Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Ekim '06

 
Kategori
Haber
 

Çin mermerlerimizi ne zaman bitirecek?

Çin’ de yaptığımız ithalat ihracatı çok geçtiği için, Çin’den buraya gelen TIR’lar genelde boş dönüyormuş. Çinliler de birkaç bin dolar olacak nakliye fiyatını 250 dolara düşürüp, boş TIR’lara bizim mermerleri hammadde olarak yükleyip, Çin’e götürüyormuş. Çin’de işlenen mermer ürünlerde maliyeti düşürdükleri için, global pazarda fiyat kırıp bize rakip olmuşlar. Bunu İtalyanlar ve İspanyollar da yapıyormuş.

Asıl sorun bu hızla tüketilen memer madenlerinin yakında tükenme tehlikesiymiş. Üstelik başka alanlarda kullanılabilecek küçük blokları da kullanmayıp, kırıp çöpe atmalarıymış.

Böyle giderse, kısa vadede mermer kaynaklarımız tükenmiş olacakmış. İlgililer kesin süre vermemiş. Kısa vade denilince genelde, 10 yıl ve daha yakınını anlarız.

Bizim yaptığımız hata. Mermere ancak işlenince ihracat izni verebiliriz.

Onların yaptığı da hata. Sounçta kendi felsefelerine hiç uymayan bir biçimde, kaynakları israf ve heba ediyorlar. Sonuçta bir çevre felaketi de yaratabilirler Tükenmiş taş ocakları hem tozlardan dolayı hava kirliliği yapar (ki bu toz kanserojen maddeler de içerebilir), hem de çevre yollarda yağmurlu havalarda yolu kaygnlaştırıp trafik sorunu yaratırlar.

Sorun hükümete de iletilmiş. Şimdilik sonuç yokmuş.

Çin’in artık global bir risk oluşturduğunun küçük imlerinden biri de bu durum olmuş.

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..