Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Efsane FB 1907 Baterist Metin

http://blog.milliyet.com.tr/efsanefb1907

19 Şubat '08

 
Kategori
Yolculuk
 

Dünyayı Dolaşan Yalnız Denizciler

Dünyayı Dolaşan Yalnız Denizciler
 


Birkaç sene sürebilecek olan serüveni göze aldıktan sonra, büyük bir gezi yatıyla dünya turu yapmak, bu esnâda yüzlerce ülke ve adayı dolaşmak pekalâ mümkündür.

Bazı denizciler tek başlarına hem de küçük bir tekneyle Atlas Okyanusu' nu veya Büyük Okyanus' u aşmış ya da dünya turunu tamamlamayı başarmışlardır.

Atlas Okyanusu' nu tek başına ilk geçen, "Johnson" olmuştur. Bu Amerikalı balıkçı, 1876' da yaptığı böylesine bir yolculukla, Amerika Birleşik Devletleri' nin yüzüncü bağımsızlık yıldönümünü kendine özgü bir şekilde kutlamak istemişti. Johnson bu zaferini, üzerinde bazı değişiklikler yaptığı bir "doris" (morina balıkçılarının kullandığı cinsten bir küçük sandal) ile defalarca alabora olduktan sonra gerçekleştirdi.

Johnson' dan sonra, aralarında "Ann Davison" isimli bir kadının da bulunduğu ikiyüzden fazla denizci, tekneleriyle okyanusu aşmayı başarmışlardır. Bu yalnız denizciler arasında her ulustan (İsviçrelisi dâhi var), her yaştan (17 yaşındaki Amerikalı Lee Graham' dan, 80 yaşını aşmış ihtiyarlara varıncaya kadar) ve her meslekten (piyano yapımcıları, taksi şoförleri ve ünlü sığır yetiştiricisi Vito Dumas gibi) insana rastlıyoruz.

Bu yolculuklarda, boyu 2 metreyi geçmeyen ufacık sandalların yanı sıra, bir tek denizci tarafından kullanılması çok zor olan, 17 hattâ 19 metre boyundaki büyük teknelerden de yararlanılmıştır.

Atlas Okyanusu' nu motorlu tekneyle ilk defa aşan denizci, "Marin Marie" isimli bir Fransız' dır. Burada şu noktaya parmak basmak gerekir ki, böyle bir yolculukta, motorlu bir tekne, yelkenli bir tekneye nazaran çok daha çetin sorunlar ortaya çıkarır.

Yalnız denizcilerin Atlas Okyanusu' nda düzenledikleri yarışlardan söz edildiğini belki duymuşsunuzdur; 1968' de, 35 denizcinin katıldığı böyle bir yarışta, yarışmacılardan 14' ü yarışı yarıda bırakmış, 3 tanesi kaza geçirmiş, ama neyse ki can kaybı olmamıştır.

Günümüzde, tek başına dünya turu yapan denizcilerin sayısı hayli artmıştır. Bunlardan bazılarının yolculuğu uzun yıllar almış, bazıları ise nispeten kısa sürmüştür. Kimi denizciler Panama Kanalı' ndan geçmişler (bu, Slocum ile Breton Bernicot' nun yaptıkları gibi, Güney Amerika' yı dolaşıp Magellan Boğazı' nı geçmekten daha kolaydır), Fransız Marcel Bardiaux ile İngiliz Chichester ve Alec Rose gibi bazı denizcilerse, o korkunç Horn Burnu' ndan geçerek, sadece Avustralya' ya uğramışlardır.

Hiçbir yere uğramadan, dünyayı denizden dolaşmak başarısını, olağanüstü bir yolculuktan sonra, "François Moitessier" göstermiştir.

Yelkenli tekneyle dünya turunu gerçekleştiren ilk Türk denizcisi ise "Sadun Boro" olmuştur. Boro, "Kısmet" isimli kotrasıyla 1965' te başladığı dünya yolculuğunu üç senede tamamlamıştır.

 
Toplam blog
: 1907
: 3759
Kayıt tarihi
: 28.07.07
 
 

03 Şubat 1967 İstanbul doğumlu, romantik bir müzisyenim işte... Müzik, bateri, spor, Fenerbahçe, ..