Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Erdoğan Özgenç DOST MECLİSİ

http://blog.milliyet.com.tr/erdoganozgenc

27 Aralık '12

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Büyüksün derlerse...

Büyüksün derlerse...
 

Benim çocukluğum hatta gençliğimde zor işler başaran birilerine büyüksün dediğimizde, nemi münasebet büyük olmak haddime değil "Allah büyüktür," derlerdi.

Bu bir erdem midir ya da mütevazılık mıdır bilmem ama beni çok etkilerdi.
Gün geldi iş hayatımda, sosyal yaşantımda öyle kompleksli insanlar arkadaşlar tanıdım ki tabiri caizse burunlarından kıl aldırmıyorlardı. Kıyafetlerinizi, saçınızı, konuşmanızı hatta ne gariptir ki göz renginizi bile sorguluyorlardı.

Ne acıdır ki o yıllarda yani aşk hayatımızın ilk yıllarında da seçim yaparken beğendiğimiz ve gerçekten inandığımız kız arkadaşlarımıza yaklaşırken bu kompleksi görmemek mümkün değildi. Ancak, geçmiş dönemin aşklarının bu gün yaşanmadığını söylersem belki o davranışların sağlam aşklar yaşanmasına neden olduğunu düşünürseniz yanlış olmaz derim.

Ülkenin siyaseten geldiği nokta da aynı, aynı meclisi paylaşan milletvekillerimiz korkunç bir büyüklük havasına girmişler, aynı partiden olmayan vekiller birbirlerine makamlarına yakışmayacak söylem ve davranışlarda bulunur hale gelmişler. Halkın düşünceleri bir kenara bırakılmış fikir almak paylaşmak bir yana bırakılmış, tek adam tek akıl benimsenmiş ve adına özgürlük demokrasi açılımı denilmiş. Siyasetçilere yaranma çabalarında olanların dışında siyasetten ve siyasetçiden hoşlanan sayısı büyük derecede düşmüştür. Artık hiçbir ana baba çocuklarına vekil olmasını eskilerin tabiri ile “Büyük Devlet Adamı” olmayı önermemektedir.
Bu yazımıza konu büyüklük havası tarafların saygısızlık sınırlarını bile aşmaya başladığında ne acıdır ki diğer tarafa hakaret etmeyi şiar edinenler yandaşları tarafından uyarılacaklarına alkış tufanına tabi tutuluyorlar.

Ve daha da acısı bunu gören vekillerimiz coştukça coşuyor sonunun nereye bile varacağını hesaplayamadığı davranışlarda bulunuyorlar.

İşte son yıllarda gelinen bu acı nokta ülkede duyarsız tepkisiz ve tüketim toplumu yaratılmasına vesile olmaktadır.

Bütün dünyanın “Büyük devlet adamı” olduğunda hem fikir olduğu Mustafa Kemal Atatürk sanki bugünleri o günden görmüş gibi bakın ne demiş büyüklük kompleksi için;

“Büyük olmak için kimseye iltifat etmeyeceksin, hiç kimseyi aldatmayacaksın, ülke için gerçek ne ise onu görecek ve hedefe yürüyeceksin.

Herkes sana karşı çıkacaktır, herkes seni yolundan çevirmeye çalışacaktır, önüne sonsuz engeller yığılacaktır, fakat bunlara dayanıklı olacaksın.

Kendini büyük değil, küçük bir hiç sayarak, kimseden yardım görmeyeceğine inanarak bu engelleri aşacaksın. Bütün bunlardan sonra “Büyük” derlerse söylenenlere gülüp geçeceksin…”

Bunu vekillerine söylemiş belki de ama ben şimdi aynı söylevi vatandaşlık bilincini yavaş yavaş yitirmeye başlayan herkese sunuyorum.

Siz asla birine büyük demeyin size de asla büyük demesine üzün vermeyin, nedeni yukarıdadır.

Erdoğan Özgenç

 
Toplam blog
: 846
: 425
Kayıt tarihi
: 26.06.12
 
 

Emekli banka müdürüyüm ama kart vizitimde "insan" yazıyor. Adana'da ikamet ediyorum. Herk..