Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Ocak '08

 
Kategori
Kahve
 

Gece Gibi Siyah, Cehennem Kadar Sıcak, Kadın Gibi Lezzetli

Gece Gibi Siyah, Cehennem Kadar Sıcak, Kadın Gibi Lezzetli
 

Latin Amerika ‘lılar, kahveyi böyle anlatırlarmış. Cehennem sıcağındaki simsiyah bir gecenin koynuna uzanmış, aşk ve tutku tadındaki, kahve kokuşlu bir kadınla özdeşleştirirlermiş kahveyi. Ne diyelim ki? Atalım altına imzamızı bu sözlerin, çekelim nefes nefes ve yudum yudum taze kahve tadını içimize, o, ta en dipteki, o en ücra köşelerimize.


Hangi cins olursa ve ne şekilde pişirecek olursanız olun, bayatlamış bir kahveden mükemmel bir lezzet alabilmeniz söz konusu dahi olamaz. İster çekirdek halinde, isterse öğütülmüş olarak olsun, kahve kavrulduktan bir süre sonra bayatlamaya ve daha sonra da bozulmaya başlar. İnce çekilmiş kahve ise çok daha çabuk tazeliğini yitirmeye mahkumdur.


Kahve bitkisinin o muhteşem ve aromatik tatlarını, en ince ayrıntısına kadar hissedebilmek istiyorsanız, öncelikle kahve çekirdeklerinizi, pişirmeden kısa süre önce öğütmelisiniz. Her kahve tiryakisinin evinde, bir değirmeni ya da öğütücüsü olmalıdır.


Taze kahvenin en büyük düşmanları; özellikle hava olmak üzere ışık ve nemdir. Paketi açılmış kahvelerinizi, mutlak surette, en fazla iki hafta içerisinde tüketmelisiniz. En uygun saklama şartları ise bu minvalde; kahvenin serin, karanlık, kuru bir ortamda ve hava almayan bir kap içerisinde saklanmasıdır.


Kimi uzmanlar, uzun süreli saklamalarda; küçük ve hava almayan kaplar içerisinde olmak kaydıyla, kahvenin derin dondurucularda bekletilebileceğini belirtmektedirler. Ancak buradaki önemli husus, dondurucudan çıkarılmış kahvenin tekrar dondurulmamasıdır. Zira en büyük düşmanlardan olan nem, bu gibi bir durumda işbaşı yapacak ve ciddi lezzet kayıpları yaşanacaktır.


Kahve çekirdeklerinin saklanması kadar, öğütme aşaması da çok önemlidir. Kahveyi nasıl pişireceğiniz ve ne şekilde kullanacağınız ile ilişkili olarak gereken şekilde öğütme işlemine tabi tutmak en doğru olanıdır. Mesela espresso yapmak için, ince çekilmiş kahve gereklidir.


Çekirdeklerin çekilmesi ile ilgili olarak bilinmesi gereken iki önemli husus şudur. Birincisi, kahve çekirdeklerini çok ince öğütmek, kahve bitkisinin içindeki acı bileşenleri, botanik yağları ortaya çıkarmaktan ve gerçek lezzeti ötelemekten başka bir işe yaramayacağıdır.


İkinci olarak, gerekenden daha az miktarda çekilen kahve ise bu muhteşem bitkinin içinde barındırdığı enfes aromaların ortaya çıkmamasına sebep olacak ve gözümüzün önündeki, burnumuzun ucundaki, bir damak mesafesindeki hazinelerden bihaber kalacağımız anlamına gelecektir. Karar perdesi çok ama çok önemlidir.


Kahvenizi pişirirken asla kaynatmamaya özen göstermelisiniz. Kahvenin 100 derecelik ısıya ulaşıp, kaynama noktasına gelmesi, tadının acılaşmasına neden olacaktır. En lezzetli kahveler, 90-96 derece sıcaklıkta pişenlerdir.


Kahveniz bir şekilde soğumuşsa kesinlikle yeniden ısıtıp tüketmek yoluna gitmemelisiniz. Bir kahvenin, en ideal içim ısısı 86 derecedir. Ukdesinde barındırdığı uhrevi lezzetleri, en ideal halleriyle bu ısı seviyesinde korur.


Kahve hazırlarken kullanacağınız suyun kesinlikle, beklememiş ve soğuk olması çok önemlidir. Kötü kokan, durgun ve bayat su ile lezzetli kahve yapmanız neredeyse imkansızdır.


Buz gibi bir sabaha uyandığınızda, üşümüş ellerinizin arasında hiç bırakmamacasına tuttuğunuz toprak kupanızdan, kokusu içinize akan muhteşem bir kahvenin kapat emri verdiği uykulu gözlerinizle hissettiğiniz, cennet tadında günler diliyorum efendim.


Sağlık ve afiyetle.



@Diğer kahve yazılarım “Paradoxurusu’un Poposundan Kopi Luwak İçer miydiniz ?”: http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=37661


@Diğer kahve yazılarım “Starbucks, Etiyopya’ya Telif Ödeyecek”: http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=38905


@Diğer kahve yazılarım “Bir Fincan Kahve Olsam”: http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=85342

 
Toplam blog
: 898
: 3759
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

İzmir'de yaşıyorum.    Çok uzun yıllar öncesinden başlayıp, hiç ara vermeden bugünlere kada..