Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Yrd Doç Dr Tamer Haliloğlu

http://blog.milliyet.com.tr/tamerhaliloglu

03 Mayıs '16

 
Kategori
Estetik / Güzellik
 

Burun eti ameliyatı

Burun eti ameliyatı
 

Hastalarım burun tıkanıklığı ile ilgili şikayetlerini anlatırken çocuklarda görülen geniz eti ile erişkinlerde burun etini karıştırdıklarını gözlemledim. Çocukluk çağında geniz eti ameliyatı oldular ise ya kendileri ya da yakınları ‘’burun etini aldırdık’’ olarak ifade ederler. Aslında her iki doku da anatomik olarak birbirlerine yakın olsalar da şikayet ve görülme yaşları birbirinden farklıdır.
 
Çocuklarda geniz eti 2 ila 10 yaşları arasında şikayete neden olur ve bunlar; sık hastalanma, orta kulak iltahabı ve  horlamadır. Erişkinler de ise genellikle 18 yaşından sonra burun etleri ile ilgili yakınmalar başlar. Ortaya çıkan şikayetler ise;burun tıkanıklığı, horlama, burun akıntısı, ağız açık uyuma, terleme ve uyku apnesidir. On yaşına kadar burun eti ameliyatı olduğunu ifade eden çocuklara bademcikler ile birlikte geniz eti ameliyatı yapılmıştır. Eğer 18 yaşından sonra burun eti ameliyatı yapılmış işe bu deviasyon ve/veya sinüzüt ile birlikte burun hava pasajını açmak hastaya daha rahat nefes aldırmak için yapılan bir ameliyatı ifade eder. 
 
Anatomik olarak geniz eti burun boşluğunun arka tarafında geniz olarak adlandırılan boşlukta bulunan bir bağışıklık sistemi dokusudur. Çocukluk çağlarında genellikle sık hastalanmaya bağlı olarak bademciklerin büyümesi ile beraber ortaya çıkarlar. Lenfoid doku dediğimiz bademcikler ve boyunda bulunan lenf bezleri gibi bağışıklık sisteminin bir parçalarıdır. Anormal boyutlara gelip fiziksel olarak burun hava yolu pasajını tıkadıklarında şikayetlere neden olurlar ve genellikle ameliyat ile alınarak tedavi edilirler.
 
Burun eti ise burun boşluğunda bulunan ve burun bölmesi dediğimiz bir duvar ile ikiye ayrılan bölgede, nefes aldığımız zaman dışarıdan aldığımız havayı ısıtan nemlendiren ve akciğerlerimize uygun hale getirmekle görevli bir solunum yolu dokusudur. Burun etli şişmesi anatomik nedenlerden olduğu gibi alerji, sık enfeksiyon, burun bölme eğriliği (deviasyon) gibi sebebler ille de büyüyebilir ve burun tıkanıklığı şikayetine neden olurlar.
 
On sekiz yaşından sonra görülen bu şikayetler ortaya çıktığında tedavi öncelikle ilaçlar ile yapılmalıdır. Eğer ilaç tedavisine yanıt alınamıyorsa Radyofrekans gibi yöntemler ile küçültülmelidir. Burun eti ameliyatına karar verilecekse aynı bölgede olan sinüsler burun bölmesi gibi yerlerinde değerlendirmesi yapılmalı ve burun eti ameliyatına bu bölgeleri dahil ederek karar verilmelidir.
 
Tamer Haliloğlu
http://www.tament.com/tr/icerik/burun-eti-ameliyati/97
 
Toplam blog
: 16
: 261
Kayıt tarihi
: 14.02.16
 
 

İ.Ü. Tıp Fakültesi'nden 1987 yılında mezun olan Haliloğlu, hemen sonrasında İ. Ü. İstanbul Tıp Fa..