Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Şubat '08

 
Kategori
Yöresel Yemekler
Okunma Sayısı
66469
 

Kayseri usulü sulu köfte

Kayseri usulü sulu köfte
 

Köfteyi kim sevmez? Yemek kültürümüzde çeşit çeşit köfte var olduğuna göre sanırım herkes sever. Genelde köfte seviyorsanız, Kayseri usulü sulu köfteyi de çok seveceksiniz. Bursalılar bu yemeği bilmiyorlar. Kime ikram ettiysem çok beğendiler. Acılı olmadığı için özellikle çocuklar çok seviyor. Oğlumun favori yemeklerinden biridir.

Yemek tarifi yapmak çok kolay aslında. Al karşına anlata anlata tarif et. Fakat böyle ölçüleriyle falan tarif vermeye gelince kalıyorum. Hiç bir yemeği ölçülü pişirmediğim, el yordamı ile yaptığım için, işte tahmini bir şeyler söylüyorum.
Şimdi tahminen ; malzemeler 300 gr kıyma, 1 yumurta, 1 yemek kaşığı un, 1 yemek kaşığı salça, yarım su bardağı kadar köftelik bulgur, tuz, isteğe göre kırmızı ve kara biber, çok az kimyon.

Yapılışı: Malzemeler geniş bir kapta karıştırılır. Macun kıvamına kadar yoğrulur, yoğururken el su ile ıslatılarak bulgur yumuşatılır. Kıyma iplik iplik hale gelince yoğrulma tamdır. Çiğ köfte gibi tavana atmaya gerek yok:) Fakat iyi yoğurmazsanız suda haşlarken köfteler dağılacağı için, kıymalı bulgurlu bir çorba yersiniz. Yoğurma bittikten sonra fındık büyüklüğünde küçük küçük parçalar ayrılıp, avuç içinde yuvarlanır. Kaynamış suya isteğe göre bir miktar tuz atılır. Tuzlu suda pişene kadar haşlanır. Tereyağ ve salça ile sos hazırlanıp suyuna katılır. Sıcak servis yapılır, soğuduğunda et yağsız olsa bile suyuna bir miktar yağ çıkar, o da donduğu için yenmez. Üzerine limon sıkılır. Yanında salata ve yoğurt güzel olur.

Annem sulu köfte yaptığı zaman, mutlaka yanına içli köfte de yapardı. Sulu köftenin zaten kıymalı olan harcından yumurta büyüklüğünde alıp, fincan şeklinde içini açıp, içine soğan, kıyma, baharatla hazırlanmış iç koyar ve kapatarak yassı bir şekil verirdi. İçli köfteyi tam becemiyorum. İçli köfte de sulu köfteler gibi pişene kadar suda haşlanır. Piştikten sonra çırpılmış yumurtaya batırılıp kızartılır. Benim yaptıklarım anneminki kadar güzel olmuyor. Ancak sulu köftede iddialıyım.

Afiyet olsun...

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

rejimdeyim ayol, birde ben öyle sağlıklı beslenerek rejim yapanlardan değilim, paso mavi yeşil olayına girdim, öldürmeye mi çalışıyorsun bacım beni, ölürüm sulu köfteye

Mehtap Erel 
 21.02.2008 21:07
Cevap :
Şu rejim olayına bir de ben girsem daha doğrusu girebilsem, yemek tarifi falan vermeyeceğim ama. Mart başında başlayacağım umarım:) Yaz geliyorya, malum:) Öpüyorum seni...  21.02.2008 23:35
 

çok güzel tarif etmişsin, sanki karşıma geçmiş anlatmışsın gibi gözümde canlandı. Bir ufacık değişiklikle " kurşun aşı " olarak yapıyorum ben bunu ana yemekten önce çorba niyetine ikram olarak.İçine bir avuç haşlanmış nohur ve bir avuç evde kesilmiş erişte atıyorum.Dene bakalım beğenecekmisin. Sevgilerimle.

hayat güzeldir 
 20.02.2008 8:51
Cevap :
Şükrüye Hanım, bizim yörede içine nohut atılarak yapılana bildiğim kadarıyla kıyma konmuyor ve adı topak aşı. Ben hiç yapmadım ama denerim. Sevgilerimle...  20.02.2008 11:01
 

Can boğazdan geçer,derler doğrudur. Zaten bu tür yemekler önemlidir. Diğer yemekleri her yerde bulmak mümkün. Bizdeki Ekşili Köfte'nin içi normal çiğköfte olarak yoğrulur. Sadece maydanoz konmaz. Tenceresinde; soğan halka çekilir, domates salçası, önceden pişirilmiş kuşbaşı et, haşlanmış nohut ile beraber kavrulur. Üzerine kaynamış su dökülerek kaynamaya devam edilir. Yoğrulan çiğköfte sizin taneler gibi avuç içinde lığlanarak(şekil verilerek) hepsi tamamlanınca tencereye dökülür. Ağır ateşte 45 dakika kaynatılır. Biz salçasını bol(3 yemek kaşığı) koyduğumuzdan limon sıkmayız. Güzel görünüyor, ellerinize sağlık. Ve afiyet olsun...

Fahrettin Çitil 
 19.02.2008 20:27
Cevap :
Sizinki çok zor gibi öğretmenim. Benim köfteyi yapmak kolay. Ama Antep yemeklerini biraz yediğim için biliyorum, sizin yöre de yakın olsa gerek. Yemek kültürümüz çok zengin, korumak için de anne yemeklerini çocuklara öğretmemiz lazım. Saygılarımla...  19.02.2008 20:39
 

Köfteyi gerçekten çok severim,hele izmir usülü olursa bir başka güzel olur,tarafini uygulamak ve yemek istiyorum,çok teşekkürler,,,sevgiyle kal,,

Alyoşa-Sevmek Güzeldir. 
 19.02.2008 18:00
Cevap :
Ben İzmir köfteyi de güzel yaparım ve çok severim. Ancak bu köfte sizinkinden daha kolay. Şimdiden afiyet olsun. Sevgilerimle...  19.02.2008 20:37
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
 
 
Toplam blog
: 115
Toplam yorum
: 741
Toplam mesaj
: 12
Ort. okunma sayısı
: 3931
Kayıt tarihi
: 11.12.07
 
 

1997 yılında öğretmenliğe başlamış bir mühendisim. Bir oğlum var. Çocukları ve yaşamı seviyorum. ..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster