Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Şubat '08

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Çağ Erçağ ve Toros Can’ı dinlemek

Çağ Erçağ ve Toros Can’ı dinlemek
 

Genç ve başarılı piyanistimiz Toros Can


Antalya’da sanatsal etkinlikler sürmekte. Ancak MB okurlarıyla paylaşımda aksaklıklar oldu.

Bir kısmı özel olmak üzere; ülkemizde yaşanan gergin ortam benim de sinirlerimi hırpalamaya yetiyor. Mutlaka diğer MB okur ve yazarlarından da aynı şekilde etkilenen vardır. Bir yılgınlık bir umutsuzluk ruh halime egemen oluyor.

Bu durum, dört haftalık konser notlarımın da birikmesine neden oldu istemeden.

Gilles Apap’la bıraktığım ADSO konserlerine kaldığımız yerden, kısa kısa notlarımı paylaşayım.

Belirtmem gereken bir ilginçlik, Antalya Devlet Senfoni Orkestrası bu yıl çok proğram değiştirmek zorunda kaldı. Bir kısmı öğrenebildiğim insani gerekçeler, bir kısmı da öğrenemediğim idari gerekçeler.

Örneğin, ülkemizin ilk bayan şefi, İnci Özdil ve Asistan Şef Sıdıka Özdil bir yakınlarını kaybetmeleri nedeniyle iki konseri yönetemediler. Özdil kardeşlere başsağlığı, kaybettikleri yakınlarına da tanrıdan rahmet dilerim.

25 Ocak 2008 konseriyle kalmıştık; Sıdıka Özdil yönetecekti, Yalçın Adıgüzel konuğu oldu ADSO’nun. Solist olarak da Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası viyolonsel solist sanatçısı Gülgün Akagün Sarısözen yer aldı.

Orkestra ilk olarak P.İ. Çaykovski-Romeo ve Julyet Uvertürü’nü seslendirdi.

Sarısözen, N.K.Ajses’in Viyolonsel ve Orkestra için Poem’ini yorumladı.

Aradan sonra ADSO bu kez de S. Prokofiev’in Romeo ve Julyet Orkestra Süiti’ni sundu.

Başkemancı Semih Kartal’dı.

01 Şubat 2008 de Şef Naci Özgüç’ dü, Başkemancı Efdal Tekergülü . Konuk sanatçı, ADSO’nun eski çellisti, şimdilerin tanınmış Viyolonsel Sanatçısı H.Çağ Erçağ.

C.Saint Saens’ın Viyolonsel Konçertosu’nu seslendirdi orkestra ve Erçağ. Sempatisi ve eski ev sahipliği ile nitelikli yorumu izleyenlerden tam not aldı.

İkinci bölümde de R. Strauss’un Don Kişot ‘Senfonik Şiir’i seslendirildi.

08 Şubat 2008 Tarihli konser bu kez daha da büyük bir sürprizle başladı. ADSO sanatçılarından oluşan bir ‘yaylı çalgılar kuvartet’iyle karşılaştık ilk bölümde. Bir Dvorak yaratısı sundu ‘sürpriz kuvartet’imiz.

İkinci bölümde W.A.Mozart 40. Senfonisi seslendirildi. Mozart’ın bu çok bilinen senfonik eseri, büyük beğeni aldı.

İnci Özdil yerine, Mersin’den davet edilen Murat Kodallı yönetti bu akşam Antalya Devlet Senfoni Orkestrası’nı.

Bu son haftayı daha bir dolu programla yaşadık.

Antalya Devlet Senfoni Orkestrası’nı, şef Vladimir Altschuler yönetti. Başkemancı İbrahim Sezer’di. ADSO’nun konuğu değerli piyanistlerimizden Toros Can oldu.

J.Brahms-Akademik Festival Uvertürü’yle başladı ADSO programına.

Daha sonra Toros Can geldi piyanonun başına ve Manuel de Falla’nın muhteşem yaratısı, ‘İspanya Bahçelerinde Geceler’ (piyano ve orkestra için senfonik izler)ini seslendirdi. Muhteşemdi demek, abartma sayılmaz inanın!.. Bir de; bu eserin benim favorilerimden olması, belki aldığım hazzı arttırmıştır!

İkinci bölümde, Antonin Dvorak 9. Senfoni (Yeni Dünyadan) seslendirildi. Bu uzun ve güzel yaratı da beklenildiği üzere hem güzel icra edildi hem de hak ettiği alkışları aldı.

Milliyet Blog yazarları açısından da güzel bir akşam oldu bugün;

Mezopotamya Prensesi, Tülin Aksoy ve ben, kendi aramızda tanışıp (tanışmayanlar; Tülin ve Yonca hanım) ‘ara’yı MB sohbetiyle doldurduk, bu bakımdan da iyi oldu.

Notlar ilettiğim konserlerin tümü AKM'de gerçekleşmiştir.

THK’nun 83. yılı kutlu olsun!

Unutmayın 1 : THK Yangın Uçağı alım kampanyası için, tüm operatörlerden ‘yangın’ yazıp 3919’a gönderin. Bedeli 6 YTL’dir. Ülkemize katkısı; yemyeşil ormanlar olacaktır!

Unutmayın 2 : Bir Cumhuriyet Kurumu olan THK’na üye olun. Rejime ve Cumhuriyet kazanımlarına sahip çıkmanın bir yolu da, rejimin ve Cumhuriyetin kurumlarına sahip çıkmaktır.

 
Toplam blog
: 355
: 1099
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

1960 Ankara doğumlu bir Çankırılıyım. İşimin burada olması nedeniyle, Antalya'da yaşamaktayım. Ti..