- Kategori
- Yöresel Yemekler
Adana Usulü İçli Köfte
Annemi zor ikna ettim güzelim içli köftenin tarifini blog okurlarına sunmaya. Hiç bir yerden alıntı yok bu arada. Annem anlattı ben yazdım. Gerisi de sizin marifetli ellerinize kalmış. Her yörede farklı yapılan içli köfte. Adana'nın en gözde yemeklerinden biridir. Nasıl yapıldığına gelince;
İçini bir gün önceden hazırlıyoruz
1 kg kıymaya yarım fincan kadar su koyarak kısık ateşte pişir sonrrraaaa 750 gr. kadar ince ince ve küp şeklinde doğradığın hatta kıydığın soğanları üzerine ekle, tencerenin kapağı açık kalsın ki buhar gitsin, bunlar pişsin, bir-iki kaşık biber salçası kimyon, tuz, karabiber de koy, birazcık çevirdikten sonra altını kapat ocağın. İnce ince kıydığın yarım demet maydonuzu ekle,karıştır ama tencerenin kapağını kapatma yoksa sulanır.
Bunu hallettikten sonra bir buçuk kilo kadar köftelik bulgura, bir su bardağından birazcık az irmik, tuz da koooyyyy, ılık suyla ısla ve üzerini kapat (Tencere kapağı bu iş için uygundur). Yarım saat aradan geçsin. Bir yemek kaşığı biber salçasını koy. Bir de yumurta kır. İyice yoğuracaksın bunları. Ondan sonra da iki su bardağı kadar da unu ekle ve iyice yoğur. .
Sonra büyük bir yumurta kadar eline al, bir parmağını ortasına batır ve çevire çevire onu tabak gibi aç. Daha önceden dolabta soğuttuğun hatta donmaya yakın olan içinden bir kaşık kadar köfte hamurunun ortasına koy sonra da yavaş yavaş çevire çevire üzerini kapat. (Poğaça yapımını düşünebilirsiniz ama elips şeklinde)
Bir tencerede su kaynat suya bir limon sık ve tuz da ekle. Köfteleri içine at ve bekle. Köfteler suyun yukarısına çıkınca köfteler pişmiş demektir.
Servis için de yanına limon, turşu ve ayran iyi gider.
Afiyet olsun...