Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Haziran '17

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Büyüme oranının yüksek olması kimseyi yanıltmasın.

Büyüme oranının yüksek olması kimseyi yanıltmasın.
 

Büyüme Oranının Yüksek Olması Kimseyi Yanıltmasın.


2016 yılında yüzde 2.9, son 4 yılda ortalama yüzde 3.5 büyüyen Türkiye ekonomisi, 2017 yılının ilk çeyreğinde yüzde 5.0 çıkan büyümeyi övünç kaynağı olarak sunuyor. Halbuki, son 50 yılda ortalama yüzde 5’e yakın büyüme kaydeden ülkemiz için, potansiyelinin altında kalındığı ve gelişmiş ülkeler ile aramızdaki mesafenin kapatılamayacağı yönünden içte ve dışarıda eleştiri alınıyordu.

2017 yılı ilk çeyrek büyümesinin de içerideki talebin uyarlanması ve dışarıdan alınan borçlanma ile sağlandığı gerçeği de unutulmuş görülmektedir. Yıllardır alınması gereken hiçbir yapısal tedbirin alınmaması, sosyal güvenlik açıklarının katlanamayacak düzeylere ulaşması, tabana inecek vergi reformunun yapılamayıp yakalandığından alınması, teknolojiye yatırım yapılmayıp bir seferlik gelir arttıracak inşaata yönelinmesi, tasarruf oranının milli gelire oranının yüzde 14ler de gezinmesi-G. Kore de yüzde 38, Çin de Yüzde 45- eğitim düzeyinin dünya gerçeklerinden hızla kopmaya getirecek yöne doğru yönlendirilmesi gibi etmenlerle ekonomik durumumuzun duvara çarptıracak uygulamaların inatla sürdürüldüğü anlaşılmaktadır.

2017 yılı cari açığımızın milli gelire oranının dünya da petrol, doğal gaz fiyatlarının yaklaşık yüzde 60 düşmesine karşın yüzde 4.5 gibi dünyanın en yüksek açığını vermesi bile yetkilileri uyandırmadığı anlaşılmaktadır.  Halbuki, battı denen Yunanistan da cari açığının milli gelire oranının ancak binde 5 gibi ülkemizdeki oranın 5’te biri olması bile kimseyi uyandırmaya yetmemektedir. Sık sık halk hareketlerinin olduğu Venezuela da cari açığının milli gelire oranının binde 6, Meksika da yüzde 2.5 olması bile iktidar tarafından değerlendirilmediği anlaşılmaktadır. AB ortalamasında açık değil, tersine yüzde 3 oranında fazla vermektedir. ABD’nin verdiği yüzde 2,6 açık için bile; başta S. Arabistan ve Katar’ı silah alımına zorlaması, bizdeki açığın anlaşılmasını gerektirmektedir.

 

Son 50 yıldaki ortalamalara ancak ulaşılan 2017 yılının ilk çeyreği için şişirilmiş büyüme oranına bile sevinilmesi, önümüzdeki dönemdeki yanlış ekonomi politikasına devam edeceğini göstermektedir. Ancak bu yolun çıkış yol olmadığının bedelini önümüzdeki dönemde düşük gelirli kesimlerin ödemesinin de muhtemel olacağını göstermektedir.

 

 

Dr. Ali Topçubaşı

 
Toplam blog
: 76
: 635
Kayıt tarihi
: 07.06.11
 
 

Ekonomi doktorası yaptım. İyi derecede İngilizce, orta derecede Almanca biliyorum. Ülkemizde kdv ..