Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Mart '08

 
Kategori
Dünya Kadınlar Günü
 

Kurtuluş Savaşından bugüne Türk kadını

Kurtuluş Savaşından bugüne Türk kadını
 

8 Mart dünyada ve Türkiye'de Kadınlar günü olarak kutlanıyor. Günler öncesinden planlanan organizasyonlar, bir günle sınırlı vaatler, toplantılar, ödül törenleri, kadınlara hediye edilen beyaz karanfillerin dışında ne kalıyor ertesi güne, haftaya, yıla..

O kadınlar ki; Türk kadınının farkını kurtuluş mücadelesinde erkeği ile cephede savaşarak dünyaya göstermiştir. Omuzlarında cephane taşırken şikayet etmeyen, kundaktaki bebeğinin battaniyesi ile düşmandan ve soğuk havadan koruduğu silahları gizlerken bağımsızlığın ne demek olduğunu haykıran, cesur, gözüpek, vatan uğruna seve seve canını veren kahramanlar.

Cephede savaşan, omzunda cephane taşıyan, ülkesinin bağımsızlığı yolunda mitinglere katılıp, dernekler kuran..Bildiriler yayınlayarak etkinlikler düzenleyen...

Balkan savaşları'nda hastanelerde hizmet veren, kurtuluş savaşı'nda asker üniforması ile mücadele eden Halide Edip Adıvarlar..Çanakkale Savaşı'na babası albay Hafız Hamit Bey'le katılan Nezahat Onbaşılar.. Tarsus'lu Kara Fatmalar, Gaziantep'li Yirik Fatmalar...Erzurum'un Nene Hatunu... Osmaniye'nin Rahime Hatunu.

"Dünyada hiçbir milletin kadını, ben Anadolu kadınından fazla çalıştım, milletimi kurtuluşa ve zafere götürmekte Anadolu kadını kadar emek verdim diyemez" diyen Mustafa Kemal Atatürk, Türk kadınının kendisine tanınan haklara layık olduğunu her fırsatta dile getirmiş, kadınlarda bunun değerini bilmişlerdir.

"Bir toplum, bir millet erkek ve kadın denilen iki cins insandan oluşur. Mümkün müdür ki, bir kitlenin bir parçasını ilerletelim, diğerini görmemezlikten gelelim de kitlenin tümü ilerlemeye imkân bulabilsin?....Şüphe yok ki, ilerleme adımları, dediğim gibi iki cins tarafından beraber arkadaşça atmak, ilerlemek ve yenileşme sahasına birlikte geçmek lazımdır. İşte, böyle olursa inkılâp başarılı olur” diyerek kadını çalışmalara, sosyal hayata ortak etmek gerektiğini de dile getiren Atatürk'ün izinden giden cumhuriyet kadınları çeşitli meslek dallarında gösterdikleri başarılarla onu haklı çıkarmanın gururunu yaşamışlar, sonraki nesillere örnek olmuşlardır. Tıpkı, dünyaya geldikleri Cumhuriyet'in ilk yıllarından bugüne Atatürk çizgisinden ayrılmayan Refet Angın, Muazzez İlmiye Çığ, Halet Çambel ve nice çağdaş kadın gibi...

80'li yıllara gelindiğinde kadının yok sayılan adını, haklarını, özgürlüğünü var etmek için yıllarca mücadele eden, eğitimli eğitimsiz demeden kadının uğradığı haksızlıkları dile getiren kadının, kadın hareketinin en önemli ismi Duygu Asena olmuştur.

Okuma yazmayı öğrendikten ya da ilköğretimi tamamladıktan sonra eğitim hayatları sona erdirilen, ailelerine, törelere, zor koşullara karşı direnen "baba beni okula gönder" diyen kızların, geleceğe umutla bakan "kardelen"lerin, en büyük destekçilerinden..Çağdaş yaşamın simgesi Türkan Saylan yoğun çalışmalarına devam etmektedir..

Kurtuluş savaşı'nda cephede gösterdiği kahramanlıklar, fedakarlıklarla..Cumhuriyet'in ilk yıllarında layık oldukları hakları kazandıktan sonra ekonomik, sosyal yaşantıda gösterdikleri başarı ve katkılarla gurur kaynağı olan Türk kadınlarının bugününe bakıldığında karşılaşılan tablo ne yazık ki pek memnuniyet vermiyor.

Bir yanda "toplum, kadın ve erkek denilen iki eşit cins insandan oluşur" düşüncesi diğer yanda,
ne zaman, kimin koyduğu bilinmeden birilerinin hükümleri ile ölmeleri gereklilik haline getirilen "Güldünya"lar, Birgül Işık'lar...Adlarını bilmediğimiz, hikayelerini duymadığımız niceleri ve onların doğarken kaderlerine ağlayan kızlarının gazete sütünlarından ibaret hayatları.

Töreler bahane edilerek okutulmayan, eğitimleri okuma yazma hakları sınırlandırılan, "kadın çalışamaz" düşüncesiyle toplumdan uzaklaştırılan, çalıştırılmayan, söz hakkı verilmeyen, eşit sayılmayan...Çocuk yaşta evlendirilen...İnanç adı altında baskı uygulanan, yanlış bilgiler, hurafelerle özgürlüğü engellenen Türk kadını.

Nereden nereye...Kurtuluş savaşı'ndan bugüne...1919'lardan 2008'lere gelinen aşama...Atatürk döneminde cumhuriyetin ilk yıllarında kazanılan hakların bugün ulaştığı seviye....Türk kadını nerede? ilerledik mi?

Adını bilmediğimiz, tanımadığımız, nice fedakar, eli öpülesi kadınlar ve çok yakınımızdakiler...9 ay karnında taşıyan yemeyip yediren, giymeyip giydiren, sevincimizle mutlu olan, derdimize daha çok üzülen annelerimiz.. potansiyel anne adayı tüm kadınlar....Tek günle sınırlı kalmaması dileğiyle,

Kadınlar Gününüz kutlu olsun !.....




resim kaynağı: http://www.turkinfo.info/Tur/gtkt2002/imagesall/tarih/131-132.jpg











 
Toplam blog
: 126
: 2338
Kayıt tarihi
: 01.08.06
 
 

Kompozisyon derslerini biraz daha fazla önemsediğim, uzun cümleler kurmaya başladığımdan bu yana sev..