Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Şubat '14

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Bütünlük

Bütünlük
 

Hiç kimse bir ada değildir, hepimiz engin bir kıtanın parçalarıyız. Çeşit var, ama bu bizi ayrı kılmaz. Çeşit hayatı zenginleştirir – bir kısmımız Himalayalar’da, bir kısmımız yıldızlarda, bir kısmımız güllerdedir. Bir kısmımız uçan kuştadır, bir kısmımız ağaçların yeşilliklerinde. Dört bir yana yayıldık. Bunu gerçeklik olarak deneyimlemek, hayata olan tüm yaklaşımını değiştirecek, her eylemini dönüştürecek, benliğini dönüştürecektir.

Bir kralın ünlü Sufi mistik Farid’i görmeye geldiği anlatılır. Kral ona çok güzel bir armağan, elmaslarla kaplı altın bir makas getirmiş. Bu çok değerli, çok ender bulunan bir armağanmış. Kral, Farid’in ayaklarına kapanmış ve ona makası uzatmış. Farid makası almış, ona bakmış, krala geri uzatmış ve şöyle demiş: “Efendim, bana getirdiğiniz bu armağan için çok teşekkür ederim. Çok güzel bir armağan ancak benim işime yaramaz. Bana bir iğne verseniz daha mutlu olurum. Makasa ihtiyacım yok; bir iğne yeterlidir.”

Kral, “Anlamadım” demiş. “İğneye ihtiyacın varsa makasa da ihtiyacın olacaktır."

“Ben metaforlarla konuşuyorum.”demiş Farid. “Makasa ihtiyacım yok, çünkü makas bir şeyleri ayırır. İğneye ihtiyacım var çünkü iğne bir şeyleri bir araya getirir. Ben sevgiyi öğretirim. Tüm öğretim sevgi üzerinedir – bir şeyleri bir araya getirmek, insanlara birliği öğretmek. İnsanları bir araya getirmek için bir iğneye ihtiyacım var. Makaslar işe yaramaz; onlar keser, koparır. Bir daha ki gelişinizde sıradan bir iğne yeterli olacaktır.

Mantık, makas gibidir; keser, böler. Zihin bir tür prizmadır  - içinden bir beyaz ışık huzmesi geçir, anında ışık yedi renge bölünür. Zihinden herhangi bir şey geçir, ikili olur. Yaşam ve ölüm yaşam-ve-ölüm değildir, gerçeklik yaşamölümdür. Tek  kelime olmalıdır, iki değil; arada değil makas çizgi bile olmamalıdır. Yaşamölüm tek bir fenomendir.  Ama sen bu tek fenomeni zihinden geçirdiğinde, anında ikiye bölünür. Bütün olamaz.

Kipling haklıdır. “ Doğu Doğu’dur ve Batı da Batı. Ve  bu ikili asla buluşmayacaktır.” Mantıken bu doğrudur. Doğu Batı’yla nasıl buluşabilir? Batı Doğu’yla nasıl buluşabilir? Ama bu varoluşsal açıdan tamamiyle saçmalıktır. Onlar her yerde buluşurlar. İkili her yerde buluşur. Doğu olmasaydı Batı nasıl “Batı” olacaktı. Neye göre Batı’yı gösterecekti. Aynı şekilde Batı olmasaydı “Doğu”nun adı ne olacaktı?

Bunun aksi olamaz, buluşmak zorundalar. Bu tek bir gerçek, tek bir gökyüzüdür.

Makasları bırakarak elimize iğneleri almanın mutluluğunu yaşamak bu gökyüzünü ışıl ışıl yapacaktır.

Hepimizin baktığında tek bir gökyüzü altında bulunduğumuzu görmesi dileği ile..

Sevgiler,

Sevilay Erdoğan

Kuantum Yaşam Koçu & E.F.T  Uzmanı

erdogansevilay@hotmail.com

 
Toplam blog
: 5
: 240
Kayıt tarihi
: 14.02.14
 
 

Kişisel Gelişim Uzmanı, Yaşam Koçu ve E.F.T (Duygusal Özgürleşme Teknikleri) Uzmanı. Bu konul..