Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Nisan '16

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Can boğazdan gider, obezite

Can boğazdan gider, obezite
 

CAN BOĞAZDAN GİDER, NETTEN ALINTI


CAN BOĞAZDAN GİDER OBEZİTE

 

 Beslenme; anne karnında başlayarak yaşamın sonlandığı ana kadar devam eden yaşamın vazgeçilmez bir ihtiyacıdır. İnsanın büyümesi, gelişmesi, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli olan besin öğelerini yeterli ve dengeli miktarda alıp vücutta kullanabilmesidir.

Karın doyurmak, açlığı bastırmak, canının çektiği şeyleri yemek veya içmek değildir.

Günlük yaşamda bireylerin (gebe, emzikli, bebek, okul çocuğu, genç, yaşlı, işçi, sporcu, kalp-damar, şeker, yüksek tansiyon hastalığı, solunum yolu bozuklukları vb.) yaşa, cinsiyete, yaptığı işe, genetik ve fizyolojik özelliklerine ve hastalık durumuna göre değişen günlük enerjiye ihtiyacı vardır.

Sağlıklı bir yaşam sürdürmek için, alınan enerji ile harcanan enerjinin dengede tutulması gerekmektedir.

Yetişkin erkeklerde vücut ağırlığının %15-18'i, kadınlarda ise %20-25'ini yağ dokusu oluşturmaktadır. Bu oranın erkeklerde %25, kadınlarda ise %30'un üstüne çıkması obeziteyi oluşturmaktadır.

İnsan mezarını dişleri ile kazarmış, can boğazdan gelmez can boğazdan gidermiş bunlar önemli Atasözleri.

Rahmetli babam çok kiloluydu, akrabalarımız ona takılmadan edemezlerdi ve tonluklar sülalesinden geliyorsun derlerdi. Rahmetli su böreği tatar böreği kete gibi hamur işlerini çok severdi. Rahmetli annem hemen haftanın 4 günü ona bunlardan yapar yedirirdi. Allahtan anacığım ve bizler pek yemezdik.  Anılarımın arasında hiç unutamadığım bir olayı anlatayım. Saman pazarında sıralanmış faytonlardan birisine binmek için faytoncuya, babacığım: Ankara Garındaki lojmanlara kaça götüreceğini sordu. Faytoncu belli bir para istedi babam o fiyat olmaz biraz daha indirim yap gidelim deyince faytoncu babama baktı baktı ve: “Amca atlara görünme arkadan dolan da  bin senin bu halini görürlerse vallahi gitmezler” diye şaka yaptı bizler kahkahalarla gülmeye başladık.

 

 

NAHİDE ÇELEBİ

 

 

 

 

 

 

 
 

 

 
Toplam blog
: 1977
: 1045
Kayıt tarihi
: 25.11.08
 
 

Erzurum doğumlu, Ankara'da yaşıyor. D.T.C.F mezunu, emekli lise öğretmeni, evli, 2 çocuklu. "İsya..