Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Necip Köni - Adana / TR

http://blog.milliyet.com.tr/necipkoni

31 Aralık '07

 
Kategori
Tarım / Hayvancılık
 

"Kanola yagi" Kolza tohumundan mucize..!

"Kanola yagi" Kolza tohumundan mucize..!
 

"KOLZA BİTKİSİ*


Sevgili (MB) Milliyet Blog ve Antidepresan T.A.Ş Arkadaşlarım... Merhabalar.

Geçen gün bir TV programında bu "KANOLA" yağının faydaları ile ilgili söyleşi dikkatimi çekti..Ve hemen bununla ilgili bir araştırma yaptım ve gördüm ki, daha bizim dünyada öğreneceğimiz çok şeyler var çok diyede düşünmeye başladım...Şimdi size burada "KANOLA" yağı ile ilgili öğrenebildiklerimden bir kısmınıda, bu yazımda da sizlerle paylaşmak istedim...!

Kanola yağı en ideal yağ oranılarına sahip bir bitkisel yağdır. Benzerleri arsında en düşük doymuş yağ oranına sahiptir. Bu özelliğinin yanında ciddi miktarda Omega-3 yağı içerir. Zeytinyağının önemli bir alternatifi olan Kanola yağı zengin içeriğiyle tercih edilmesi gereken bir yağdır.

Kanada tipi kolza tohumu yağının ticari ismi kanola yağıdır. Geleneksel bitki üretim tekniklerinin kullanılması yağın yağ asidi kompozisyonunu değiştirir. Bu yöntem kolza ve kolza tohumu yağından epeyce farklıdır. Bu, geniş olarak ABD'de ve Kanada'da kullanılmakta iken Avrupa'da kullanılmamaktadır.

Islah edilmemiş yani doğada bulunan kolza bitkisi insan sağlığına zararlı toksit etkili, yaklaşık % 40-50 oranında erusik asit içerir. kanadalıların çalışmaları sonucu içindeki erusik asit (ing. erucic acid) miktarı % 1 ve daha altına indirilerek endüstriyel olarak kullanılabilir bir yağlı tohum bitkisi haline gelmiştir. kanola adı aslında kanadalılar tarafından bitkiye verilmiş ticari ismidir ve canadian oil, low acid kelimelerinin ilk harflerinden türetilmiştir.

Türkiye'nin her yerinde yetişebilen kolza bitkisi tohumlarından elde edilecek yakıtın, dizel yakıt sistemine sahip tüm araçlarda herhangi bir teknik değişikliğe ihtiyaç duyulmadan kullanılabileceği, kolzanın kalorifer ve ev yakıtı olarak da değerlendirilebileceğini anlatılıyor . Kolza tohumlarından elde edilecek dizel yakıtın toksik özellik taşımaması nedeniyle çevreye son derece duyarlı yakıt olacağı belirtilmistir.

Kanola Yağı, Kolza bitkisinin %30–42 oranında yağ içeren tohumlarından elde edilen yemeklik bir yağdır. Tüm sıvı yağlarda doymamış yağ oranı yüksek olmakla birlikte, Kanola yağı sağlık için zararlı doymuş yağları diğer yemeklik yağlara kıyasla yüzde 7 ile en düşük oranda, doymamış yağ asitlerini ise zeytinyağından sonra ikincidir.Buna ek olarak, yemeklik yağ üretimi yan ürünü olan sabun stokları da ucuz biyodizel üretimi için kullanılabilir. Kanola yağı yenilebilir bir yağ olmasına karşın biyodizel şekilinde...Dizel Motorlar İçin Yenilenebilir Alternatif Biyodizel Yakıt Geliştirilmeside yapılmaktadır.

"KANOLA" için..DAHA GENİŞ BİLGİ için, aşağıdaki LİNKİ Tıklayınız....!

http://ciftci.ksu.edu.tr/dokumanlar/kanola.html

1 yemek kaşığı Kanola yağında (14 gram) için, ihtiva eden maddeler için, lütfen bilgi mahiyetinde aşağıdaki
LİNKİ Tıklayınız....!
http://www.genckal.com/kanola.html

Gerçektende, bilemediğimiz daha nice şeyler var, bunların hiç olmazsa bir kısmının yeri geldikçe öğrenilmesinde büyük faydalar olacağı kanaatindeyim bendeniz....

Sevgilerimle ve saygılarımla,
NECİP KÖNİ - ADANA / TR

 
Toplam blog
: 298
: 8548
Kayıt tarihi
: 07.06.07
 
 

Necip KÖNİ - İnşaat Mühendisi olup, güzel sanatlar onun bir hobisidir. Resim yapmak (karakalem çalış..