Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Ocak '10

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Borsa bu yıl dibi görecek!

Borsa bu yıl dibi görecek!
 

"Borsada oynayabilmek için çok iyi bir ekonomi analizi yeteneğine sahip olmak gerekir. Yoksa..." S&S


Genel anlamda baktığımızda Türkiye’deki sanayiciler ve ekonomistler piyasalara olumlu olarak yaklaşsa da bir kısım ekonomist aslında geleceğin ne kadar kötü olacağını tahmin ediyor. Gelecek yıllarda İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) hakkındaki teorilerimi bu yazımda dile getirmeye çalışacağım.

*** **** ***

<ı>

<ı>Yapay kriz ortamı

İlk olarak olayları incelediğimizde Dünya’yı saran bir ekonomik kriz vurmaz denen ekonomimizi vurdu. Fakat bunu her zaman olduğu gibi halka hissettirmemeye çalıştılar ilk etkilerini saklamayı başardılar. Krizi saklamanın yolu yoktur. Kim olursa olsun bu olayı saklayamaz. Sonuçta nasıl ortaya çıktı. Sanayi üretimlerinin düştüğünü gördük ve fabrikalar bir bir işçi çıkarmaya başladılar işsiz kalan bölge halkı ilk olarak gözükmese de yerel basının kuruluşlarının yaptığı haberler ve azda olsa verileri hafifleterek açıkladığını düşündüğüm Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladıkları rakamlar ile işsizlik son aylarda gündeme geldi. Aslında gündemden hiç inmemişti. Ama malum olan örtülü siyaset üzerine bir örtü örtmeyi her zaman başarmıştır.

*** **** ***

<ı>Verilen kredi notları!

Sanayicinin bu şekilde olduğu bir ülke bunu bir kenara bırakın artık küçük ve orta ölçekli esnaf kalmadı. Bankaların uyguladıkları kredi sistemleri ile birçoğu iflas etti. Piyasada resmen para dönmüyor artık bu da sermayesi de kendi gibi küçük olan esnafın ve orta ölçekli işletmelerin iflas etmesine neden oldu. Durum böyle olunca sanayici diye isimlendirdiğimiz kişilerin çoğunun kazançlarının gayrimenkul ve banka faizlerinden olduğu bir ülkede ekonomi nasıl kazansın üretim olmazsa gelişme (ilerleme olmaz) ihracatın azaldığı ve ithalatın artığı şu günlerde art arda uluslar arası kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye’ye not vermesi olan notlarını arttırması tamamen art niyetlidir. “Gittiğiniz yol doğru derken, içlerinden bu ülke yola geldi” şeklinde bir düşünceye sahip olduklarını unutmayın!

Bankacılık sistemi 2001 öncesine göre biraz daha iyi tamam, fakat ülkemizdeki bankaların çoğunun dış kaynaklı olduğunu unutmayalım. Yani bu ne demek oluyor uluslar arası kuruluşlar o notları bize değil Avrupa ve diğer ülkelerin bankalarına veriyor. Peki neden? Suni olduğuna inandığım bir kriz sonucunda etkilenen Avrupa ekonomisini Türkiye gibi kalabalık ülke nüfuslarındaki faaliyetlerini arttırarak ve olumlu yönde etkileyerek merkezleri (Avrupa’daki merkezlerinin) toparlanmalarına zaman kazanmak. Bir nevi zararın neresinden dönerse kardır mantığı… Bu kriz ortamı Avrupa ekonomisinde düzelmeye yönlü değişince bizim ekonomimizde bu gayri resmi desteği çekeceklerdir. Bu olayda 2010-2011 yılları arasında olacaktır. Şuan da 55 bin seviyesini zorlayan İMKB’nin bu olaydan sonra yukarıda verdiğim 1 yıllık aralıkta en az 15-20 bin puan düşerek 25-30 seviyelerine gerileyeceğini ve 2011’e %50’ye yakın bir kayıp ile gireceğini tahmin ediyorum.

*** **** ***

<ı>

<ı>Konuyu destekleyen yazılarım;

<ı>

<ı>Dünya ekonomisine neler oluyor? <ı>http://blog.milliyet.com.tr/Dunya_ekonomisine_neler_oluyor_/Blog/?BlogNo=221529

<ı>

<ı>İşsizler kim oy verecek?

<ı>http://blog.milliyet.com.tr/Issizler_kime_oy_verecek_/Blog/?BlogNo=220930

<ı>

<ı>Fitch ve Türkiye’nin notu

<ı>http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=217155

<ı>

<ı>

<ı>-

<ı>

<ı>

<ı>“Serbes piyasa ekonomisine sermaye hükmeder”

<ı>S<ı>AMET SERBEST

<ı>S&S <ı>(Her Zaman Önde)

Serbestler@windowslive.com

 
Toplam blog
: 112
: 2756
Kayıt tarihi
: 15.09.09
 
 

Ülke meselelerine kafa yoran ulusal çıkarları korumaya çalışan düşünen bir genç. İlkelerim; Üstün..