Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Ekim '14

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Çocuklarda Ortopedik Tarama

Vücudumuzun her organı kendi alanında ayrı bir önem taşır. Tüm sağlık problemleri gibi ortopedik problemlerimiz de bizi bir takım engellemelerle karşılaştırır. Bu nedenle söyleşimizde ortopedik sorunlardan biri olan Kalça Displazisi’ne (kalça çıkığı) yer verdik. Bu durumun ileride kötü sonuçlara yol açmaması ya da tam tedavi edilemeyen durumlarda sorunun  en aza indirgenebilmesi için, doğumla başlayan süreçte neler yapılmalı, ne gibi önlemler alınmalı işte  tüm bu sorularınızın yanıtlarnı sizler için değerli uzmanımız Profesör Doktor Gazi Zorer’den aldık…

Pediatrik tarama nedir, ne gibi yararlar sağlar, Us incelemesinin önemi nedir, bebeğin hangi döneminde yapılması uygundur?

Pediatrik tarama tepeden tırnağa pediatrik ortopedik yönden sistemik muayene yapılmasıdır. Yararları şöyledir: Öncelikle çocuk uzmanlarını ve diğer hekimleri tıbbi, vicdani ve yasal sorumluluktan arındırır.  Sonrasında ise Radio-ulnar synostoz, scapula alata, congenital vertical talus gibi ortopedi uzmanlığı gerektiren pek çok problemin erken tanısını sağlar. Özellikle gelişimsel kalça displazisinde US incelemesi erken tanı konması açısından önemlidir. US incelemesi için uygun zaman 3-6 haftalar arasıdır.

Risk taşıyan bebeklere bu inceleme mutlaka yapılmalı mıdır, gerekli önlemler alınsa da saptanamayan durumlar var mıdır  ileride sorunlar çıkabilir mi

Risk grubu bebeklerin Pediatrik Ortopedik incelemesi mutlaka yapılmalıdır. Çocuğun Pediatrik Ortopedik durumu bir raporla bildirilir. Bu rapor o anki durumunu tespit eder.Çocuğun gelişimsel sürecinde daha sonra değişiklikler olabileceği gibi, o anda var olan ama tespiti imkansız patolojilerin (tethered cord, syringomyelia ya da dengeli vertebra anomalisi, hafif CP formları gibi) ileride belirti verebilecek sorunlar yine de olabilir.

Hangi bebekler Gelişimsel Kalça Displazisi (Kalça Çıkığı) risk grubundadır?

Kız bebekler, aile Öyküsü Pozitif Olan Bebekler, doğum sırasında ters geliş,(makat gelişi) ebeveynlerin akraba oluşu ve buna eşlik eden anomalisi olan bebekler risk grubundadır.

Kalça Displazisi olan bebeklerin aileleri araştırılmalı mı, soruşturma hangi derecedeki yakınlıklara kadar yapılmalı?

Anne-baba ve kardeşler dışında iki ve üçüncü derece yakınlıklar da araştırılmalıdır. Anneanne, babaanne ve dedeler, amca, dayı, teyze, hala ve çocuklarına kadar soruşturulmalıdır.

Fizik Muayenede hangi durumlar kalça çıkığı belirtisidir?

Bacak çizgisinde asimetri, kalçaların açılmasında kısıtlılık, bacakta kısalık şüphesi, baş şeklinde  asimetri, boyunda eğrilik, ayakta şekil bozuklukları, çarpık ayak gibi deformiteler kalça çıkığı belirtisidir.

Ortopedik sorunlarla ilgili bilinçlenmeyi kimler sağlar, aileleri hangi konularda ve kimler yönlendirir? 

Ortopedi uzmanı, halk arasında mevcut olan pek çok yanlış inanış ve uygulamanın önlenmesi için halkın bilinçlenmesini sağlar. Bebeğin ortopedik gelişimi yönünden dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında aileye sistematik bilgilendirme sağlar.Kas-İskelet sisteminin gelişimine yönelik uyarı ve tavsiyelerde bulunur. Açısal ve rotasyonel değişiklikler ile ilgili bilgilendirme sağlar.Ayakkabı seçimi ve kullanımı konusunda gerekli yönlendirmeleri yapar.

Kaynak: http://www.doktoramcam.com/Makale/Detay/cocuklarda-ortopedik-tarama/608

 

Bu makale de ilginizi çekebilir:

Kepçe Kulak Estetiği (Ameliyatı)

 

 
Toplam blog
: 374
: 1291
Kayıt tarihi
: 04.08.11
 
 

09.05.1970 tarihinde İstanbul’da doğdum. İlköğrenimimi Göztepe Yeşilbahar İlkokulu’nda yaparak 19..