Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Mart '08

 
Kategori
Blog
 

Kuralsız Olmaaaaaz (!)

Kuralsız Olmaaaaaz (!)
 

Bilmece- Bildirmece


Sayfamdaki “Hakkımda” bölümünde kendimi tanıtmaya Sezen Aksu ‘nun bir şarkı sözüyle başlamışım.

“Hem çok zor hem de çok kısa bir macera ömür, bir şiirden, bir sözden, bir melodiden, bir filmden geçirip güzelleştirmeden can dayanmıyor”

İşte o ömür denilen kısa macera içerisinde bizler, düşünsel birikimlerimizi, dünya, ülkemiz, insanlık ve kendimiz için olan duygu ve düşüncelerimizi Milliyet Blog arenasında yazıya döküyoruz. İnsana dair tüm güzellikler, endişe, korku, zaaf, öfke, sevinç, heyecan ve coşkumuzla birlikte.

Ama bazen işte, bir “cansuyu molası” vermek de gerekebiliyor, düşünsel üretimleri daha da ateşleyebilmek için. Gerilimleri azaltıp, gevşeyebilmek için.

Hani bazen çıplak ayakla gezeriz ya çimenlerin, toprağın üzerinde, elektriğimiz gitsin diye. Onun gibi bir şey.

Aklıyla bin yaşasın Alev Meisel Hanım, o “cansuyu molası” dediğim molalardan birisini verdirdi bize,

Milliyet Blog yazar ve okurlarına.

Sabiha Rana hanımın o büyümeyen “Kocaman Çocukları” na.

Aldı bizi kervanına, bilmece- bulmacanın, büyülü, hayal gücümüzü zorlayan, keyifli ve heyecanlı atmosferinde bir yolculuğa çıkardı.

Bu yolculuğun adı “Bilin- Bulun Bakalım”

“Ebe” olanın hazırlayacağı bir bilmece- bulmaca ile bir Milliyet blog yazarı arkadaşımızın bulunması isteniyor.

Aslında hem hazırlamak hem de bulmak pek kolay değil. Biraz beynimize jimnastik yaptıracak cinsten. Ama çok eğlenceli.

Kendimizi, birden bu keyifli oyunun ortasında bulduğumuz için oyunun bir kuralı olması gerektiği sanırım ilk başta kimsenin aklına gelmedi.

Fakat daha sonra başta Alev Hanım olmak üzere, arkadaşlarımın ( Mudo’nun katkısını unutmayayım) da uyarısıyla, kuralsızlığın, bazı sakınca ve kargaşaları beraberinde getirebileceğini düşünüp bunları yazılı hale getirdik. Şöyle ki;

1-Aranan kişi “ebe” olamaz.

2-Doğru cevabı bulanlar sadece yorumlarıyla (mesaj yok) ve aranan kişinin açık olarak ad- soyad veya blogda kullandığı rumuzu ile cevaplarını açıklayacaklar.

3-İki kez “ebe” olunamaz.

4-Oyun en geç bir hafta içinde son bulmalı. Ama tabi bulmacayı hazırlayanın inisiyatifinde. 3 gün de olur, 5 gün de. Azami süre 7 gün.

5-Bulmacayı hazırlayan, oyunun son bulmasına karar verdiğinde, doğru cevapları yayına verir. Saat, dakika ve hatta saniye önceliği ile ilk bilen “ebe” olur.

6-Ebe olmak istemeyen durumunu bildirir, “ebelik” ikinci bilene geçer.

7-Bunun bir oyun olduğu, bizi gerginliklerden, küslük, kızgınlık ve kırgınlıklardan uzaklaştıracağı unutulmadan, yorum-cevaplarda bulunulması. Uygun olmayan, gerginlik yaratacak yorumların yayına verilmemesi.

Ayrıca “ilk bilene” oyun sona ermeden, mesaj yoluyla, durum bildirilirse, bir sonraki bulmaca için o arkadaşın hazırlanmaya zamanı olur diye düşünüyorum. Bu tabi kural değil bir öneri.

Ödül mü? Ödül, cevabı ilk önce bilmenin mutluluğu ve yeni bir bilmece- bulmaca hazırlamanın ayrıcalığı, keyfi. Daha ne olsun?

Nasıl? Hazır mısınız yolculuğa?

Oyunu Alev Hanım başlatmıştı. “Elim sende” deyip Şükrüye’ye devretti. Şükrüye’de bana.

Ben de hazırladığım “Bilin-Bulun Bakalım(3)” ile Mustafa Mumcu arkadaşımızı bilmenizi istemiştim. Umarım sizi çok zorlamamışımdır ve beğenmişsinizdir.

Gerek cevapları ile gerekse sadece ekrandan okuyarak oyunumuza katılan tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. İsterim ki bundan sonraki oyunlara herkes katılsın ve kendisine bir “cansuyu molası” versin.

“Bilin –Bulun Bakalım (3)”e, yazdığı mesaj ile ilk doğru cevabı, Mustafa Mumcu bey kendisi verdi. İkinci olarak da Ümit Culduz Bey.

O cevabı verdiğinde henüz yazılı kurallarımız yoktu.Ve ben teklifimi yapmıştım. Bu nedenle yukarıdaki kurallardan ilk ve son olarak kendimizi muaf tutuyor ve “elim sende” diyerek “ebe”liği Mustafa Mumcu beye devrediyorum. Harika bir bulmaca hazırlayacağından eminim. Kendisine ve tabi biz bilmece çözerlere başarılar diliyorum.

MUSTAFA MUMCU BEY beni duyuyor musunuz? “ ELİM SENDE!”

Tijen B.

 
Toplam blog
: 156
: 2800
Kayıt tarihi
: 03.04.07
 
 

SÖZ UÇAR, YAZI KALIR. 9 Eylül Ünv. İşletme mezunu, 9 Eylül Ünv.Sosyal Bil. Ens.Sağlık Kurumla..