Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Kasım '18

 
Kategori
Eğitim
 

Çocuk Hakları Türkiye İlerleme Tablosu

Çocuk Hakları Türkiye İlerleme Tablosu
 

Avrupa Birliği Türkiye İlerleme Raporlarında, ülkemizde çocuklara yönelik şiddet konusundaki çabaların gözlem ve koruma mekanizması açısından etkin ve yeterli olmadığı ve çocuk bakım hizmetlerinin topluma kazandırma amaçlı bilinci artırıcı çalışmaların yetersiz olduğu dile getirilmektedir.

Çocuk bakım hizmeti veren kuruluşların koşullarının ve yönetim kapasitelerinin iyileştirilmeye ihtiyacı olduğu da raporda yer almaktadır. Çocuk işçiler konusunda nitelik ve nicelik bakımından verilerin yetersiz olduğu ve sezonluk göçmen tarım işçi ailelerinin çocuklarını çalıştırması konusunda durumu düzeltmeye yönelik çabalara rağmen sorunun devam ettiği belirtilmektedir. Bu alanda yönetim kapasitesini artırmaya ve tüm ülkeyi kapsayana etkili bir gözlem ve denetim sistemi kurulması gerektiği vurgulanmaktadır.

Ülkemizde 2003-2011 yılları arasında çocuk hakları konusunda atılan adımlara ilişkin bilgileri aşağıdaki tabloda bulabilirsiniz. Türkiye'de 2011 sonrası süreçte özellikle okullaşma, okula devam ve okul öncesi eğitim konularında ciddi ilerleme kat edilmiştir. Bu konudaki çalışmalara ilgili bakanlıklar nezdinde halen devam edilmektedir.

Yıllar

Kapsam

2003

 

Yeni İş Kanunu’nda çocuk işçiliğinin yaş sınırı 12’den 15’e çıkıyor.

Çocuk Mahkemeleri Kanunu değişerek, yargılanma yaşı çocuklar için 15'ten 18'e çıkıyor. Ayrıca aile mahkemelerinin kurulması çocuklar açısından çok önemli.

Türkiye, BM ÇHS’nin Çocukların Müdahil Oldukları Silahlı Çatışmalara İlişkin İhtiyarı Protokolünü onaylıyor.

Kız çocukların okula gitmesini sağlamak için yoğun kampanya yapılıyor ve eğitimde kızlar ve erkekler arasındaki eşitsizlik azalıyor.

Türkiye’de çocuk felcinin ortadan kaldırılmasının ardından, kızamığın sona erdirilmesi için de bir program başlatılıyor.

Temel eğitimde okul kitapları artık ücretsiz dağıtılıyor.

2004

 

Bu yıl Anayasa’ya eklenen ek bir cümle çok önemli. Şöyle diyor: Türkiye’deki bir yasayla Türkiye’nin onayladığı uluslararası bir sözleşme arasında çelişki olursa uluslararası sözleşme üstündür. Tabii bu durum çocuk haklarıyla ilgili taraf olduğumuz tüm sözleşmeler açısından da geçerli.

Ulusal Ajans büyük ilerleme sağladı ve Türkiye tüm programlara katılıyor.

Sadece babaları değil, anneleri azınlık üyesi olan çocukların da azınlık okullarına gidebilmesi kararlaştırılıyor.

2005

 

Dernekler Kanunu ile Türkiye’de 15 yaşından itibaren çocuklar kendi derneklerini kurabiliyor ve 12 yaşından itibaren çocuk derneklerine üye olabiliyor.

Meclis’te Kadın ve Çocuklara Yönelik Şiddetin Araştırılması Komisyonu kuruluyor.

Milli Eğitim Bakanlığı Alevilik mezhebiyle, Hıristiyanlık, Yahudilik gibi diğer inançların da gelecek yıldan itibaren zorunlu din eğitimine dâhil edilebileceğini belirtiyor.

Çocuk Koruma Kanunu kabul ediliyor. İlk kez adalet sistemindeki çocukların haklarını ve mutluluğunu gözeten bir yasa kabul ediliyor. Bu yasayla her ilde çocuk mahkemelerinin kurulması öngörülüyor.

PVC’den yapılmış çocuk ürünleri hakkında çocuğun sağlığının korunması için bazı hükümler yürürlüğe giriyor.

2006

 

18 yaşın altındaki tüm çocuklara ücretsiz sağlık hizmeti sağlanan bir sosyal güvenlik sistemi oluşturuluyor.

2007

 

Telekomünikasyon Kurumunu siber suçları önlemek konusunda görevlendiren kanunun amaçlarından biri de çocuk pornografisiyle mücadele etmek.

2008

 

Bebek, çocuk ve beş yaş altı çocuk ölüm oranları azalıyor.

Çocukların ağızlarına almaları için yapılmış oyuncak ve çocuk bakım malzemeleriyle ilgili mevzuatta değişiklikler yapılıyor.

Okula devam konusunda bilgilerin toplandığı bir e-okul veritabanı kuruluyor.

Türk Ulusal Ajansının idari kapasitesini güçlendirmeyi amaçlayan Kanun TBMM’de kabul ediliyor.

TBMM’de çocuk haklarının izlenmesi için bir komite kuruluyor.

Okula hiç kayıt yaptırmamış ya da okulu bırakan 10–14 yaş arasındaki çocuklara ikinci bir şans verilmesi anlamına gelen hızlandırılmış müfredat MEB tarafından kabul ediliyor.

TBMM, Uluslararası Çocuk Kaçırmanın Sivil Yönleri Hakkında Lahey Konvansiyonu’nu onaylıyor.

2009

 

Türkçe dışındaki dillerde 24 saat yayın yapılmasına izin veren yönetmelik kabul ediliyor ve çocuklar için eğitim ve dil eğitimi programlarına ilişkin sınırlamalar da kaldırılıyor.

2010

 

Anayasa değişikliğiyle çocuk ombudsmanlığı için zemin hazırlanıyor, çocuklara pozitif ayrımcılık için olanak sağlanıyor.

Türkiye ÇHS’nin ikinci ve üçüncü uygulama raporunu gecikmeli olarak sunuyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda çalışan çocuklar birimi oluşturuluyor.

Kayıp çocuklarla ilgili Meclis komisyonu kuruluyor.

Terörle Mücadele Yasası’nda yapılan değişikle, tüm çocukların ÇHS’ye uygun yargılanması öngörülüyor.

Denetimli serbestlik sistemi yaygınlaşıyor.

SHÇEK, kurumlarındaki sığınmacıların haklarını korumak amaçlı yeni bir genelge çıkarıyor.

Avrupa Konseyi Çocukların Cinsel Sömürü ve İstismara Karşı Korunması Sözleşmesi onaylanıyor.

Çocukların korunması ile ilgili olarak, Çocuklarla Kişisel İlişki Kurulmasına Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi onaylanıyor.

2011

 

2011–2012 öğretim yılından itibaren, Türkiye’deki Ermeni cocuklar, Ermeni azınlık okullarına misafir öğrenci olarak kabul ediliyor.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı kuruluyor.

Çocuklar ve engelliler icin evde bakim hizmetlerinin iyilestirmesini öngören 2011–2013 stratejisi ve eylem planı kabul ediliyor.

 

 
Toplam blog
: 57
: 176
Kayıt tarihi
: 25.09.18
 
 

2016 yılında bir devlet anaokulunda "Shared Melodies", (Paylaşılan Melodiler) adıyla bir eTwinnin..