Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Eylül '16

 
Kategori
TV Programları
 

Bu Şehir Arkadan Gelecek…

Bu Şehir Arkadan Gelecek…
 

Yeni sezonun dizileri yüzlerini gösteriyorlar ama görünen o ki, Eylül ayının yenileri meze niyetine sofraya sürülmekte. Çünkü yeni yeni hazırlanmaya başlayan asıl ağır toplar arkadan gelecek. Ay Yapım’a geçen ve Kerem Bürsin için hazırlanan ‘Bu Şehir Arkadan Gelecek’ de bunlardan biri. Peki, ne demek ‘Bu Şehir Arkadan Gelecek’? Bu sözün ve dolayısıyla dizinin özüne daha kolay inebilmek adına bir hatırlatma yapmakta fayda görüyorum.

Konstantinos Kavafis’in ‘Şehir/Kent’ şiirini duydunuz mu hiç?

‘Yeni bir ülke bulamazsın, başka bir deniz bulamazsın. Bu şehir arkandan gelecektir. Sen gene aynı sokaklarda dolaşacaksın. Aynı mahallede kocayacaksın; aynı evlerde kır düşecek saçlarına’ der hani… Duymadınız mı? Peki, Ezginin Günlüğü dinlediniz mi hiç dersem. Eminim daha çok çağrışım yapacaktır böylesi. Her neyse… ‘Bu şehir arkadan gelecektir’ diyen satır, insanın nereye giderse gitsin bağlılıklarından kurtulmasının, geçmişinden kopmasının zorluğunu işaret eder kısaca.

Nitekim Ay Yapım’ın ağır toplarından diyebileceğim yeni dizisinin tanıtımına baktığımızda ‘Bu Şehir Arkadan Gelecek’ derken aynı kopamazlık ve geri dönüş temasıyla hareket edileceği ayrıntısı çarpıyor gözümüze. Evet, ‘Bu Şehir Arkadan Gelecek’ de nasıl bir hikâye getirecek izleyicisine? Kısaca bakalım…

İNTİKAMLA AŞK ÇATIŞTIRACAK BİR ŞEHİR HİKÂYESİ

Gemicilikle dövüşçülüğü birleştiren Ali karakterinin görselliğinden büyük ölçüde faydalanarak yol alacağını düşündüğüm ‘Bu Şehir Arkadan Gelecek’ dizisi, geçmişte yaşanan acıların gelecekteki tesadüfî aşkı nasıl etkileyeceğinin ve intikamın mı yoksa sevilen kişinin mi ağır basacağının öyküsü gibi.

Ali, dört yaşındayken sandalda saklandığı yerden annesinin öldürülüşünü izleyen ve kendisini kurtaran gemi aşçısı tarafından büyütülmüş bir gençtir. Bir yandan ‘anne’ dediği Rauf’la birlikte yük gemisinde çalışır, bir yandan da onun isteğiyle dövüşlere katılır. Annesinin ölümünden sorumlu adamın mallarını İstanbul’a getirdiklerinde de asıl macera başlar. Çünkü Metin denilen bu adamın öfkeli kızı Pelin girer devreye. Pelin, babası tarafından zorla evlendirilmek istenen, dans sevdalısı bir kızdır. Tesadüf bu ya, dansıyla arasına giren babasına kafa tutmak için koşturduğu limanda Ali’yle karşılaşır. Mendil yerine dans ayakkabısını düşüren Pelin ile Ali arasındaki aşkın kıvılcımı böylece çakılırken 20 yıl öncesinin acısıyla harlanacak intikam ateşinin de fitili farkında olmadan ateşlenmiştir. Asıl bombaysa, istemediği halde İstanbul’un içine dalıp yepyeni bir hayata adım atarak sürüklenip giden Ali’nin gerçek babasıyla buluşması olacaktır.

