Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Nisan '17

 
Kategori
Kültürler
 

Bu Kültür Parkı, "dünya turizm literatüründe" yer alacak

Bu Kültür Parkı, "dünya turizm literatüründe" yer alacak
 

İşte Bartın'ın dev parkı. Üç taraftan ırmağın kolları arasında.


Bir zamanlar ekmek, karne ile satılırdı. Gazyağı da, karneye düşmek üzereydi. Çok zor bulunan bu yanıcı ve  parlayıcı madde için büyük depo gerekliydi. Başkan Samancıoğlu tenekeleri depolayacak o ıssız yeri seçti.” İnceoğlu Bahçesinin tam karşısı yer, biçilmiş kaftandı. O gün bu gün orası “Gazhane” olarak anılmaktadır. İşte o yere Bartın Belediyesi ses getirecek bir park projesi hazırladı. Bittiğinde 11 bin metrekarelik alan, Bartın’ın nefes alacağı yer olarak hayata geçecek.Parka, Bartın’ın ünlü çektirmesi de buraya bir abide gibi kondurulacak. “Çektirme”  bir yandan yapılmakta.Orta yerde bir havuz olacak, tarihi çektirme gemisi buraya oturtulacak  böylelikle bir an’ane de yaşatılmış olacak.

Görüntünün olası içeriği: köprü ve açık hava

ESKİDEN YAĞLI KIZAKLAR ÜZERİNDE KAYDIRILAN  AHŞAP TEKNELERİN MERASİMLE SUYA İNDİRİLMESİNİ, HAMİLE KADINMLAR DA SEYREDERMİŞ. SEBEBİ DE, DOĞUMLARININ KOLAY OLACAĞINA İNANDIKLARI İÇİN.

Görüntünün olası içeriği: açık hava

BU GEMİ VE ÖKÜZ FİGÜRÜ,  BU GÜN BARTIN YALI MINTIKASINDA ÇOK ŞEYLER İFADE EDİYOR.

Adı üzerinde:” Gazhane Kültür Parkı” Başkan  Cemal Akın’ın, haklı olarak gurur duyduğu bir eser, kalıcı bir kültür yuvası olacak. Zaten Başkana heyecan veriyor burası. O da biliyor ki, diğer eserleriyle birlikte bu park, onu  kendisinden sonra da ömürler boyu yaşatacak.

Kendisiyle konuştuk. “Öteden beri böyle bir proje istiyordum.bölgemizi en iyi şekilde değerlendirerek,  gelecek nesillerimize güzel, kalıcı bir miras bırakacağız. İlimizin sembollerinden biri olan ırmağımızın, üç farklı noktadan gelerek birleştiği alan üzerine yaptığımız bu çalışma, harika bir cazibe merkezi olacaktır. Bartın Belediyesi olarak hedeflerimiz her zaman daha ilerisi içindir. Bu çalışmalarımızın çok daha iyilerini halkımıza ve ilimize kazandırmak için gayretle ve azimle çalışmaya devam edeceğiz”dedi.

Bu gün dünyanın her köşesindeki parklar, parmakla gösteriliyor. Kültür kokulu parklar ise pek az.Parklar, şehirlerin aynasıdır. Gürültü, karmaşa, tantanalar bıktırdığı zaman, insanoğlu kafasını dinleyecek bir köşe arar. Küçük yerleşim birimlerinde de insanları stresleri olabilir. Can sıkıntıları had safhaya ulaşabilir. Çatacak yer ararlar. İşte size, içinde her türlü aktivitesi olan park. Buyurun. 

Evet. Küçük yerleşim birimlerinde de insanın kafa asvalyasının attığı da olur. Al bakalım buradan yak!

Adamın biri sormuş yanındakine “ Adın nedir” O da cevaplamış  “Terzi Mehmet” Buraya kadar iyi. Adam tekrar sürdürmüş “Ne iş yaparsın?” diye.  Kızmış adam bu sefer. Bağıraraktan “ Demin ikisini birden söyledim ya!” demiş. Doğru. Söyledi amma, böyle de  parlamak olur mu? Oluyor baksanıza.  Adam, “ Terzi Memet” diye, kestirmeden söylemiş işte. Yağı tuzu içinde işte, anlayıver ! Bunu,  şunun için söyledik. Küçük  yerlerde de insanoğlunun asvalyası  atar.

Parklar, şehirlerin akciğerleridir. Bu parklar tanıtım aracı da olabilir. Şehrin yemek kültürü, el işleri oyunları burada işlenir, ortaya konur. Turizm burada nefes alır. Her turistin  bu park, uğrak yeri olmalıdır. Bu kültür park, bilgi dağıtan, öğreten, sevdiren, dinlendiren imrendiren bir yer olmalıdır. Hatta sahildeki  gemi figürlü heykeli de parka taşımalı. Bir sanat müzesine dönüştürmeli. Yerlisi yabancısı, parka girdiği andan itibaren Bartın  hakkında ne varsa bir çırpıda öğrenmeli.

