basariniz veya yeteneginiz size gurur veriyor?
- Bu eylül ayında tezimi tamamlayıp yüksek lisansımı bitirmem beni çok gururlandırdı. Ama en büyük gururum bitirmek de değildi aslında, yüksek lisansı kazanmamdı. Hem bilim sınavını hem de mülakatı kazandığımda bir ay ayaklarım yere basmamıştı. Çünkü her konuda olduğu gibi "bir deneyeyim" diyerek girmiştim sınavlara.

6. Cocukken; büyüdügünüzde ne olmayi düsünürdünüz?
- Polis

7. Dinlenmek icin tercih ettiginiz bir yöntem var midir?
- O gün "hiçbir programım, işim, verilmiş sözümün olmaması düşüncesi" beni dinlendirir.Kısaca evde aylaklık yapma, kitap okuma.

8. Öncelikle, hangi ülkeye seyahat etmek isterdiniz?
- Küba

9. Sizi cok sevindiren, keyifle satin aldiginiz herhangi bir sey nedir?
- Sevdiklerime hediye

10. Hangi sarkiyi severek söylersiniz?
- Değişkendir. Ama Neşet Ertaş'ın "Zahirim Sensin" türküsünü severek dinler ve eşlik ederim.

11. Bize bir bilgelik sözü söylermisiniz?
- Bilgelerin, filozofların, hayatı anlatan sözleri bizim hayatı anlamamıza yardımcı olan birer formüldür aslında. Bu formüllerden kendime rehber aldığım çok var. Ama bir tanesi sanırım bu çalışmaya uygun düşüyor.

"Kendiniz hakkında doğruyu söylemezseniz başkaları hakkında da doğruyu söyleyemezsiniz" Virginia Wolf

Arkasından bir tane daha ilave edeyim "Yaşam, yaşamayı… Mutluluk, gülümsemeyi… Sevgi, hak etmeyi… Vefa, anımsanmayı… Dostluk, paylaşmayı bilenler için vardır sanılmasına karşın gerçekte, bu bildiklerini uygulayabilenler için vardır." Kim söylemiş bilmiyorum. Ama doğru söylemiş.


12. Hangi ressamin eserine cok para vermek isterdiniz?
- Resim konusunda çok bilgili değilim. Fazla ilgili de değilim. Sadece ünlü eserleri tanırım. Böyle olunca beğendiğim bir tablonun sahtesi ya da kopyası benim için fark etmiyor. Fazla para vermem yani.


13. Ikinci evinizin nerede olmasini arzu ederdiniz?
-Nerde güzel bir yer görsem "ah keşke burada benim bir evim olsa" der hayaller kurarım. Burası bazen bir orman içi, bazen de deniz kenarıdır. Köyümüzde ikinci bir evimiz var. Çok da isteyerek yaptırmıştık. Ara sıra gidiyoruz. Ama ilk günkü hevesimiz kalmadı.


14. En iyi pisirdiginiz yemek hangisidir?
-Hiç belli olmuyor. Elimin ayarı hiç yok. Bazen harikalar yaratıyorum bazen de idare ediyor işte.


15. Simdiye kadar gerceklesmeyen, fakat mutlaka gerceklestirmek istediginiz sey nedir?
-Hayatımda "mutlaka" diye bir şey yok. İsterim, çaba gösteririm, çalışırım sonuçlarını kabul ederim.


16. Bir ay süreyle kimin hayatini yasamak isterdiniz?
-Angelina Jolie (çok güzel mübarek)


17. Sevdiginiz, övdügünüz üc kitap ismi verebilirmisiniz?

-Mina Urgan "Bir Dinazorun Anıları"

Yaşar Kemal "İnce Memed" serisi

İsmail Cem " Türkiye'de Geri Kalmışlığın Tarihi"


18. TV de hangi programlara takilirsiniz?
-Sinema ve bazı müzik programları


19. Hangi TV programlarini izlemek istemezsiniz?
-Gündüz programları


20. Begendiginiz bayan oyuncu kimdir?
-Türkan Şoray


21. Begendiginiz erkek oyuncu kimdir?
-Şener Şen,


22. Gecmis tarihte yasayan; sevdiginiz, takdir ettiginiz kisi kimdir?
-Sanatçı ,lider veya yaşamında insanlık adına değer üretmiş bir çok kişi var hayranlık duyduğum. Ama ilk aklıma gelen tabiî ki Atatürk ve Mahatma Gandhi


23. Baskalari sizin hakkinizda ne söyler, nasil bilirler sizi?
-Özgürlüğüne ve rahatına düşkün, (Hem fiziksel hem de düşünsel anlamda), sıkıntıya gelemeyen, sevdiklerine dominant (müdahaleci), filozof, objektif (Öyle söylediler)


24. Hangi huyunuzu begenmiyor veya degistirmek istiyorsunuz?
- Sürekli bir hobim olsun isterdim. Onunla uğraşırken kendimden geçeyim, çok seveyim, o konuda çok bilgili olayım, ahkâmlar keseyim. Ama öyle maymun iştahlıyım ki hiçbir konuya yoğunlaşamıyorum. Biraz ondan, biraz bundan. Bazen sporcu, bazen müzisyen, terzi, ebru sanatçısı, örgücü, fotografçı… şimdi de blog yazarı:)) Maymun iştahlıyım ve bu huyumu sevmiyorum.

