Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Prof Dr İrfan Serdar Arda

http://blog.milliyet.com.tr/driserdararda

23 Ekim '14

 
Kategori
Çocuk Sağlığı
 

Çocuklarda labial yapışıklık (füzyon)

Çocuklarda labial yapışıklık (füzyon)
 

Çocuklarda labial yapışıklık genellikle rutin incelemelerde rastlantısal olarak saptanır.


Labial yapışıklık (labial füzyon, labial sineşi), kız çocuklarında vajen iç tarafında bulunan ve iç dudaklar olarak da bilinen labium minus'ların karşılıklı olarak yapışmasıdır. Sadece bir kısmı olabileceği gibi tamamı da yapışmış olabilir. Kız çocuklarında yineleyen idrar yolu enfeksiyonu nedenlerinden biridir.

 

Çocukluk çağında görülen yapışıklığın en önemli nedeni, bu bölgede bulunan deri yapısının kolay tahriş olabilmesidir. Özellikle bezli bebeklerde idrar ve dışkının niteliğinin değişmesi (idrar yolu enfeksiyonu, ishal...), temizlik için kullanılan maddelerin derinin koruyucu katmanını zedelemesi, herhangi bir nedenle oluşan vajinal akıntı, mantar enfeksiyonu gibi nedenler labial yapışıklık için hazırlayıcı etmenlerdir. Menopoz sonrası kadınlarda ise asıl neden  östrojen eksikliğidir.

 

Labial yapışıklık, çocukluk çağında en sık olarak 3 ay - 6 yaş arasında görülür. Belirgin bir bulgu vermediğinden genellikle rastlantısal olarak ya rutin yapılan çocukluk incelemesi sırasında ya da bezli bebeklerin altı değiştirilirken farkedilir. Fiziksel inceleme sırasında, her iki labium minus sanki arada çok ince bir zar varmış gibi saptanır. Labial yapışıklıkta, labiumlar üç farklı şekilde yapışık olabilir: İdrarın akmasına izin verecek şekilde sadece küçük bir açıklığın olduğu tam yapışıklık, alttan ortaya dek olan ya da yukarıdan ortaya dek olan yarım yapışıklıklar. Tam yapışıklıkta daha çok olmak üzere,  içerde kalan idrar nedeniyle idrar yolu enfeksiyonu oluşabilir.

 

Tedavide yapışıklığın açılması gerekir. Genellikle basit bir şekilde (elle gererek ya da ucu künt bir klemp kullanarak) labial yapışıklık açılır. Açılma sonrasında yeniden yapışmayı önlemek amacıyla bölgeyi nemlendirici pomadlar kullanılmalıdır. Yineleyen durumlarda yapışıklık daha yoğun olabilir. Bunların açılmasında cerrahi yöntem gerekebilir.

 

Sağlıklı günler dileklerimle.

 

Prof. Dr. İrfan Serdar ARDA

Çocuk Cerrahisi Uzmanı

 

driserdararda@gmail.com

http://driserdararda.com

https://www.facebook.com/ArdaCocukCerrahisiSayfasi

https://twitter.com/drserdararda

https://tr.linkedin.com/in/isarda

 
 
Toplam blog
: 59
: 16759
Kayıt tarihi
: 02.03.13
 
 

Prof. Dr., Çocuk Cerrahisi Uzmanı...   "Çocuk Cerrahisi", çocuklarda tedavisinde cerrahi yöntem g..