Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Mart '08

 
Kategori
Blog
 

Milliyet Blog Yangın Söndürme Uçağı

Milliyet Blog Yangın Söndürme Uçağı
 

“Milliyet Blog’da başlatılan ağaç dikme kampanyasını gönülden destekliyorum. “Milliyet Blog Ormanı” düşüncesi, pek çok blog yazarı gibi beni de heyecanlandırıyor.” Diyerek başlamışım, 13 Mart 2007 tarihli yazıma. ( http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=35492 )

“ ‘Milliyet Blog Ormanı Projesini’ ben de destekliyorum. Başlatılacak bir kampanyada, ben de üzerime düşen katkıyı vermeye söz veriyorum. Bu ormanın, gerçek bir orman olduğunu görmeye benim ömrüm yetmese de, çocuklarımın, torunlarımın, onların çocuklarının, kısacası ülkemin geleceğinin sağlığı için bu kampanyayı destekliyorum.” Diye de sürdürmüşüm.

O günlerde MB Yazarlarımızdan Sayın Yusuf Aysan’ın “MB Ormanı Projesi” ne de, bütçemin izin verdiği ölçüde bir katkıyla destek verdiğimi de anımsıyorum.( http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=39507 )

Söz ettiğim yazımda; “ ‘ Milliyet Blog Ormanı’ beni heyecanlandırıyor. Ama - yaygın Anadolu deyimi ile - ‘Yüreğimi soğutmuyor.’ var olan ormanlarımız ne olacak?... Küresel ısınma pek çok canlıyı tehdit ediyor... Dünyadaki bu ısınma süreci ormanlar içinde büyük tehlike yaratıyor. Son yıllarda orman yangınlarında yaşanan artış sizin de dikkatinizi çekmiştir. Bu tehlike, ısınma artıkça daha da artacaktır.” Satırlarını da yazmışım.

Bu yazımda ve izleyen yazılarımda, orman yangınları için en etkili savaşımın, yangının henüz başladığı anlarda yapılması gerektiğine ilişkin uzman görüşlerini anlattığımı ve bunun da ancak havadan yapılan bir söndürme eylemi ile mümkün olabileceğinden söz ettiğimi de anımsıyorum.

“Milliyet Blog Ormanı Projesi”nin ardından, Bir de “ Milliyet Blog Yangın Söndürme Uçağı Projesi’ de önermiştim. O yazıma gelen birkaç yorum oldu. Ben yüzlerce destek yorumu beklerken, sevgili MB Yazarı birkaç dostumuzdan nasihat aldık.

Yusuf Aysan dostumuzun projesine verilen ve benim çok az bulduğum desteğin yanına bile yaklaşamazken, hiçbir çıkar gözetmeksizin yazılar yazdığımız Gazetemizin dahi bu olaya bir ilgisinin olmaması beni üzdü.

Bu anlattığım olayların ve söz konusu yazımı yazmamın üzerinden bir yıl geçti.

Türk Hava Kurumu, yeni yangın uçağı alımı için kampanya başlattı. Hem karaya, hem de suya inebilme yeteneğine sahip, orman yangınlarında çok etkili olacak anfibik uçaklar almak için.

Bankalarda açılmış 1925 nolu hesaplara, THK Şubelerine yapılacak bağışlar ve tüm GSM operatörlerinden 3919’ a “Yangın” yazıp, bedeli faturalarımıza sadece 6 YTL’lik bir artış getirecek yardımlar için, bizleri çağırdı.

Ne yazık ki, bu kampanya da beklenen ilgiyi görmedi.

Bu sayfalarda yazan çoğu arkadaşımın “Duyarsız toplum olma” yakınmalarına ben de katılıyorum. Unutmamak gerekir ki, duyarlı toplumun temelinde duyarlı bireyler vardır.

Toplumsal duyarlılığın olamadığından yakınan dostlarımın, bireysel duyarlılıklarını göstereceklerinden eminim.

Baharı karşılamak üzere olduğumuz şu günlerde, yaz aylarının gelişini buruk bir sevinçle bekliyorum. Yaz ayları ile birlikte; küresel ısınmanın getireceği sonuçların korkutucu göründüğü, ürün rekoltelerinin düşeceği, çiftlik hayvanı sayısının azalacağı, böcek istilalarının yaşanacağı, bitki hastalıklarının artacağı, çölleşmenin hızlanacağı, balık popülasyonunun azalacağı, bazı türlerin tamamen yok olacağı, orman yangınları ve bu yangınların sürelerinde artışlar olacağı uzmanların açıklamalarında yer alıyor.

Dünyamız ısınıyor. Ülkemiz kuraklaşıyor. Ormanlarımız Ülkemizin akciğerleri olmasının yanında, yağışlar içinde bir çağrı merkezi adeta, orman yağmuru çağıran, bulutları yağmaya ikna eden, yağan yağmurların sel olmasını engelleyen büyülü varlıklarımız. Ormanlarımızı çoğaltmak, var olanları korumak hepimizin tarihi sorumluluğu.

Orman varlığımızın artırılması konusunda TEMA Vakfı’nın çalışmalarını takdirle izliyor, gücüm oranında da katkı yapmaya çalışıyorum. İnanıyorum ki, sizler de aynı şeyi yapıyorsunuz.

Peki ya var olan ormanlarımız? Yetişmesi kimi yerlerde yüz yıl, hatta çok daha uzun süre alan ormanlarımız için, onları korumak için bir şey yapmayacak mıyız?

Küresel ısınmanın etkisiyle, düşmanca tavırlarla, kişisel çıkarlar için ormanlarımız yandı, yakıldı. Bu duyarsızlığımız sürdükçe de yanmaya devam edecek. Orman yangınları yüreklerimizi de yakacak.

Bir yıl önceki önerimi yinelemek istiyorum. Sevgili Milliyet Blog Yazarları, Okurları; gelin bir kampanya başlatalım. Yıllar önce, Kutsal Kurtuluş Savaşının dumanları yurdumuzdaki enkazlar üstünde tüterken, büyüklerimizin başlattıkları ve yüzlerce uçak alarak, Türk Hava Kurumu’na, Türk Silahlı Kuvvetlerine bağışladıkları kampanyanın bir benzerini biz de burada başlatalım. Burnunda “ MİLLİYET BLOG” yazan bir yangın söndürme uçağının alınması için, güçlerimizi birleştirelim. Çevremizi harekete geçirelim. Sonunda da “B A Ş A R D I K” diyelim.

Var mısınız?


NOT: Tüm kadınlarımızın "Dünya Kadınlar Günü" kutlu olsun..

Unutmayın1: THK Yangın Uçağı alım kampanyası için, tüm operatörlerden yangın yazıp, 3919’a gönderin. Bedeli 6 YTL’dir. Ülkemize katkısı, yemyeşil ormanlar.

Unutmayın2: Bir Cumhuriyet Kurumu olan THK’na üye olun. Rejime ve Cumhuriyet kazanımlarına sahip çıkmanın bir yolu da, rejimin ve Cumhuriyetin kurumlarına sahip çıkmaktır.

 
Toplam blog
: 182
: 2395
Kayıt tarihi
: 29.01.07
 
 

10 Kasım 1954 tarihinde doğdum. Sosyal Hizmet Uzmanıyım. Pilotum. (ultralight licence no:151)..