Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Ocak '19

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Çok Uyanıksınız..

Sözcü gazetesi bugün İhlaszadeler dosyasını manşetine taşımış. Haberde sözümona İhlaszadeler platformu oluşturmuşlar ve 2001 ekonomik kriz nedeniyle tasfiye edilen İhlas Finans Kurumu'ndan haklarını istiyorlar.

Haberde ayrıca İhlas Finans Kurumu'nun 2001 yılında BDDK tarafından faaliyetine son verildiği ve 222 bin 298 mudiye 676 milyon dolar ve 245 milyon Euro borcu olduğunu açıkladı. İddiaya göre şu anda 60 bine yakın milyonlarca lira alacağı kaldığı ve mudilerin 2001 yılında İmar Bank'ın TMSF'ye devredikdilerek mudilerin korunduğu, İhlasFinans'ın da aynı şekilde TMSF'ye devredilmesini ve haklarını almak istedikleri belirtildi.

Ben ne İhlas Finans'ın avukatıyım ne de Finansla ilgili fazla bilgiye sahibim'dir. Ortada bir haksızlık gördüğümde babamın oğlu da olmuş olsa küplere biner öfkekenir, mağdurun yanında yer almaya çalışırım.

Babamın oğlu deyince aklıma geldi, küçük bir anektodumu aktarayım. Yıllar önce biraderimin hanımı tarafından işletilmekte olduğu dükkanda toptan ürün satıcısı arasında bir problem yaşanmış, biraderimin hanımı problemin çözülmesi için beni dükkana çağırmış, ürün satıcısını haklı bulmuş ve biraderimin hanımı da itiraz etmeyerek 'ben bu işte acemiyim abi' diyerek konuyu kapatmıştık.

Manevi konularda biradere taraf tutulabilir ama özellikle ticari ve benzer konularında asla taraf tutmam, adil davranmaya çalışırım.

İhlas konusuna gelince..

Dediğim gibi İhlas'ı savunuyor değilim, benim savunmama da ihtiyacı olmadığını biliyorum. Öncelikle yukarıdaki 222 bin 298 mudi rakamı ile 60 bine yakın rakamlara dikkatinizi çekmek isterim.

19 yıl önce yaşanmış durumun bir kere şunu söylemek isterim. Hangi tarih olduğunu hatırlamıyorum(arşivlere bakılırsa görülür) Türkiye gazetesi'nde 'ihlas finans mudilerine borcunu ödemiştir' şeklinde haberini bizzat okumuştum.

Zaten herhangi bir ödemede mudilere eşit şekilde ödenir finans kuralı gereği. 222 bin mudi'den 60 bin mudiye ödeme yapılmaması bir kere mantık olarak ve muhasebe kurallarına aykırı durumdur. Yani 60 bin mudi çok akıllı, 162 bin mudi kış uykusunda öyle mi?..

İhlas cemaati diğer cemaatlere benzetilmek isteniyor ama büyük yanılgı içine girdiklerini söylemek isterim.

Haberde ayrıca Mücahit Ören'in ABD vatandaşı olduğuna dair yemin ederken görünen fotoğrafa yer verildi. Mücahit Ören ABD vatandaşı biriyle evlidir. Uluslararası kurallar gereği elbetteki Ören bir ABD vatandaşı olmaya hak kazanacaktır. Zombia vatandaşı olacak değildi heralde!

Dur, asıl konuya gelelim..

Finans işlerinden anlamadığımı söylemiştim ama kısa süre devlet memurluğumu saymazsak 7 yaşımda babamın dükkanında başlayarak bugüne kadar küçük esnaflığımı sürdüren biri olarak şunu ifade etmek isterim ki, bankacılık ayrı şey'dir, finans kurumu ayrı şeydir.

İhlas Finans ile İmar Bank aynı statüde değildir.

İhlas Finans Kurumu bir kar ortaklığı statüsünde'dir. Mudiler İhlas Finans ile sözleşme imzalarken 'kar ve zarar' diye imzalıyorlar imzaladılar.

Ne demektir kar ve zarar?

Adı üstünde zaten. 'Bu kuruma ortak olurken karına ve zararına ortağım' demek değil midir.

İhlas Finans 2001 ekonomik kriz ile birlikte battığı halde ve sözleşmeye göre ana paralar da batmış gözüktüğü halde mudilerine ana paralarını peyderpey döviz olarak ödendiğini ilgili gazete arşivinde yazılıdır.

Burada sözü edilen İhlaszadeler ana paralarını aldıktan sonra akıllarınca kar paylarını almak istiyorlar devletten. Yani İhlas Finans'ı İmar Bank statüsüne sokularak devletin üstlenmesini istiyorlar.

'Uyanıkları severim ama benden uyanıkları sevmem' diye bir söz var ya..

Çok uyanıksınız çok!

 

 
Toplam blog
: 2327
: 450
Kayıt tarihi
: 03.07.07
 
 

25.05.1960 doğumlu. Üniversite terk. Müzik, seyahat ve tiyatro sever. Antalya Devlet Tiyatrosu'nd..