Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Ağustos '17

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Bütçemizi Ne Kadar Tanıyoruz ?

Bütçemizi Ne Kadar Tanıyoruz ?
 

Çoğu kişinin bu soruya verdikleri cevap aslında kendince avutmadan başka biryere çoğu zaman gidememiştir. Gelişen dünya üzerinde ki şeyleri keşfetme arzuları, bazı zamanlar ihtiyaçta olmasa sanki zorunluymuşçasına söylemler başlı başına bir hal almış durumda.
 
Hepimiz biliyoruz ki ,aslında çoğumuzun isteyip almak istedikleri şeyler çoğu zaman gereksiz ve ihtiyaç dışı şeyler oluyor. Görünen o ki, gelişen dünya ekonomisi üzerinde maddi anlamda ayakta kalmak, psikolojik anlamda ayakta kalmaktan daha zor bir işlev kazanmış. Bir bakıma, aslında bu psikolojik ayakta kalmanın yolu maddi anlamda güçlü olmaktan geçiyor denilenilir.
 
Maddi anlamda güçlü olmanın yollarından biri gelir olarak gözükse de, en önemlisinin bütçeyi kontrol edebilmek olduğunu görmek kaçınılmaz. Geliriniz ne kadar fazla olursa olsun eğer ki iyi bir bütçe planlaması yapılmaz ise geriye bir hiç kalacağı aşikâr. Bütçelemeyi ekonomik hayatımızın her alanında yapıcak olursak görüceğiz ki hem maddi anlamda hem psikolojik anlamda ayakta kalanların arasında yer almış olacağız.
 
Örnek vermek gerekirse, telefon modeli, araba modeli gibi gereksiz yükseltmelere gidildiği vakit,ileri de hem eliniz de ki maldan hemde cebinizde ki paradan mahrum olmanız söz konusu olabilir bir hal alacaktır. Ya da bünyeniz de ki bozuk paraları, değerli bir maddi nesne olarak değilde “3 – 4 lira canım ne olacak” deyip elimizi cebimize attığımız vakit dönüşü olmayan plansızlıklara doğru adıp atmış olacaksınız.
 
Biliyoruz ki günümüz de bütçe kontrolü yapmak oldukça zor. Fakat kontrolü elinde tutan kişilerin olduğunuda unutmamak lazım. Eğer ki bir geliriniz var ve evli iseniz belli oranını mutfak, belli oranını faturalar ve kiralara ayırıp planlama yaptığınız zaman oldukça kolay bir ay geçirmiş olacaksınız. Bunun için günlük bütçe ayırıp para biriktirmeyi denemeyi başlamak zor olmasa gerek.
 
Toplam blog
: 27
: 342
Kayıt tarihi
: 16.05.17
 
 

Afyon Kocatepe Üniversitesi, İktisat (ekonomi) bölümü mezunu olan İsmail Polat Karadağ, iktisat eği..