 

Sürpriz Sorular:

"Evet Ben hazirim": http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=81340 baslikli yazimda sürpriz- özel sorular soracagimi yazmistim.

Iste Sizin icin hazirladigim üc-soru:


1- Mesleginizin uzmanlik dali: Saglik ve Sosyal Güvenlik Politikalariyla ilgili. Blog yazilarinizda cesitli ülkelerin saglik sistemlerinden örnekler vererek, cok degerli bilgiler iceren aciklamalar yapmissiniz.

Saglik Sisteminden örnekler. http://blog.milliyet.com.tr/Arsiv.aspx?UyeNo=806449&KategoriNo=251

Bu baglamda aklima ülkemizi ilgilendiren ve cok önemli olan bir saglik hizmetleri sorunu geldi. Bircok hastanede yönetim sistemindeki uygunsuzluklar, icler acisi durumlar bir cok insanimizi, cok üzüyor.
Hastalar saatlerce kuyrukta bekletiliyor ve sonucta gerekli saglik müdahalesi verilemedigi gibi, bir cok personelin hastalara insancil davranislarda bulunmadiklari konusunda sikayetler var. Nedenlerinin kisisel olmadigini düsünmekten öteye, sorunlarin kaynagi ve alinmasi gereken yasal önlemlerin, neler olabilecegi konusunda kisa bir bilgi verebilirmisiniz?

- Bir sistem bakis açisiyla baktigimizda, ülkemizdeki tüm sorunlarin birbiriyle baglantili oldugunu görürüz. Dolayisiyla ülkenin içinde bulundugu sosyal, kültürel ve ekonomik yapi, her sektörü oldugu gibi saglik sektörünü etkilemektedir.

Sorun; sistemin insani, hem hizmet veren hem de hizmetten faydalanan insani, sistemin neresine koydugu ile ilgilidir. Sistemin bakis açisi önceligi insana veriyor ve sistemin merkezine insani oturtuyorsa sorunlari çözmek daha kolay.

Saglik hizmetlerinin nasil olmasi gerektiginin ilkeleri, bilimsel çevrelerde ve uluslararasi saglik örgü
tleri tarafindan belirlenmistir. Bu ilkeler çerçevesinde olusturulacak yasal düzenlemelerle olumlu adimlar atilabilir ancak. Demokratik kültürü özümsemis bir toplum da yapilanlarin denetleyicisi olabilir. Fakat denetim, sistemi iyi çalistirmakla yükümlü olan organlara olmalidir.

Nedenleri konusunda çok sey söylenebilir ve ben saglik basligi altindaki yazilarimda söylüyorum da. Fakat hem yasal hem de organizasyon eksikliklerinin faturasi çalisanlara çikarilamaz.


2- Dogal Hayat / Cevre kategorisinde yazdiginiz "Dogayi seviyorum"

http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=34814

adli, cok hos bir yaziniz en cok okunan blog yazilarinizda ilk sirayi almis. Sizin gibi cevre bilincinde olan insanlarimizin varligini bilmek sevindirici bir durum.

AB ülkeleri en gec 2010 yilina kadar küresel isinin bir kac derece düsürülmesi icin alinmasi gerekli yasal önlemleri acikladilar. Almanya'nin hedefi yüzde 21-lere ulasmak. Bireysel olarak destek vermek amaciyla evinizde veya cevrenizde katkida bulunmak amaciyla herhangi bir uygulamaniz varmi?

- Su ve elektrik kullanimi konusunda dikkatliyim. Deodorant ve sprey kullanmiyorum. Agaçlandirma çalismalarina katkim vardir. Kendi köyümüzde de diktigim agaçlar var. Çok aktif bir çevreci degilim ama dogayi kirletecek girisim ya da davranislarda bulunmuyorum.



3- Son sorum; Milliyet Blog deyince akliniza ilk gelen nedir?

- Ilk aklima gelen "yeni hobim"oldugu. Insanlarin düsüncelerinin renkliligini yansitan bir gökkusagi. Eglenceli.

Sevgili Tijhal Hanim, Sizi tanimak ve tanitmaktan emin olun cok mutlu oldum. Degerli zamaninizdan bir parca ayirip katkida bulundugunuz icin cok tesekkür ediyorum. Hep saglikli ve mutlu yasamanizi diliyorum.

Sevgi ve saygilarimla

Mine


Ankete katilmak isteyenler icin, adresim: synthese48@aol.com


Not: Sabiha Hanim, bana yazdigi bir yorumunda; ilk söylesiyi kendisiyle yapmami istemis ve ben de kendisine söz vermistim. Bugüne kadar maalesef kendisinden bu konuda henüz bir mesaj alamadim.

 
Toplam blog
: 139
: 4264
Kayıt tarihi
: 27.07.06
 
 

Yurt dışında yaşıyorum. Spor, yürüyüş vb. bedensel aktiviteleri düzenli uyguluyor - vegan tarzı besl..