Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Kasım '18

 
Kategori
Eğitim
 

Çocuklarda Ödev Yapma Sorunu

Çocuklarda Ödev Yapma Sorunu
 

Herkese merhaba;
 
Bu hafta çocuklarda sıkça yaşanan ödev yapma sorunu ile ilgili yazmak istiyorum. Her ebeveyn dönem dönem bu sorunla karşılaşmıştır. Böyle bir durum nadiren yaşandıysa kendinizi şanslı sayabilirsiniz. Çünkü ödev yapma ile ilgili sorunları kronikleşen çocuklar hem okul hem de evde çeşitli sıkıntılar yaşayabiliyorlar. Ödev yapmayan çocuğun okul içinde akademik başarısı olumsuz etkilenirken evde de buna bağlı olarak ebeveyn-çocuk çatışmaları yaşanabiliyor.
 
Çocuğunuz ödev yapmak istemiyorsa bunun pek çok sebebi olabilir. Okula yeni başlayan çocuklarda özellikle ince motor becerileri henüz yeteri kadar gelişmemişse çabuk yorulma, bu sebeple de ödev yapmak istememe görülebilir. Bu durumu yaşayan çocuk başlangıçta ödev yapmaya başlasa bile yetiştiremediğini gördükçe ödeve başlamada da sıkıntı yaşayabilir, gerekli motivasyonu kendisinde bulamayabilir.
 
Çocuğunuzda dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, özel öğrenme güçlüğü ya da farklı bir yetersizlik türü varsa okulda derslerini akranlarıyla takip etmekte, evde ödevlerini yapmakta sorun yaşayabilir. Böyle bir şüpheniz olduğunda gerekli tanı ve alınacak eğitim tedbirleri için mutlaka bir uzmana gerekli testleri yaptırmanız gerekmektedir.
 
Çocuğunuzu ödevlerini yapma ile ilgili teşvik etmek için, ödev yapmanın yararları ile ilgili bilgilendirmeniz (sorumluluklarını kazanma, okulda öğrendiklerini tekrar etme, ders başarısını arttırma, öğrendiklerini kalıcı hale getirme gibi), ödeve başlarken bir süre (örneğin beş dakika kadar) yanında durarak destek olmanız başlangıç için faydalı olabilmektedir.
 
Ödevin çocuğunuzun sorumluluğu olduğunu öncelikle siz ebeveynlerin kabullenmesi gerekmektedir. Çocuğunuz ödevini yapmamakta ısrar ediyorsa okula ödevini yapmadan giderek sorumluluğunu kendisi almalıdır. Kesinlikle ödevleri anne-babalar tamamlamamalı, sadece bilemediği yerlerde sorduğu sorulara yanıt vererek yardımcı olmalı, yol göstermelidir. Ödevler tamamlandığında kontrol edilmesinde de fayda vardır.
 
Ayrıca anne-baba olarak çocuğunuza ödev yapması için uygun ortamı sağlamalı, çalışma yerini olabildiğince sabit tutulmalısınız. Çocuğunuz ödev yaparken sizin televizyon izlemeniz de çocuğunuzun dikkatini dağıtabilir. Bu sebeple evde yeterli sessizlik sağlanmalıdır. 
 
Çocuğunuzun eve geldikten sonraki çalışmalarını birlikte planlamanız çalışma alışkanlığı kazanmasında çocuğunuza yardımcı olacaktır. Hazırlayacağınız çalışma planında çalışma süreleri arasında kısa aralar bırakmalı, çocuğunuzun yaş grubuna göre çalışma süresini ayarlamalısınız. Örneğin okul tarzında kırk dakika ders-on dakika mola ya da dikkat süresi kısa çocuklar için otuz dakika ders-on dakika mola gibi bir çalışma programı hazırlayabilirisniz. Ayrıca bu molalarda çocuğunuzun tv, bilgisayar, cep telefonu gibi ekranlardan uzak durmasını da sağlanmalısınız. 
 
Tüm bu yazdıklarım dışında en önemli nokta çocuğunuzu takdir etmektir. Çocuk takdir edildiğini gördüğünde çalışma motivasyonu artacak, sorumluluk alma konusunda istekli olacaktır.
 
Sevgiyle kalın...
 
Toplam blog
: 36
: 296
Kayıt tarihi
: 10.10.18
 
 

Eskişehir Anadolu Üniversitesi, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümü mezunuyum. 2014 yılınd..