Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Necip Köni - Adana / TR

http://blog.milliyet.com.tr/necipkoni

29 Aralık '07

 
Kategori
Yılbaşı
 

Yılbaşının simgesi Hindi! Bakın bilmediğiniz diğer yönleri!

Yılbaşının simgesi Hindi! Bakın bilmediğiniz diğer yönleri!
 

*HİNDİ*TURKEY*LE DINDON*DER TRUTHAHN*


Sevgili (MB) Milliyet Blog ve Antidepresan T.A.Ş Arkadaşlarım... Merhabalar.

Önce bütün arkadaşlarımın yeni yılını kutlar; 2008 yılının hepimiz için iyi bir yıl olarak geçmesini temenni ederim.

Evet geldik şimdi konumuza..;
Bugüne kadar gelmiş, geçmiş bütün yılbaşılarının özel yemeği "HİNDİ" ve de DOLMASI...

Şimdi sizlere yılbaşı gecesi bu Hindi ile neler yapıp, pişirebileceğinize dair bir "NE PİŞİRSEM" aşağıdaki linkden zevkle seyredip yapabileceğiniz dört kişilik bir HİNDİ Veya kardeşgili TAVUK Menüsünü görüşlerinize takdim ederim, efendim... AFİYET OLSUN...!

http://www.nepisirsem.com/yemekkategori.aspx?k=Tavuk%20ve%20Hindi

Şöyle kısaca bir HİNDİ tarihçesine bakacak olursak şayet...;
Hindiler (Meleagridinae), tavuksular takımına ait olan sülüngiller familyası içersinde bir alt familya oluştururlar. Amerikaya ilk göç edenler tarafından keşfedilmiş ve 17. yüzyıl'ın başlarında Avrupa'ya getirilmiştir. Günümüzde eti için yetiştirilen bir kümes hayvanı olarak tanınırlar.
Hindinin 2 türü vardır. Meleagris gallopavo Doğu ve Güney Amerika kökenli bir tür olup, 1 m'ye kadar büyür. Diğer tür Meleagris ocellataise Meksika Yucatan menşeili olup belirgin bir şekilde daha küçüktür.

Yurdumuzda, Hindi besiciliği ile ilgili Ansiklopedik bilgiler ise...;
Türkiye’de kanatlı eti tüketimi son on yılda hızlı bir artış göstermiş ve kişi başına 4.5 kg’dan 9 kg’a ulaşmıştır. Bu artışın iki ana nedeni vardır. Birincisi; düşük enerjili ve ucuz fakat kaliteli protein kaynaklarına olan talebin artışı, diğeri ise fast-food ve hazır gıda tüketim alışkanlığının geliştiği bir tüketici kitlesindeki artıştır. Bunun yanında ülkemizde genellikle kırmızı et kullanılan sucuk gibi mamullerde artan oranlarda beyaz ete yer verilmesi bu artışın sebepleri arasında sayılabilir. Hindi eti, besin değerinin yüksek olması, yağ ve kolesterol içeriğinin düşük olması, çeşitli ürünlere işlenebilmesi ve lezzeti ile dünyada birçok kişi tarafından tercih edilen bir kanatlı etidir. Türkiye’de kişi başına hindi eti tüketimi, İsrail (12.9 kg) ve Amerika (18.1 kg) ile karşılaştırıldığında oldukça düşük düzeydedir. Ülkemizde hindi yetiştiriciliği son yıllara kadar daha çok ekstansif olarak ve küçük sürüler şeklinde yapılmıştır. Hindinin bütün karkas olarak pazarlanması ve sadece yılbaşına özel olarak üretilen ürün olarak düşünülmesi bunun başlıca nedenlerindendir. Son yıllarda özel sektör konuya ilgi göstermiş ve günümüz ticari hibritleri ile entansif yetiştiriciliğe, parça hindi eti ürünlerine yönelik yatırımlar başlamıştır.

Gelelim, HİNDİ'nin siyasi yönüne......;
Avrupa Birliği toplantısında Türkiye delegesinin önünde Turkey=Hindi Yazarken Yunanisten ... Türkiye hindi değil ama devlet büyükleri bunu umursamıyor bile. ...demesinden sonra....Ülkesini seven her vatandaşımızı göreve çağırıyoruz diye bizler hemen faaliyete geçip, Bizim ismimiz Türkiye kelimesi bir ülkenin dilinde başka anlama gelebilir. Bu önemli değil. Bütün dillerde tek tek ülkemizin adının iyi anlama gelmesi gerekmez. Ancak bir de uluslararası ülke isimleri vardır. Uluslararası toplantılarda bu isim kullanılır. Türkiyenin uluslararası toplantılarda adı Ingilizlerin söylediği Turkey olarak geçiyor. Varsın ingilizler Turkey demeye devam etsin. Ancak bize Turcia, Turkia gibi değişik şekillerde söyleyenler de var. Onlar da devam etsinler. Ancak uluslararası bir toplantıda ülkemizin adı bizim söylediğimiz şekilde Türkiye olarak geçmelidir.

Yıllardır süregelen "Hindi mi, Türkiye'mi ? " tartışması unutulduğu dönemde, tekrar gündeme gelişi, aslında
bu konunun önemini bir defa sergilemeye yetiyor kanaatindeyim...!

HİNDİ ile ilgili yukarıda bahsetmiş olduğum, kısacıkda olsa bu bilgileri size aktarmamdan dolayıda mutluluklar duyuyorum...! Demek ki HİNDİ sadece yılbaşı kutlamalarında yılbaşı yemeği olarak yenilmiyormuş...Burada bu konuyu bilenlere zaten sözüm yok..! Ancak bilmeyenlerinde bilmesinde mutlaka büyük bir fayda olacağı düşüncesindeyim...!

Sizleri daha fazla sıkmadan, tekrar hepinizin yeni yılı (2008) kutlu olsun...EN İYİ GÜNLER HEPİMİZİN OLSUN...!

Sevgi ve Saygılarımla
NECİP KÖNİ - ADANA / TR

 
Toplam blog
: 298
: 8548
Kayıt tarihi
: 07.06.07
 
 

Necip KÖNİ - İnşaat Mühendisi olup, güzel sanatlar onun bir hobisidir. Resim yapmak (karakalem çalış..