Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Haziran '16

 
Kategori
Güncel
 

Büyük Severiz Biz!

Dilimize yerleşmiş bir deyim vardır; “Bir dirhem et, bin ayıp örter” demişlerdir. Bazıları bu sözün tesirinin etkisine kendini fazlaca kaptırmış olsa gerek ki, et miktarını artırdıkça artırmışlar abartmışılar, hatta artırmakla kalmamışlar, ete bolca yağ katmışlar ve göbekli erkek modası başlatmışlar. Onunla da yetinmeyip, ona da “Türk kası” adını takmışlar.

Adamlar haklı; Türkiye’de fiziksel büyüklükler çok hoş görülür, saygı duyulur. Olmuşken büyük olsun, sonra da büyüyünce de giyer diyen bir toplumda; dükkânda veya herhangi bir mecliste büyük beden olanlar büyük saygı görür olmuşlar. Tabi ki bu büyükler de büyük beden dükkânlarının açılmasına neden olmuşlar. Büyük beden yeni bir sektörün açılmasına sebep olmuş, ticaret canlanmış, büyüklük zenginliğe işaret eder olmuş. Büyük göbek zenginlik işareti, patronluk işareti olmuş. Çok yemenin işareti olmamış da bedeni büyük olan daha fazla saygı görür olmuş. Ne de olsa fazla yemiş ya fazla saygı görmesi olağan şey. Dedim ya bizim toplum büyüğe bayılır. “Olmuşken büyük olsun” der. Hatta abartır, siyasetçinin ahlaklı mı, ahlaksız olduğuna bakmaz, kocanın ahlak sahibi olup olmadığına aldırmaz, büyük sevdiği için büyüğe daha fazla saygı duyar.

Büyük merakı genellikle insanların başına dert olur, büyük para, çok mal, büyük servet. Bunlarla mutlu olacağını uman insan dünyaya dair olan şeylerden ne kadar fazla ve büyük yığınlar yaparsa farkında olmadan düşmanlarını artırır da farkına bile uzun süre varamaz. Büyük sever, büyük ister, ihtiyacının gerçekte ne olduğunun farkına varmaz.

Büyüklük fiziki büyüklükte olunca birçok sakıncayı da beraberinde getirebilir hâlbuki. Büyük ama işlevsiz bir makine tercih edilmemesine rağmen büyük bedenler birçok yerde saygı görür ve insanlar derhal önünde eğilir. Düşünebiliyor musunuz? Bir dükkândan içeri beşer dakika arayla önce bir metre yetmiş santim boyunda bir adam girdi, arkasından bir metre doksan santimetre boyunda başka bir adam girdi. Dükkândakiler eğer ikisini de tanımıyorlarsa doğrudan büyük olana sarılırlar, saygı gösterir, buyur ederler. Sarıldıkları doğru şey midir? Bilinmez ama genellikle insanların bu zaafları bilindiğinden büyüklükle insanlar korkutulur, sahtekârlar özellikle büyük ama içi boş uzaktan kumanda edebileceklerini bildikleri büyüklükleri kullanırlar. Eğer bir kurumda çalışıyorsanız ve size iş buyurması gereken birisi size mutlaka bakan sekreteri rolü, başbakanlık koruması, yani kısaca yüksek veya büyük unvan isimleriyle sizi kekler. Bilir ki, büyük makamların arzularına küçükler karşı koyamaz.

Sahtekârlar türlü türlüdür. Kimisi askerle korkutur, kimisi polisle. Daha kesin ve uzun süreli çözüm isteyenler ise daha büyük bir mevki seçer; Allah’la korkuturlar. Diğerleri ile korkutulup bir süre sonra durumun farkına varabilen insanlar genellikle bu etkili çözüm karşısında elleri ayakları bağlanır, dilleri lal olur. Ne de olsa Allah’tan büyük ne var?

 
Toplam blog
: 2271
: 163
Kayıt tarihi
: 15.10.14
 
 

Bugünün doğrusu yarının eğrisi, dost görünenler düşman ve herşey aslında zıddı olabilir. Büyük ih..