Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Temmuz '16

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Borç batağına saplanan illerimiz!

Borç batağına saplanan illerimiz!
 

Fetullah’ın darbe girişimi ile her sorun unutuldu. Güneydoğu’daki PKK terörü, ekonomik veriler ve de insan haklarına yönelik saldırılar görmezden gelinmeye başlandı.

Darbe girişimi sonrası gösterilen birlik ve dayanışma, ülkenin geleceği açısından umut verirken, bu ortamı kendi çıkarları için kullanmaya kalkanlar, maalesef ülkenin geleceğini kararttıklarından bi haber gibiler!

Biz gelelim asıl konumuza:

Dünyada 830 milyon insanın açlık sınırı altında yaşamlarını sürdürmeye çalıştıklarını düşünecek olursak, ülkemizdeki borç batağında olan iller bize hiç yabancı gelmiyor.

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi, kredi ve diğer finansal kuruluşlardan topladığı risk bilgileriyle hazırladığı mayıs ayı istatistik raporlarını kamuoyuyla paylaştı.

Banka, finansman şirketleri ve finansal kiralama şirketlerince yapılan bildirimlerle değerlendirme yapan Risk Merkezi, il il ekonomik verileri yayınladı.

Tasfiye olunacak alacaklar tutarının bireysel krediler ve tasfiye olunacak alacak tutarının toplamına bölünmesi ile yapılan hesaplamalara göre, Türkiye'de son yılların işsizlik şampiyonu Adana'nın verileri listelerin başını çekiyor.

Türkiye'de en fazla işsizlik oranına sahip kentlerden birisi olan Adana, tasfiye olunacak alacaklar listesinde bireysel kredilerde yüzde 8.8 ile zirveye yerleşti.

Adana kredi kartı borcunda da liderliği elden bırakmadı.

Bu kenti yüzde 7.2 ile Diyarbakır, yüzde 6.8 ile Gaziantep izledi.

Adana yüzde 17.8 ile bireysel kredi kartı risk oranıyla en yüksek 10 il arasında birinci, ikinci yine yüzde 16.3 ile Diyarbakır, üçüncü yüzde 13 ile Gaziantep oldu.

İhtiyaç ve diğer kredilerde ise Adana 10.6 ile zirvede yer alırken Diyarbakır 9.7 ile ikinci, yüzde 9.2 ile Gaziantep üçüncü sırada yer buldu.

Konut kredisinde tasfiye olacak alacaklar sıralamasında da yüzde 1.2 ile Bitlis, taşıt kredisinde ise yüzde 8.7 ile Bartın başı çekti.

Bireysel Kredi Kartı Limit Aralıklarına Göre Doluluk Oranları, Kişi Sayısı ve Risk Dağılımında ise 100 bin lira ve üstü kartlarda risk oranı yüzde 38.5 olurken, bu rakam 1.000 lira ve altında yüzde 40.4 olarak gerçekleşti. Limitlere göre risk oranı 1.000 ile 2 bin 500 lira arasında olan kartlarda yüzde 41.1 olarak zirve yaptı.

İstatistiklere göre, Türkiye'de limit aralığına göre kişi sayısı 100 bin lira ve üstü kartlarda yüzde 0.8 oldu.

5 bin ile 10 bin lira arasında limiti olan kişi sayısı ise yüzde 20.4 olarak gerçekleşti. 1.000 lira ve altı limitli kart sahibi oranı ise yüzde 20.3'le dikkat çekti.

Gördüğünüz gibi geleceğini tüketen toplumun bireyleri olarak, hala başkalarının tasarruflarını tüketmeye devam ediyoruz.

Başkalarının tasarruflarını tüketmenin maliyeti yüksek olsa da “Borç Yiğidin Kamçısıdır” özdeyişini hayata geçirmeye devam ediyoruz.

 

 

 

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..