Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Ağustos '16

 
Kategori
Kitap
 

Cehennem olmuş hayatlar

Cehennem olmuş hayatlar
 

 

Cehennem, öldükten sonra kötülerin cezalarını çekmek için gideceği, dört bir tarafı ateşlerle çevrili bir yer...

Cehennem, dinlerin yarattığı bir inanış.
Dinlere göre kötülük yapanlar, suçlular, zarar verenler, faydasızlar, pintiler, cimriler, ilahın dinine inanmayanlar, gönderdiklerine iman etmeyenler, ilahın yasaklarını göz ardı edenler, günahkârlar vs. gibilerin öldükten sonra cezalarını çekmek cehenneme gideceğine inanılır.

Dinlerin cehennem inancı, insanlar üzerinde müthiş bir korku yaratır. Her insan bir gün ölecektir, ve ölümden sonrası meçhuldur. Bu bilinemezlik, bu belirsizlik insanı korkutur, psikolojisini içgüdüsel bir şekilde etkilemiş, zayıflatmıştır. İnsandaki bu zayıflık dinlere meyilli hale getirmiştir onu.

Cehennem, ateşlerin cayır cayır yandığı, suların fokur fokur kaynadığı, aktif bir yanardağından fışkıran lavların gürül gürül aktığı bir yer olması; kötülerin ve ilahın emir ve yasakları görmezden gelenlerin Cehennem adlı öteki dünyadaki cezaevine gidecek olması insanı iyice korkutmuş, yaşamlarına çeki düzen vermelerini ve çoğu yasaklardan sakınmalarını sağlamıştır.

*

Dinlere göre cehenneme öldükten sonra gidilir. Ama asıl cehennem dünyadadır. Hem dünyadaki cehennem gerçektir, dinlerin ki gibi meçhul değildir, masallardan ibaret değildir.

Evet, dünya cehennemdir; hassas kalpler için, iyiler için, yoksullar için,çaresizler için, dertliler için... Depresyon bir cehennemdir; muhtaçlık bir cehennemdir; yalnızlık bir cehennemdir; fukaralık bir cehennemdir; borçlu olup bir şey yapamamak bir cehennemdir; zulme karşı elden gelen bir şeyin olmaması bir cehennemdir; iç savaş bir cehennemdir.

Dünyada yeteri kadar cehenneme sahip insan, bir de diğerinde yaratmış. Ama diğerindeki de gereklidir, değilse insan başka türlü nasıl dizginlenecek. İlaha inanmayan bile cehennemin var olmasını ister, insanların kötülükleri yanlarına kâr kalmasına gönlü razı olmaz.

*

Cehennemi dilimize doladık, ama şu günlerde cehennemli bir kitap okudum. Süleyman A. Örnek'ten 'Cehennem Öyküleri' adlı bir kitaptı bu kitap.

Nemesis Kitap'tan 2010 yılında çıkmış. Türü, öykü. Sayfa sayısı,148.

*

Cehennem Öyküleri, 8 tane öyküyü içeriyor.

Tabii, bu cehennem dünyadaki cehennem. Azaba dönüşen, buhranlara gebe olan, sıradanlaşan, çaresizlik denizinde yüzen değişik hayatlar. Değişik insanlar. Değişik karakterler...

*

Kitabı beğendim güzeldi. Yazarın dili, üslubu, kurguları gerçekten başarılıydı...

Süleyman A. Örnek'in 'İntihar Etüdleri Dairesi' adlı romanından müthiş bir keyif almıştım. Yazar adeta ağzıma bir parmak bal sürmüştü. Mizahın zirvesine çıkartmıştı zevk algımı. O yüzden bu kitaptan beklentim biraz çoktu. Ama umduğum gibi olmadı. İntihar Etüleri Dairesi'ni mizah yönünden zirveye çıkartmıştı yazar, Cehennem Öyküleri'ni de psikolojik yönden zirveye çıkarmış.

Tabii, güzeldi; psikoloji, edebiyat ve felsefe başroldeydi.

-Mustafa Yıldırım - 21.08.2016 

 
Toplam blog
: 480
: 715
Kayıt tarihi
: 03.11.12
 
 

Konyalıyım. Edebiyat okudum. Amatör yazar ve şairim. ..