Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Ekim '18

 
Kategori
e-Ticaret
 

C2C (Pazaryeri) E Ticaret Sitesi

C2C E-Ticaret Nedir?

C2C e ticaret, İngilizce Consumer to Consumer kelimelerinin ilk harflerinin kullanılması ile oluşturulmuş bir kısaltmadır.Bu kısaltma her ne kadar tüketiciden tüketiciye ürün satılması şeklinde Türkçe’ye çevrilse de, gerçek hayattaki kullanımı firmaların tüketicilere ürün satışı yaptığı pazar yerleri olarak kullanılmaktadır. Bu iş modeline aynı zamanda "Pazaryeri"'de denmektedir.

Nasıl Çalışır?

Söz konusu eticaret modeli bir anlamda pazar yeri gibidir.  Nasıl ki ürünlerinizi bir pazara götürüp, burada bir tezgah kiralayarak ürünlerinizi satabiliyorsanız, bu iş modeli altyapısına sahip e ticaret sitelerine de ürünlerinizi ekleyerek satışını yapabilirsiniz. Bu pazar yerlerinin tanıtımı, reklamı, site düzenlemeleri, yazılım geliştirmeleri ve diğer çalışmaların tamamı pazaryeri sahibi tarafından gerçekleştirilmektedir. Bu nedenle, pazar yerinden yapılan satışlarda, pazar yeri platformunun sahibi kategorilere göre belirlenen oranlarda bir komisyon kesintisi yapmaktadır.

Komisyon Oranları Ne Kadar?

Pazaryerlerinde sattığınız ürünlerin bağlı bulunduğu kategorilere göre komisyon oranları değişmektedir. Elektronik sektöründe uygulanan komisyon oranı %4-7 aralığında değişiyorken, giyim, ayakkabı ve diğer pek çok sektörde bu oran %15-20 aralığında değişmektedir. Komisyon oranları, piyasadaki faiz oranı, rakiplerin uyguladığı oranlar ve maliyet değişkenlerine bağlı olarak zaman içerisinde değişiklik göstermektedir.

Satış Bedeli Ne Zaman Size Ödenir?

Mağazaya eklemiş olduğunuz ürünün komisyon kesintisi yapılması sonrasında size ödenmesi için öncelikle ürünü göndermiş olduğunuz müşterinizin “ürünü teslim aldım” şeklinde sistem üzerinde bildirimde bulunması veya ürün teslimatına ilişkin olarak herhangi bir itirazda bulunmaması gerekmektedir. Bu şartların sağlanması ile ürün bedeli ilgili komisyon kesintisi yapılması sonrasında 21 gün ila 40 gün arasında bir süre zarfında hesabınıza ödenmektedir. Yine ilgili süreler piyasa koşullarına göre değişmektedir.

Avantajları Nelerdir?

Hiçbir yatırım ve reklam masrafı yapmadan sitenizi hergün yüzbinlerce kişinin ziyaret ettiği pazar yerlerinde tanıtma ve satma fırsatınız olur.

Ürününüzü gören veya alan ziyaretçiler, mağaza adınızı internet ortamında araştırarak size ulaşabilir ve müşteri portföyünüze dahil olabilir.

Olumlu teslimatlar ve buna bağlı müşterilerin olumlu puanları sonucunda, mağaza puanınız artar ve ilgili pazaryerinin önerdiği firmalar haline gelebilirsiniz. Böylelikle, zaman içerisinde istikrarlı bir şekilde satışlarının artabilir.

Pazaryeri Sitesi Açabilir miyim?

Eğer kendinizi piyasadaki dev firmalara rakip olarak konumlandırmıyor, bunun yerine özel bir sektöre odaklanırsanız, c2c pazaryeri e ticaret sitesi açmanız ve başarı olmanız söz konusu olabilir. Sektördeki güçlü firmalarla aynı ürünleri satarak rekabet etme şansının pek olmadığını söyleyebiliriz. Bunun yanında, sitenizi açtığınız ilk günlerde tedarikçilerin sitenize ürün yüklemesi konusunda isteksiz olduklarını görebilirsiniz. Bu nedenle, tedarikçilerin ürünlerini XML, CSV ve Excel formatında alarak sitenize siz yüklemek durumunda kalabilirsiniz. 

Paket Fiyatları Ne Kadardır?

C2C e ticaret yazılımı paket fiyatları konusunda araştırma yapmaya başladığınızda, 3.000 TL’ye de, 30.000 TL’ye de, 70.000 TL’ye de pazaryeri yazılımı bulunduğunu göreceksiniz. Bu yazılımlar arasında karşılaştırma yaptığınızda, bu kadar büyük fiyat farklılıkları olması sizleri şaşırtabilir. Eğer sıfırdan bir yazılım hazırlanmasını isterseniz, bu yazılımın hazırlanma süresi 9 ay civarında bir süreyi bulacak ve maliyeti yaklaşık 400-500 bin TL aralığını bulabilecektir.

Pazaryeri yazılımının özelliklerini dikkatli bir şekilde inceleyerek en doğru kararı verebilirsiniz. Fiyat araştırmanızda, paket fiyatları ile birlikte alacağınız teknik destek hizmeti için de çok titiz davranmalısınız. Çünkü C2C yazılımları zor alt yapılardır ve sürekli teknik destek hizmeti alacağınız bir yazılım firması ile çalışmalısınız.

 
Toplam blog
: 6
: 217
Kayıt tarihi
: 19.07.18
 
 

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesini bitirdikten sonra 9 yıl boyunca özel bir bankada çeşitl..