Yazmak güzel de, asıl güzel olan, yazım kurallarına da uyarak yazmak. Kuşkusuz, yalnızca, yazım kurallarına uyarak yazmak da, yetmez. Kıvrak, sıkıcı olmayan, akıcı bir anlatım da olmalıdır. Ayrıca,..
“de”nin ayrı mı, bitişik mi yazılacağını nasıl anlarız? başlıklı yazımla Blog’a konuk olmuştum. Kimi Blogdaşlar, “Yine bekleriz!” yollu mesajlar gönderdiler. Bunlarda bir inceliğin ya..
Öğretmenlik yaşamımım ilk dersinin ilk konusu, “de”lerin nasıl yazılacağı üzerineydi. Çünkü öğretmenliğe başlamadan önce, böyle bir düşüncem vardı; bunu ilk dersimde uyguladım. Bu, sonraki öğretim ..
Dili kurallara uygun kullanma, özellikle eğitimden geçmiş bireylerin görevidir. Ancak bu, “yazı”da ve “konuşma”da doğru “yazma” ve “söyleme”, bir bilinç işidir. Özellikle yazarken, kurallara ..
Önce, “gerekli bilgiler”e bakalım: Giriş cümlesinin yönü ileriye doğrudur, dil ve düşünce bakımından geri gitmez. Giriş cümlesi, açıklanabilir bir nitelik taşır.
Paragraf soruları, hele "okuma alışkanlığı" olmayanlar öğrenciler için korkulu rüyadır.Nasıl olmasın ki?Cümleler yığını, koskocaman bir yazılı metin. Okumayı düşünmek bile, zamana k..
Günümüzde bilgiye ulaşma kolaylaşınca, kuşkusuz, başvurulan ilk kaynak, internet oluyor. Ancak, sanal ortamda, her zaman sağlıklı bilgiye ulaşmak mümkün olmuyor. Karşınıza benzer bilgi yanlışları/ ..
Yahya Kemal Beyatlı’yı, hele, onun ünlü şiiri “Sessiz Gemi”yi kim bilmez ki? Ne demiş Beyatlı bu şiirinde? İşte size bir dörtlük: “Artık demir alma günü gelmişse zamandan M..
Sözcüklere takılmak! “Takılma”yı tek başına alınca, bunun “niye”sini söylemeyince, “takılma”da ortalık yanlar varmış gibi gözükebilir. Takılmadan takılmaya fark var! Sözcükl..
Noktalama işaretleri içinde en çok, virgülden korkarım. Virgülün olması gereken yerde “yokluğu”, anlam karışıklığına yol açabilir. Bu da, demek istediğinizi değil de, demek istemediğinizi anl..
Milliyet Blog