Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Ocak '14

 
Kategori
Seçim
 

CHP'nin 2014 yerel seçim şarkısı ve yeni sloganı

CHP'nin 2014 yerel seçim şarkısı ve yeni sloganı
 

Yerel seçimlere 64 gün kaldı.

Bir iki gün önce CHP'nin seçim kampanyasında kullanacağı şarkı kamuoyuyla paylaşıldı. Şarkıyı kim söylüyor, bestecisi kim henüz bilmiyorum.

Sözler gayet basit ve akılda kalıcı; birlik, umut, özgürlük gibi mesajlar ile rahatlatıyor. Sözleri şöyle;  

"Doğumuzla Batımızla, Dilimizde Duamızda

Umut Dolu Halkımızla, Birlik Olmak Hakkımız

Gencimizle Yaşlımızla, Bayramımız Seyranımızla

Yüreği Temiz Halkımızla, Birlik Olmak Hakkımız

Haydi Şimdi

Hadi Şimdi CHP'yle, Varlık içinde Birlik içinde

Hadi Şimdi CHP'yle, Özgür Biçimde Türkiye

Hadi Şimdi CHP'yle, Sevgi İçinde Dostluk İçinde

Hadi Şimdi CHP'yle, Yarınlara Türkiye"

Şarkıda oryantal ritimler var; fıkır fıkır. Bir de marş gibi. Bir yandan uygun adım marş yürütüp bir yandan göbek atma hissi de uyandıran bir şarkı olmuş. Hepsi var Allah'tan daha ne isteyeceğiz. :)  

Dinlemek isteyenler için işte link: http://www.youtube.com/watch?v=BdNsy_iXEBE

Bir de bundan sonra CHP logosunun altında ''Türkiye'nin Birleştirici Gücü'' yazısı yer alacakmış.

Her ikisi de son günlerin popüler söylemiyle "manidar" olmuş.

AKP'ye muhalif kesimlerde giderek artan şekilde hissedilen kutuplaşmadan kaynaklanan bir kaygı duygusu hissediliyor. CHP'nin bu duyguya dokunmak istendiği anlaşılıyor. Ötekileştirmeler, hedef göstermeler, yumruklar, tekmeler derken ciddi bir gerginlik ortamı oluştu. CHP "Geçti" diyen rahatlatan bir ses olmak istemiş. Bu amaçla yeni slogan da seçim şarkısı gibi birleştiricilik unsuru üzerine kurulmuş. Gayet akılcı ve başarılı bir çalışma olduğunu düşünüyorum. 

Ekşi Sözlük yazarlarının tepkilerine de baktım. Şöyle yorumlar var;

"Yerel seçimlere 2 ay kala ortaya çıkması manidardır.. :/ "

"Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını kucaklayan harikulade ve fantastique parçadır"

"Zeytin yağı reklamından mı aşırılmış acaba. "

Herkesin CHP'si sloganı gibi bu sloganda aynı öze dayanıyor. "Birleştirmek istiyoruz" niyeti içeriyor. Gündemi ve kaygıları iyi okuyan bir niyet. Karşılık bulup bulmayacağını seçimlerde birlikte göreceğiz. 

Seçim Kampanyaları ve Marketing : 

Pazarlama (Marketing) terimi dilimizde biraz iticilik içerir. İşin içinde bir kandırmaca, aldatmaca unsuru varmış hissi uyandırıyor.. Öyle bir şey yok elbette.

Pazarlama; bir ürün ya da hizmetin alıcısının nezdindeki değerini ve tüketicinin satın alma davranışlarını / tercihlerini etkilemek için ürün / hizmet ile alıcı arasındaki iletişime yönelik yapılan faaliyetlerdir. Marketing, artık sadece tüketim sektörünü mal ve hizmetleri değil daha fazlasını ilgilendirmekte. Köşe yazarlarının, futbolcuların yani kişilerin bile bir marka gibi algılandığı bir dönemdeyiz. Fatih Terim'in bir marka olmadığını söyleyebilir misiniz? Yada Ahmet Hakan'ın. Siyaset için de bu geçerli.

Seçimlerde de doğru algı yaratmak, seçen ile seçilen arasında doğru bir iletişim geliştirmek, tercih edilmek, ön plana geçmek için marketing tekniklerinin kullanılması günümüzde artık kaçınılmaz olmuştur. Bunun artık bütün siyasi partiler ve politikacılar farkındalar. Ancak işin bir boyutu daha var. Ürün ve hizmet alırken reklamı, sunumu beğenip bir ürünün tercih edilmesini sağlamak önemli ancak yeterli değil. Asıl önemli olan kullanıcısının o üründen / hizmetten beklediklerini bulmasıdır. Siyaset için de bu ilke geçerli. İddia edilenle / beklentiyle, karşılaşılanın örtüşmesi kalıcı etki yaratır. Bu seçim sloganı da benzer şekilde umarım slogan olmanın ötesine geçip gerçeklik kazanır. Çünkü tüketici bilincinde olduğu gibi seçmen bilinci de artık eskisinden daha uyanık.  

 
Toplam blog
: 9
: 537
Kayıt tarihi
: 23.09.13
 
 

"Yazmak benim için tek taraflı bir eylem gibi görünse de derininde öyle olmadığını itiraf etmeliy..