Şehre adını veren Bartın ırmaklarının üç kolu, bu dil gibi uzanan kara parçasında, böylesi bir parkın adı da her halde “Gazhane” olmamalı. Bartın artık, uluslar arası sularda yüzmeğe alışmak üzere yelkenlerini hazırlıyor. Yabancıların kulağına hoş gelmez bu Gazhane sıfatı. Bartın Halkı burayı saygıyle anar ama, bir de turistik adı olmalı.

 Baksanıza Güzelcehisar’ın Lav Kayalıkları, güya turizme açılıyordu. Daha yumruklar ortaya konulup birleştirilemedi bir türlü. Rutin işler gibi muamele görüyor geçmekte olan zamanlarda. California’ya gidildi mi? Dünya turizm liderleriyle konuşuldu mu? Heyet gidecekti bilgi ve görgüsünü hem artıracak, hem havayı koklayacaktı. Gittiler de bizim mi haberimiz yok?! 

Gittiler de “ Giden gelmez Dağındaki” gibi, dönmeleri mi bekleniyor. Yoksa  yoksa,  kayboldular mı? Bunlar hep soru. Hep açıklık isteyen işler. Hemen ekleyeyim. Aynı para ile Belediye koskoca bir park yapıyor.  Başkan, işi bizzat  gidip gidip takip ediyor. Soruyor, danışıyor, gönül alıyor. Bir eser ortaya koyuyor. “Eli öpülesi adam” durumuna geliyor halkınca. Ya öte yandan? “Gagı va, gagıcık va. Gagıdan gagıya fark va” demiş  Egeli. Farkı  varın siz anlayın.

Başkan Akının işi zor. En büyük eseri bu park olacak. Zaman gelecek, bu yer dar gelecek.  Burundan itibaren bir köprü ile ırmak aşılarak  karşı sahile uzanıp, park alanı genişletilebilecek. Daha neler olmaz neler.

Ve bu kültür parkın cazibesi, dünya turizm literatürüne geçecek.

Bekliyeciz, göreciz

Görüntünün olası içeriği: gökyüzü, açık hava ve doğa

GEMİLER, YÜZLERCE ÖKÜZÜN EŞLİĞİNDE ESKİDEN DENİZE İNDİRİLİRDİ. BU FİGÜR, ONU TEMSİL EDİYOR.

Görüntünün olası içeriği: gökyüzü, açık hava, doğa ve su

KONYA DA YAŞAM PARKI YAPTI AMA, JAPON MODELİNİ YAKIŞLTIRDILAR.

Görüntünün olası içeriği: açık hava ve su

İŞTE YAŞAM PARKI, ÜÇ IRMAĞIN BİRLEŞTİĞİ YERDEN YÜKSELECEKJ

Görüntünün olası içeriği: 2 kişi, ayakta duran insanlar ve açık hava

BAŞKAN AKIN, BARTININ SEMBOLÜ ÇEKEK İÇİN ACELE EDİYOR. KEŞKE GÜZELCEHİSARIN TURİZME AÇILMASI MACERASINA DA BÖYLE Sİ ACİLİYET KAZANDIRILSA.

Görüntünün olası içeriği: çim, açık hava ve doğa

DÜNYA ARTIK NEFES ALMAK İSTİYOR. İŞTE MEŞHUR LONDRADAKİ  HAYDE PARK

Görüntünün olası içeriği: gökyüzü, açık hava, doğa ve su

SAULA PARK

Görüntünün olası içeriği: gökyüzü, ağaç, açık hava ve doğa

BANGKOK LUMPHİNİ PARK

Görüntünün olası içeriği: bir veya daha fazla kişi, gökyüzü, gökdelen ve açık hava

NEW YORK CENTRAL PARK

Görüntünün olası içeriği: açık hava

İŞTE BARTINDAKİ GAZHANE KÜLTÜR PARK. DAHA TAMAMLAN MASI. ÜÇ IRMAĞIN BİRLEŞTİĞİ YERDE YÜKSELECEK BU PARK

Görüntünün olası içeriği: bitki, ağaç ve açık hava

PARKIN ORTASINA ŞEHRİ SEMBOLİZE EDEN AHŞAP ÇEKEK KONACAK.

Görüntünün olası içeriği: bulut, gökyüzü, açık hava ve doğa

Görüntünün olası içeriği: gökyüzü ve açık hava

İŞTE SOLDAKİ HAVUZUN ÜSTÜNE O ÇEKEK BÖYLE KONACAK.

Görüntünün olası içeriği: gökyüzü ve açık hava

BU RESİMDE KONU DAHA DA SİMETRİK GÖZÜKÜYOR.

Görüntünün olası içeriği: bir veya daha fazla kişi, ayakta duran insanlar, gökyüzü ve açık hava

BARTIN BELEDİYE BAŞKANI - SOLDAN İKİNCİ- ÇEKEK YERİNDEKİ ZİYARETİ

Görüntünün olası içeriği: bir veya daha fazla kişi, açık hava ve su

ESKİDEN AHÇAP TEKNELER, IRMAK KIYILARINDA İNŞA EDİLİP, YÜZLERCE ÖKÜZÜN EŞLİĞİNDE KIZAKLARDAN  SUYA İNDİRİLİRDİ.

 
Toplam blog
: 1616
: 918
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

Hayatın dikenli yollarından geçmenin  sırrı, aralarından çabuk geçmektir. Ümit, naylon çorap giyd..