Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Şubat '16

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Büyük şehirde para çok, küçük yerde her şey ucuz

Büyük şehirde para çok, küçük yerde her şey ucuz
 

İnsanlar nerede yaşayacaklarına karar verirken bunu bilmeliler. Büyük şehirde para çok derken öyle herkesin çok parası olacak şeklinde anlaşılmasın. İş var yani. Tabi buna karşılık hayat da pahalı.

Yine de hani evin yoksa kira dünya para, dediğimiz gibi hayat pahalı, küçük yerde yaşam ucuz insanlar buna rağmen büyük şehre gidiyor. Bunun pek anlaşılır yanı yok. İş var ama şu kadarcık maaş veriyorlar. E evin de yok kira vereceksin. Üstelik her şey pahalı. Köyünde memleketinde yaşamak daha mantıklı değil mi?

Değilmiş işte… Hele emekliler için… Seni buraya bağlayan ne var hemşerim? Hatta köyünde memleketinde evi var gitmiyor işte. Küçük yer de olsa her yerin kendine göre bir yaşam kapasitesi var. Yaşayan insan sayısı belli. Size de bize de ekmek düşer.

Herkesin bir gitmeme nedeni var… Asıl gerekçe burada olan şeyler orada yok. Çocukları buradaymış, buraya alışmış bunlar hikâye. Çocuklar neredeyse orada mı yaşayacağız! Ama canın sıkıldı mı bir Taksim yap, sinemaya git, Eminönü’nde balık ekmek, yazın deniz… Bunlar önemli.

Küçük yerde her şey ucuz ama hayat olmayınca… Telefon bile doğru dürüst çekmiyor diyor. Gerekçeye bakar mısın? Ben internetin çalışmadığı bir yerde yaşayamam mesela. Biz de diyoruz ki niye insanlar köyüne şehrine gitmezler. Hem de emekli olduktan sonra bile. Gitmezler tabi. Çoğu yerde doğalgaz yok. Kuzine soba nostaljik ama rahatlık başka. Ekmek 50 kuruş, et 15 lira olsa nolur. Çevre yok, yaşam alanı yok. Düğün cenaze için üç gün gidiyorsun, sıkılıyorsun. Gidenler zaten büyük şehre alışamamış, fazla kültürlü olmayan, şehir hayatını sevmeyen insanlar. Şehirde yapabileceği bir şey yok ki. Sinemaya, denize gitmez. Taksim Beyoğlu gezmez. Şehirde de köydeki gibi yaşıyor zaten. Bunlar gider. Demem o ki hani kendi memleketi, köyü, kasabası, küçük yerler avantajlı gözüküyor. Hiç değilse emekli olunca bırak git diyoruz ama iş hiç de öyle değil. Bence bu konuda kimseyi eleştirmeyelim. Zaten şehre alışan kadınları köyüne kasabasına götürmek imkânsız. Gitmezler tabi, burada hanımefendi, orada Ayşe bacı!

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..