Enflasyon: Bir ülkedeki mal ve hizmet alımlarındaki ortalama fiyat artışıdır. Devalüasyon: Bir ülkenin para biriminin yabancı ülke para birimleri karşısındaki değer kaybıdır. Bu kav..
Ekonomi büyüklerimizin ve TÜİK ‘in Dolar baz alınarak yaptıkları değerlendirmeler, bilindiği gibi meşhurdur. TÜİK şimdi de satın alma gücü paritesine (SAP) göre 2002-2011 yılları arası Dolar bazınd..
Bir ülkenin cari işlemler muhasebesi o ülkenin dış ticaret dengesini gösterir. Cari işlemler muhasebesi bir ülkenin ekonomik durumu ve diğer ülkelerle kıyaslandığında ne durumda olduğunu gösteren ö..
Lidyalılar 2500 yıl önce parayı icad ettiklerinde insanlığın başına ne büyük bir bela açtıklarının farkındalar mıydı acaba. Bir düşünün bakalım, yaşadığımız Dünya’da her şey para için. Çünkü yaşam ..
Bir ülkenin ekonomisinin dışa bağımlı hale gelmesi, kendi iç ekonomik ve mali yapısındaki sebepler nedeniyle olur. Şöyle ki bu durum, klasik ithalat-ihracat teorisinin dışındadır. Örneğin b..
Enflasyon: Bir ülkedeki tüm mal ve hizmet alımlarındaki fiyatların ortalama artışıdır. Fiyat artışı: Bir mal veya hizmetteki fiyatın sürekli ya da bir veya birkaç kez artışı demektir. ..
Maliye bakanı Mehmet Şimşek, bütçe hedefinin şaşması üzerine çeşitli kalemlerde dolaylı vergiler ve harçlarda artışa gitti. İşte üretime değil de tüketim ve ithalata dayanan ekonominin açmazı. Ekon..
İşte AKP iktidarının, o çok övündüğü ekonomi başarısının 10 yıllık bilânçosu. 2002 yılında 130 milyar Dolar olan dış borç 2012 Mart ayı sonunda 307 milyar Dolar olmuş. 2002 yılı son..
Geçtiğimiz günlerde Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standart and Poor’s (S&P), Türkiyenin notunu durağandan (BB+), negatife çevirdi (BB-). Önce bu konu hakkında bir bilgi verelim..
Bir ülkenin dış borç yükü, sanıldığı gibi sadece devletin borç yükü değildir. Çünkü borçlu gerçek veya tüzel kim olursa olsun borç, o ülkede yaşayan insanların sırtına biner. Ülkemizin süpe..
Milliyet Blog