Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Temmuz '14

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Çocuğunuza Araç Koltuğu Alırken

Taşıt kazaları çocuklarımızın sağlığı ve hayatı için önemli tehdit oluşturmaktadır. Kazalar sırasında maalesef birçok yaralanmalara ve ölüm vakalarına tanık olmaktayız. Bu acı olayları biraz olsun engellemek amacıyla neler yapabileceğimiz konusunda değerli fikirlerinden yaralanmak üzere uzmanımız Erdem Uzunoğlu’na danıştık. Sizlere ışık tutacak bilgiler aldık.

Taşıt kazalarını önlemek, ve araç kullanıcısının dikkatinin dağılmasını engellemek için neler yapılmalı, araçta çocuk için en güvenli yer neresidir?

Emniyet koltukları kullanılarak taşıt kazalarında birçok yaralanma ve ölüm engellenebilir. Emniyet koltuğundaki bir çocuk güvende olmasının yanı sıra rahat da edecektir, böylelikle araç kullanırken dikkatiniz dağılmaz. Küçük çocuğunuz için arabadaki en güvenli yer arka koltukta yüzü arkaya dönük olan emniyet koltuğudur.

Bebeğinizi oturturken ve öncesinde neler yapılmalı?

Bebeğinizin taşıt koltuğunun yerine tam oturduğundan emin olunuz. Koltuk ile birlikte çıkan kullanma kılavuzunu dikkatle okuyup uygulayınız. Bebeğinizi arabaya her bindirişinizde koltuğu kullanmayı alışkanlık edininiz. .

Hasar riskini azaltmak için hangi yaşlarda ne şekilde oturtulmalıdır?

Bir çarpma anında, boyun omurlarında hasar oluşması riskini azaltmak için, çocuklar 1 yaş veya yaklaşık 10 kilo olana kadar yüzleri arabanın arkasına dönük olarak oturmalıdır. 1 yaşından önce 10 kilodan daha ağır olan çocuklar ise daha büyük çocuklar için olan taşıt koltuklarına ve yüzü yine arkaya bakacak şekilde oturmalıdır.

Uygulamada nelere dikkat edilmeli?  

1)Arkaya dönük bebek koltuğu özellikle yolcu hava yastığı olan araçların ön koltuğuna kesinlikle oturtulmamalıdır.  Çarpma anında patlayan hava yastığı bebeğin ölümüne neden olabilir.

3-) Prematüre veya çok küçük bebekler, kemer, kolluk veya karın kayışı doğrudan bebeğin yüzüne veya boynuna değecek şekilde taşıt koltuğuna oturtulmamalıdır.

4-) Bebekler için arkaya dönük taşıt koltuklarında, kemer hizası, bebeğin omuzları kemerin üstünde kalacak şekilde ve sıkı olmalı, ayak klipsi çocuğun göğüs kafesinin tam ortasında (karın veya boyunda değil) tutulmalıdır.

5-) Taşıt koltuğu bebeğin başı öne düşecek şekilde öne kayarsa baş geride kalana kadar 45º’ye geriye yatırılmalıdır.

6-) 1 yaş altı arkaya dönük ve 1 yaş üstü öne dönük koltuklar çocuk koltuğa tam uyduğu sürece (kulaklar koltuk arkasının en üstünün alt hizasında ve omuzlar kemerin altında kalacak şekilde) kullanılmalıdır.

7-) Bebek koltuğa büyük geliyorsa yükselticiler kullanılabilir.

Kaynak: http://www.doktoramcam.com/Makale/Detay/cocuklarda-tasit-guvenligi/553

 

Bu makale de ilginizi çekebilir

Çocuklarda Obezite Nedenleri

 
Toplam blog
: 374
: 1291
Kayıt tarihi
: 04.08.11
 
 

09.05.1970 tarihinde İstanbul’da doğdum. İlköğrenimimi Göztepe Yeşilbahar İlkokulu’nda yaparak 19..