Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Nisan '15

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Buzdolabında saklanmaması gereken yiyecekler...

Buzdolabında saklanmaması gereken yiyecekler...
 

İnsan yaşamı gittikçe teknolojiye bağımlı hale gelirken, bilinmesi gereken bazı bilgileri ne kadar biliyoruz?

Mesela buzdolabına konulmaması gereken yiyecekler hakkında ne kadar bilgimiz var?

Bazı yiyeceklerse tamamen buzdolabının dışında tutulmalı.

Neden mi?

İşte buzdolabında saklamamanız gereken yiyecekler!

Mesela ekmeği buzdolabında mı, dondurucuda mı yoksa ekmek kutusunda mı saklamalıyız?

Domatesi dolaba mı yoksa mutfak dolabına mı koymalıyız?

Tereyağı, en fazla tartışılanı kuşkusuz tereyağı oldu. İnsanlar tereyağını nasıl ve ne kadar süre dolabın dışında tutabileceklerini tartıştı. Dolaba konan yağı sürmek zor, peki ne yapmalıyız?

Araştırmalar tereyağını ambalajından çıkarmadan buzdolabında saklamamız gerektiğini ve kullanmadan 10, 15 dakika önce çıkarmamızı söylüyor. Çünkü tereyağı pastörize sütten yapılıyor ve uzun süre dışarıda kalınca bozulma ihtimali artıyor. Tuzlu tereyağının bozulma süresi daha düşük çünkü tuz, bozulma oranını azaltıp bakterileri uzak tutuyor.

Özetle, tereyağını tüm hafta boyunca dışarıda tutmanız önerilmiyor ama birkaç saat dışarıda kalmasında da sorun yok.

Domates, buzdolabında tüm tadını kaybeder. Bundan daha büyük israf olabilir mi? Dolaptaki soğuk hava olgunlaşma evresini durdurur ve olgunlaşma domatese tadını veren şeydir. Domateslerinizi dolabın dışında bir sepette veya kâsede saklamalısınız. Biz eskiden Mayıs ayı itibarıyla, seradaki domatesleri ala atınca toplardık ve halde satardık. O domatesler, satılacağı ile varıncaya kadar kızarırdı.

Fesleğen, buzdolabında bırakıldığında hızla solar, ayrıca etrafındaki bütün yiyeceklere kokusunu bırakır. En iyisi onu dışarıda, tıpkı kesilmiş çiçekler gibi bir bardak suyun içinde saklamak. Eğer fesleğeni uzun süre saklamak istiyorsanız Martha Stewart onları kurutup dondurmanızı tavsiye ediyor.

Patatesi buzdolabının soğuğunda saklamak nişastasının şekere dönüşmesine neden oluyor ve geriye tatlı, pütürlü bir patates kalıyor. Patatesleri dolaba koymak yerine kâğıt bir torbaya koyup serin bir yerde saklamalısınız, soğuk değil. Kileriniz yoksa patatesler için ideal yer karanlık bir köşe olacaktır. Kâğıt torbalar plastiklerden daha çok işe yarar çünkü bu nefes almalarını ve geç çürümelerini sağlar.

Soğanı buzdolabına koyarsanız nem onları yumuşak ve küflü hale getirecektir. Soğanlarınızı serin ve kuru bir yerde saklamalısınız. Yeşil soğan ve Frenk soğanı içinde daha fazla su barındırdığı için buzdolabında saklanmalarında sorun yok. Ayrıca soğanlarla patatesleri birbirinden ayrı tutmalısınız, beraber saklandıklarında ikisi de daha çabuk bozulur.

Avokadolarınızın olgunlaşmasını istiyorsanız onları buzdolabından uzak tutun! Ama çoktan olgunlaşmış bir avokado almışsanız ve hemen yemeyecekseniz buzdolabına koyabilirsiniz. 

Sarımsak, buzdolabında saklanan sarımsak, sonunda filizlenmeye başlayacaktır ayrıca lastiksileşip küflenecektir. Sarımsağı da serin ve kuru bir yerde saklamalısınız.

Ekmek, buzdolabı ekmeklerinizi çabucak kurutur. Eğer dilimlenmiş sandviç ekmeği değilse ekmeği ekmek kutusunda veya dondurucuda saklamalısınız. 4 gün içerisinde tüketeceğiniz miktarda ekmeği saklamalı ve kalanını dondurucuya koymalısınız. Dondurucudaki ekmek sarılı olmalı böylece nemlenmez. Dondurucudan çıkardıktan sonra yemeden veya tost yapmadan önce tamamen çözülmesini beklemelisiniz.

Zeytinyağını da kuru ve serin bir yerde saklamalı ama buzdolabından uzak tutmalısınız. Buzdolabına konan zeytinyağı yoğunlaşarak katı yağ kıvamına gelecektir.

Kahve, eğer buzdolabınızda kahve varsa, tüm tadını kaybeder ve dolaptaki diğer kokuları da içine çeker. Kahveyi serin, kuru ve karanlık bir yerde saklamalısınız böylece tazeliğini ve aromasını koruyacaktır. Ancak çok fazla kahveniz varsa bunu dondurucuda saklamanızı öneririz.

Balı buzdolabında saklamaya hiç gerek yok, ağzını sıkıca kapattığınız sürece sonsuza kadar dışarıda tutabilirsiniz. Balı buzdolabına koymak kristalize olmasına ve şekerlenmesine neden olur. 

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..