Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Ekim '17

 
Kategori
TV Programları
 

Çağatay Ulusoy Hayranları Sabırsızlanıyor, Tılsımlı Gömlek Nedir?

Çağatay Ulusoy Hayranları Sabırsızlanıyor, Tılsımlı Gömlek Nedir?
 

Çağatay Ulusoy’u en son dizisi İçerde’den sonra göremeyen hayranları artık sabırsızlanıyor. Oyuncuya duydukları sevgiyi göstermek, ondan haber almak için can atan takipçiler merak ile bekleye dursun, yeni dizi projesi de hareket kazandı. Yine de biraz beklemeleri gerekiyor.

Bilindiği üzere Netflix ile anlaşmaya varan, bu anlaşmayı da kendi sesi ve görüntüsü ile instagram sayfasından paylaşan ünlü oyuncunun yeni dizisini sabırsızlıkla bekleyen bir hayran kitlesi var. Netflix için planlanan ilk fantastik Türk dizisi unvanını taşıyacak olan yapım için O3 Medya’da hareketlilik başladı.

2018 yılında Netflix ekranlarında olacak dizide Çağatay Ulusoy Türkçe konuşacak ve altyazı ile izleyenleri ile buluşacak. Orijinal Türk yapım Netfix’de yayına girmeden bazı belli olması gerekenler vardı, işte onlar artık tam netlik kazanıyor. Mayıs 2017 tarihinde yapılan anlaşma sonucu artık Çağatay Ulusoy bu sezonun dizi projesi olarak bu yapımda görev alacak.

Bu yapımın kısa öyküsü Osmanlı ve Türk efsanelerinden hareket edilerek çizildi.  Diziyi 2 senarist yazıyor, Ercan Mehmet Erdem ve Pınar Bulut... Bilindiği gibi bir İpek Gökdel’in romanı “Bir Delikanlının Tuhaf Hikayesi” isimli romandan diziye dönüştürülecek olan yapım işte bu iki senaristin hayal dünyasının dışa vurumu olacak. Yani yazılı olanı görsele dile dökecekler.

Romanın kahramanı Yavuz dizide de Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim’in tılsımlı gömleğini bulup, giyince olanlar olacak! Tam bir kahramana dönüşecek olan Yavuz. Karanlık güçlere karşı hem İstanbul’u hem de tüm dünyayı korumaya kendini adayacak olan Yavuz, elindeki tılsımı kullanacak. Tek başına değil Yavuz bir de arkadaş gurubu olacak, peki onları kim oynayacak? Netleşince paylaşacağım.  İstanbul’da çekilecek sahneler tarihi alanların da ekrana gelmesi ile tarihi bir görsel şölene dönecek. Günümüz ve geçmiş(tarihsel) arasında gidip gelecek Yavuz da Çağatay Ulusoy’a emanet. Dizinin çekimlerinin 2017 Aralık ayında başlayacağı bilgisi şuan için elimde sabit ama işler yolunda giderse çekim tarihi budur. Yayın tarihi de 2018 yılı…

Bu arada Çağatay Ulusoy’un 30 yaşına kadar kariyer planını yaptığı söylentisi geldi kulağıma, yani hangi projelerde yer alacağını biliyormuş Çağatay. Bence Çağatay sadece önündeki bu projeyi onaylamış, 30 yaşında çekeceği sinema filminin bu kadar önceden planlanması mucize olur.

Netflix’de yer alacak dizi 2018 yılında tüm dünyada aynı anda seyredilmeye başlayacak. Yani müthiş bir abone kaynağı olacak. Bakalım tılsımlı gömleğin tılsımı ne kadar etki edecek? Bence Netflix doğru yatırım yaptı çünkü Çağatay Ulusoy hayranları gün geçtikçe büyüyor ve büyümeye devam edecek.

Hayatta yatırımlarınızı doğru yapmanız dileği ile…

Meraklısına

Osmanlı’da Tılsımlı Gömlek Nedir?

Osmanlı sultanlarının ayet, hadis ve sembollerle süslü her biri üç-dört yılda dokunan ‘tılsımlı gömlekler’inin sırrı hâlâ çözülemiyor. Uzmanlar, gömleklere işlenen şifrelerin Osmanlı tarihine ışık tutacağına inanıyor. Astrolojik etkilerle de hazırlandığı sanılan gömlekler o devirde koruyucu etkileri ile şehzadelere ve sultanlara hizmet etmiştir. Zırhlarının altına giyerek savaşa gittikleri bilinmektedir. Fakat hali hazırda bu şifreler çözülememiştir.

8 bin ilmekle dokunuyor

Üstelik çözülemeyen yalnızca şifreler değil, kumaşların nasıl olup da 8 bin çözgü ipiyle dokunduğu da anlaşılabilmiş değil. Gömleklerin şifresini ve dokuma tekniğinde kullanılan formülü bulmak ise merak tatmininden daha öte bir anlam taşıyor.
Osmanlı sultanlarının savaşta galip gelmek, nazardan korunmak ve şifa bulmak için giydiği gömleklerin üzerindeki harf ve rakamlar Kur’an’daki ayetleri temsil eder. Bu gömleklerin sırrı ise sadece gömleği dokuyan kişi tarafından bilinmektedir. Bunların ne manaya geldiğinin herkes tarafından bilinmemesi, gömleğin sahibinden kaynaklanıyor. Yani tılsımlı gömlek kişiye özel çalışma olduğu için o kişi hakkındaki özel bilgiler de bu şekilde saklanıyor. Bir gömlek 8 bin ilmekle dokunuyor.

87 gömlek 7/24 korunuyor
Topkapı Sarayı’nda padişahlara ait 87 adet gömlek bulunduğu biliniyor. Sarayda 24 saat gözetim altında tutulan bu gömlekleri padişah ve vezirlerin  savaşa ve sefere giderken buradan alarak üzerlerine giydiklerini biliyoruz.

Hangi gömlek ne için şifa
Hastalıklara karşı, özellikle felç için (Kaside-i Bürde), ruhsal sıkıntılar için (Felâk ve Nas) surelerinin gömlekler üzerine yazıldığını belirten Evliya Çelebi, bu gömleklerin ayrıca şahsa özel olduğunu başkası giyse bile bir faydasının olmayacağını belirtiyor. Tılsımlı gömleklerin nasıl hazırlandığına ilişkin şu bilgileri buluyoruz: “Gömlek hazırlanmadan önce sarayın müneccimbaşısı( günümüz astroloğu) gömleğin hazırlanma amacına uygun bir zaman belirler. Bu uygun saat halk arasında bilinen adıyla “eşref saati” dir. Daha sonra devrin ünlü hocaları istenen amaca uygun ayet ve duaları seçerler. Seçilen ayetler ve diğer yazılar devrin ünlü hattatları tarafından gömlek üzerine yazılır. Daha sonra da terziler önceden kesilmiş parçaları bir araya getirip, dikerler. Böylece bir tılsımlı gömlek; müneccim, din adamı, hattat ve terzinin işbirliği ile ortaya çıkar.”

http://blog.milliyet.com.tr/eceer

eceer6@gmail.com

https://twitter.com/eceer6

https://www.facebook.com/eceeryazilari

https://www.facebook.com/dizisin

 https://www.facebook.com/EceERFanClub

 http://www.topkapisarayi.gov.tr/tr

 

 
Toplam blog
: 781
: 3899
Kayıt tarihi
: 23.09.12
 
 

16- 06- İstanbul'da doğdum. Tatbiki Güzel Sanatlar Tekstil Ana sanat dalı Moda tasarımı bölümünde..