Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Mart '18

 
Kategori
Anılar
 

Büyüklerimden Bana Aktarılan Bazı Anlamlı Sözler

Büyüklerimden Bana Aktarılan Bazı Anlamlı Sözler
 

Trabzondan hepinize selamlar bloğumun değerli takipcileri neredeyse 10 yıl oldu blog yazmayı unutmuştum inşallah bundan sonra bu sayfamda sizleri bazen gülümsetecek arada bir tarih olsun spor olsun yeni konularda yazdığım bloglarla sizlerle birarada olacağım. Bildiğiniz gibi ben Trabzonda yaşayan bizim tabirimizle 'BİR LAZ UŞAĞUYİM'' onun için uzun bir aradan sonra sizlerle buluştuğum bu ilk bloğumda rahmetli Laz Şefki dedemden ve rahmetli Babaannemden  bana kalan anlamlı sözleri sizlere aktaracağım umarım biraz yüzünüzü gülümsetebilirim .   

İlk olarak Şefki dedemim hafif sırıtarak söylediği klasik ''UYİ KARNUM AĞRİY KARNUM AĞRİY KARNUM AĞRİY... '' sözünden size bahsedeyim dedem bu sözlerini aslında insanlarla alay etmek onları bir işi yapamayacakları konusunda biraz küçümsemek için derdi  dede derdik bu insan bunu başardı o da bunu duyduktan sonra hep gülerek bunları söylerdi arada bir bu klasik sözünün sonuna ''KARUN AĞRİSİ YAV'' eklediği olurdu.

İkinci aklımda kalan çok sevdiğim sözü ''ESER YAĞAR YOLCİ HAVASİ ''dedeciğim bu sözü artık bir yerden ayrılma zamanı geldiğinde söylerdi artık kendi evime gitme zamanı geldiğini belirtmek için tabi biraz hüzünlenerek söylerdi.

Şimdi sizlerle Arsinli Şefki dedemin her zaman sıklıkla söylediği o meşhur sözlerini paylaşayım ''UCUZDUR VARDIR İLLETİ PAHALIDIR VARDIR HİKMETİ'' bu dedemin hemen hemen her  defa tekrarlayarak dediği sözleriydi inanır mısınız rahmetli dedem cimri demiyim gayet tutumlu her şeyi   yerli yerinde kullanan masrafı sevmeyen bir insandı. Onun bu sözleri demesi  çok ilginç gelirdi bizlere. Düşünün kendi yaşlı halinde  her zaman bir çuval un alır kendi ekmeğini kendi yapar ''Ben ekşi maya ekmeğinden başka yemem'' derdi. Onun sizinle paylaştığım  bu sözü aslında bize zengin olalım fakir olalım sırf fiyatını ucuz gördük diye bir malı almanın ileride bize sorun çıkaracağını belirtiyor. Bu söz bence ''UCUZ ETİN YAĞNİSİ OLMAZ' aynı anlamı taşıyor.

93 yaşında hayata veda eden Şefki dedemden son olarak özellikle sağlıklı yaşam konusunda hepimize yardımcı olacak devamlı dediği ''DR. RASİM DERDİ'' anlatıp Laz Hacer babannemden bana kalan sözlerinin bazılarından bahsedip sizlere veda edeceğim.  Özellikle Ramazanda iftar sofralarında bize misafir olan dedem bizden çok sonra yemeği bitirip sofradan kalkardı bunun nedenini sormaya kalmadan rahmetli babama ve bize gençliğinde tanıdığı Rasim isimli doktorumuzdan bahseder ''Dr. Rasim derdiki yemeği yerken acele etmiycesin yavaş yavaş sindire sindire her yemekten yiycesin uzun yaşamak için'' kendi hep bunu uygulamıştır.  

Son olarak babaannemim bundan nerdeyse 40 yıl önce ben 7-8 yaşlarındayken bana söylediği ''AÇ OLDİYSAN ACUK YE DERELERDE PECUK YE'' bahsedeyim öğle vakti gelir  babaanneme açıktım babaanne derdim o da  bana yarı şaka yarı ciddi atalarından kalan bu sözleri söylerdi. Son olarak onun da bir yerden ayrılma vakti geldiğinde söylediği ''HERKES EVİNE SİÇAN DELİĞUNE'' sözünü anlatayım hafta sonları bize gelir akşam saatleri yanaşıp artık evine gitme vaktiğinde kendiliğinden bu sözleri söylerdi.

Değerli okuyucularım benim  bugün sizlerle paylaştığım gibi biz Lazlara ait kimbilir daha nice bilmediğimiz sözler vardır yeniden buluşmak üzere sağlıcakla kalın hepiniz.

     
    

 
Toplam blog
: 22
: 3190
Kayıt tarihi
: 04.07.08
 
 

Selam, sizlere bloğumda sağlık, spor, tarih ve politika konularında yararlı bilgiler sunacağım. Ben ..