Mevcut bilgiler ışığında kısaca özetlediğimiz dizinin bu hali, bize intikamla aşkı çatıştıracak güzel bir şehir hikâyesi vaat ediyor. Umalım da elindeki tüm kozları ilk bölümde tüketmesin ve Amerikan filmlerini aratmayacak gibi görünen hikâyenin enerjisini bütüne yayabilsin.

DİZİNİN AĞIR TOPLUĞU NERESİNDE DERSENİZ…

Hani ‘Bu Şehir Arkadan Gelecek’ dizisi için ‘ağır top’ sıfatını yakıştırdık ya… Şimdi ‘Dizinin ağır topluğu neresinde’ diyen çıkabilir haliyle. Hemen belirtelim… Konusunun ağır toplukla bir ilgisi yok. Bu noktaya dizinin yayınından sonra daha ayrıntılı olarak değineceğim zaten. Dolayısıyla halen oyuncu kadrosu için çalışmalarını sürdüren projenin baş ağır topu, bölüm başı 50 bin TL alacağı söylenen Kerem Bürsin diyorum. Senaryoya da katkıda bulunduğu söylenen oyuncuyu ‘ağır top’ olarak nitelememin sebebiyse, farklı rollerle izleyici karşısına çıkmaktan çekinmemesi ve karakterleri gayet rahat canlandırması!

Her ne kadar ülkemizdeki mazisi taze olsa da, oyunculuk gücünün yabana atılacak türden olmadığını mevcut işleriyle ispatlamış durumda zaten. Hatırlanacağı üzere ‘Unutursam Fısılda’ filminde de yer alan oyuncu, Güneş’i Beklerken dizisiyle dikkat çekmenin ardından, L'onore e il Rispetto isimli İtalyan dizisinden uyarlanan ‘Şeref Meselesi’nde iyice parlamıştı. Ancak dizinin mafya öyküsündeki tempo içeriği bizim izleyiciye ağır gelince Kerem Bürsin’i Şükrü Özyıldız’la buluşturan dizi de 26 bölümle sonlanıvermişti. Buna karşılık Yiğit Kılıç karakteri akıllara yer etmişti. Bu nedenle ‘Bu Şehir Arkadan Gelecek’ dizisinde de beş dil bilen ve gemicilik eğitimi almış olmasına karşın profesyonel olarak dövüşen Şili vatandaşı ‘Ally-Ali Simiht’ karakterini hakkını vererek canlandıracaktır.

Dizinin diğer ağır topu ise Gürkan Uygun… Tecrübeli oyuncunun, Ali’nin şampiyon babası Şahin olarak karşımıza çıktığında Kerem Bürsin’le güzel bir ikili oluşturacaklarını düşünüyorum. Ayrıca Gürkan Uygun’un deneyimli performansıyla Kerem Bürsin’e destek olması, dizinin gücünü artırmasını kolaylaştıracaktır.

Sonuçta; Bu Şehir Arkadan ya Gelecek, ya Gelecek… Önemli olan, nasıl geleceği. Tüm ön değerlendirmelerimde vurguladığım gibi, ‘Bu Şehir Arkadan Gelecek’ dizisi yayına girdikten sonra ak mı kara mı belli olacak asıl. Ama şu kadarını söyleyeyim… Başrolü paylaşan bu iki isim bile, yapımın kaliteli bir iş olacağını müjdelemeye yetiyor. Yeter ki, izleyici tarafından da kalitesi fark edilsin ve ‘Şeref Meselesi’ gibi kısa sürede harcanmasın! Tabii fark edilmek adına klişelerle sıradanlaştırılırsa, o da yanlış olur. Bekleyip görelim…

Anibal GÜLEROĞLU

guleranibal@yahoo.com

www.twitter.com/guleranibal

 
Toplam blog
: 1210
: 1542
Kayıt tarihi
: 10.04.10
 
 

İstanbul'da başlayan yaşamım, eski İstanbullu ailemden edindiğim kültürle gelişti. Birinciliklerl..