Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Şubat '08

 
Kategori
Yurtdışından Bildiriyorum
 

Almanya'nın sokaklarını Türk isimleri süslüyor

Almanya'nın sokaklarını Türk isimleri süslüyor
 

http://www.milliyet.com.tr/2008/02/05/son/sondun17.asp?prm=15156615456


Almanya da Türklerin isimlerini taşıyan meydanlar ve sokakların bulunduğunu biliyor muydunuz? Mesela Duisburg şehrinde Fakir Baykurt Meydanı bulunmaktadır. O şehre gittiğim halde öyle bir meydanın varlığından haberdar olmadığım için gidip oraya, poz verip fotoğraf çektiremedim. Sizi bilmem ama bence Almanya da Fakir Baykurt-Meydanı'nın varlığı gurur verici bir olay.

Berlin’in Kreuzberg semtinde de Atatürk isminin verileceği bir sokak planlanıyormuş. Artık mevcut bir sokağın ismini mi değiştirirler yada yeni kurulacak bir meydana mı verirler o ismi bilemem ama, mümkün olursa eğer ikâmetimi o sokağa veya meydana almak için ciddi mücadele vereceğim kesindir. Düşünebiliyor musunuz? „Adresiniz?“ „ Atatürk Strasse 38“.

Valla düşüncesi bile çok keyifli.

Türk vatandaşı olupta Almanyada bir çok cadde ve meydanların ismini süsleyen başka vatandaşlarımız da var tabii. Sizinde tahmin edeceğiniz gibi caddelere ve meydanlara verilen isimler genelde sağ olmayan insanların isimleridir. Mesela Frankfurt am Main şehrinde bir Hülya-Meydanı bulunmaktadır. Hülya 9 yaşında Neonaziler tarafından yakılarak öldürülen kızımızın ismi. Hatırlıyor musunuz? 25.05.1993’ de, Solingen şehrinde, oturdukları binanın kundaklanması sonucu cayır cayır yakılan Genç ailesinin 5 ferdini. Frankfurt’ta bir Meydana o 9 yaşında ki kızın anısına Hülya Meydanı ismi verilmiş.

Kiel şehrinde Bahide-Arslan-Meydanı olduğunu biliyor muydunuz peki? 23.11.1992 yılında Mölln kasabasında yine evlerinin kundaklanması sonucu yaşamlarını yitiren 10 yaşındaki Yeliz Arslan ve 14 yaşındaki Ayse Yılmaz ‘ın büyükannesi Bahide Arslan’dan almış o meydan ismini.

Yine Köln şehrinde Bahide Arslan isimli bir sokağın bulunduğunu biliyor muydunuz? Ben bilmiyordum. Bugün Wikipedia’dan öğrendim böyle bir caddenin varlığını. İşimi gücümü bırakıp bu ülkede yakılan vatandaşlarımızın isimlerinin hangi sokaklara veya meydanlara verildiğini araştırmak amacıyla girmedim o siteye. Evvelsi gün Ludwigshafen’de yanarak ve duman zehirlenmesinden yaşamlarını yitirmiş olan 9 vatandaşımız hakkında ayrıntılı bilgi almak için Google’e “ Almanyada yanarak ölen Türkler ” diye yazdım ve sayfadan sayfaya geçerken Bahide Arslan caddesinin varlığını öğrendim. Ludwigshafen de cereyan eden o vahim olayı da, Solingen ve Mölln felâketlerini de bir tek başlığın arkasından açtığım sayfalarla buldum. Nihayetinde Almanya’nın sokaklarını ve meydanlarını süsleyen Türk vatandaşlarının isim listesinin uzayacağından ciddi anlamda şüphe duyuyorum.

Sayın Kurt Beck’in Polis teşkilatı ile yapmış olduğu ön görüşmeler sonucu, kesinlikle yabancı düşmanlığı ile alakalı bir ip ucu bulunmadığını söylemesine rağmen, Ludwigshafen’de ölen Türklerin bir kaç şehirde, meydanlara ve caddelere isim babalığı yapacağını sezinliyorum.

Bu ülkede meydan, cadde ve Türk çok. Malzeme bol yani. Benden söylemesi.

Blognot: TRT’nin dün duyurduğu bir habere göre Almanya’nın Herne kentinde yine bir yangın sonucu 16 Türk daha dumandan zehirlenmiş.

Milliyet gazetesinin olayla ilgili haberi:
http://www.milliyet.com.tr/2008/02/05/son/sondun17.asp?prm=15156615456

 
Toplam blog
: 121
: 1814
Kayıt tarihi
: 29.01.07
 
 

Almanya'da doğdum. Haylaz bir öğrenciydim. 16 yaşımdan beri ticaretle ilgileniyorum. Şu anda büyük b..