Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Ocak '08

 
Kategori
Emlak
 

Ebeveyn Banyosu Yoksa İşim Olmaz

Ebeveyn Banyosu Yoksa İşim Olmaz
 

“Benim avrat, yatak odasında banyosu olmazsa hayatta istemem alacağın evi diyor be güzel gardaşım. Ellerinden öper beş tane çocuk var bende boy boy. Onlardan sıkıldığından utandığından, hanımı göremez oldum geceleri. Evliyim ama bekar hayatı yaşıyom valla, Allah seni inandırsın. Ebeveyn banyosu yoksa işim olmaz gardaş, gusura bakma, vaktini aldım.”


Post modern konut konseptinin bana göre en belirgin özelliklerinden biri bu “ebeveyn banyosu” meselesidir. Aslında, post modern dönem ürünü gibi görünse de temelinde asırlar öncesinde varolduğu halde, bir şekilde, hayatlarımızdan çıkmış ancak yeniden gündeme oturmuş bir tarz-ı hayat ayrıntısıdır.


Son aylarda, bu konut, emlak işleriyle bir miktar daha fazla haşır neşir olmaktayım. Bu arada sanılmasın ki evler alıp, apartmanlar satmaktayım. Benimkisi sadece oturduğum evi satıp, üstüne üç-beş koyup, yenisini almaktan ibaret.


Başıma da enteresan olaylar gelmiyor değil bu süreçte. Bazıları “yurdum insanı” tarzında komik olaylar, bazılarıysa gerçekten düşündürücü. Bakın işte bunlardan biri:


Cep telefonum çaldı. Açtım ve konuşma şeklinden kaba-saba ve cahil olduğunu anlamakta güçlük çekmediğim bir adamla görüşmeye başladım.


“Bu, satılık ev için aramıştım gardaş. Kaç metrekaredir, özellikleri nedir, tam olarak yeri nerdedir...?”


Sorularının cevaplarını, sormadıkları da dahil olmak üzere seri biçimde verdim. Son zamanlarda bu mevzuları o kadar konuştum ki artık otomatiğe bağlamıştım zaten. Kısa bir sessizlik oldu karşı tarafta.


“<ı>Peki ne istiyon sen, bu eve gardaş?”


Fiyatı söyledim.


“<ı>İyi, iyi. Fiyat da çok fazla değilmiş ama sen yine de bir güzellik yaparsın değil mi? Ha bu arada, yatak odasında ikinci banyo var mıdır evde, iki gözüm?


“<ı>Biz pazarlıksız, pazardan domates bile almayız, eve bakarsınız, beğenirseniz fiyatı ayrıca konuşuruz ama ebeveyn banyosu yok evde” dedim.


“<ı>Aha olmadı şimdi gardaş” dedi, heyecanla.


“<ı>Ne oldu ki?” dedim.


“<ı>Benim avrat, yatak odasında banyosu olmazsa hayatta istemem alacağın evi diyor be güzel gardaşım. Ellerinden öper beş tane çocuk var bende boy boy. Onlardan sıkıldığından utandığından, hanımı göremez oldum geceleri. Evliyim ama bekar hayatı yaşıyom valla, Allah seni inandırsın. Ebeveyn banyosu yoksa işim olmaz gardaş, gusura bakma, vaktini aldım.”


Yeni yapılan konutlarda, büyük oranda çift banyo ve çift tuvalet tercih ediliyor. Gerekirse salon ve odalardan bir miktar alan çalınıp, banyo ve mutfaklar geniş tutulmaya, yatak odalarına ise ayrıca bir banyo, küçük de olsa ilave edilmeye çalışıyor.


En son gezdiğim markalı bir konut projesinde ilk defa, ebeveyn banyosunun, genel banyodan daha büyük çalışıldığını gördüm. Yine genel banyoda duş teknesi ve duşakabin kullanılmışken; yatak odasındaki banyoda küvet, jakuzi ve çok şık bir kabin çalışması yapılmıştı.


Bence mimarların bu konuyu yeniden ele almasında fayda var. Yavaş yavaş, modern anlamdaki banyo kültürünün toplumumuzda yerleşmeye başladığı göz önüne alınarak, yatak odalarına, adet yerini bulsun hesabıyla yapılan bit kadar banyolardan vazgeçilip, genel banyoyu küçük tutmak ve ebeveyn banyosunu daha geniş ve donanımlı çalışmakta bence yarar var.


Hele bir de yatak odası ile ebeveyn banyosu arasına yapılacak gardırop ve giyinme bölümü olursa ki son yapılarda bunlar da mevcut işte o zaman ala oluyor.


Eminim ki “...<ı>Yavaş yavaş, modern anlamdaki banyo kültürünün toplumumuzda yerleşmeye başladığı göz önüne alınarak...” ifademden bir miktar rahatsız olanlar olmuştur. Hatta “...<ı>kardeşim, bu ecnebiler daha yıkanmayı bilmezken bizim hamamlarımız vardı...” diye içinden bana saydıranlar bile olabilir.


Bu konuyu sonra ki yazılarımda bir miktar daha açmaya çalışacağım, şimdilik bu kadar efendim.



@Geçen sene bugün “İlk Şarkılarım...”: http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=22015


@Geçen sene bugün “Bacanak Usulü Omlet”: http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=22041


@Geçen sene bugün “Üç Gün Önce Sormuştum”: http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=22069

 
Toplam blog
: 898
: 3759
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

İzmir'de yaşıyorum.    Çok uzun yıllar öncesinden başlayıp, hiç ara vermeden bugünlere kada..