Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Nisan '14

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Corcavado (Korkavado) Tepesi

Corcavado (Korkavado) Tepesi
 

Corcovodo (Korkavado) Tepesi


Brezilyalılar İsa Heykeli’nin şehri bütün doğal afetlerden, kötülüklerden koruduğuna inanıyor. Dünyanın her yerinde deprem de olsa, hiçbir hasarın olmayacağı tek yerin Rio de Janerio olacağına inanıyorlar.Rio de Janerio'’ya gidenler, bu heykeli görmeden Rio de Janerio'dan ayrılmıyorlar. Kentin hemen her yerinden bu heykel görülüyor. Kentin simgesi. Biz de İsa Heykeli’ni görmek için yola koyulduk. İsa heykelinin yer aldığı Corcovado Tepesi’e çıkışta Favela’yı daha yakından görebilmek ve Favela manzarası çekebilmek için yol kenarında tepelik bir yerde durduk. İnsanlar çöp içinde yaşıyorlar.Zira o Favelalar’ın bazılarına polis bile giremiyor o denli tehlikeli bir bölge.                               

 İki Rio de Janerio var. Yoksulluk ile görkemi bir arada barındıran bir kentteyiz. Birincisi İpanema’ da bosanova dinliyor, ikincisi “favela” adı verilen gecekonduların pencerelerinden aşağıda lüks içinde yüzen kente bakıyor. “Favela” korku ve endişe uyandıran bir sözcük burada; ama kesinlikle acıma duygusu uyandırmıyor Rehber, Favela’da yaşayanların elektrik ve su parası ödemediklerini açıkladı. Bizde de özellikle Güneydoğu’da elektrik parasının % 70’lere varan oranda ödenmediğini yazılı basından öğreniyoruz. Kaçak kullanılan bu elektrik ücretleri bizim elektrik faturalarımıza yansıtılıyormuş. Birinin kullandığı elektriği, bir başkası ödüyor. Nasıl bir sistem, anlamak zor... Evler de fotoğrafta görüldüğü gibi iç içe.(Rio de Janerio ’da Favelalar)  Sokak yok… Favelalar tepelere kurulduğundan dolambaç gibi dar merdivenlerden ve tünellerden geçerek ulaşım sağlanıyormuş. Bizdeki gecekondular, bunların yanında villa.           

Kurtarıcı İsa Heykeli’ni Rio’ un hemen her yerinden görmek olanaklı ancak daha yakından görmek isterseniz yaklaşık 50 TL’ye bilet almanız ya da turlara katılarak 60 TL ödeyip Corcovado Tepesi’ne çıkmanız gerekiyor.730 metre yükseklikte bir tepede 38 metre yüksekliğinde bir heykel. Kurtarıcı İsa, sadece 1145 ton ağırlığında tıpkı tüm Rio de Janerio'’ya özellikle de Rio de Janerio'nun zengin kısmına kucak açmış gibi, dev bir heykel. 2007’de dünyanın yeni yedi harikasından biri seçilmiş.1922 yılında, Brezilya’nın 100’üncü kuruluş yılı kutlamaları için yapımına başlanan heykel 1931’de açılmış. Beton ve sabun taşı kullanılarak yapılan heykel, Fransız heykeltıraş Paul Landowski’ Nil imzasını taşıyor. Onlarca turistin arasından fotoğraflarımızı çekip ayrılıyoruz. Aynı şekilde sıraya girerek kademe kademe aşağı iniyoruz                                              

Havada süzülen oldukça büyük siyah kuşlar ilgimi çekiyor.Adı “urubu” ymuş.(Bir tür akbaba) Türkiye’deki akbabalar , kahverengi karışımı beyazdır.Uğursuz sevilmeyen bir kuşmuş. Leş yiyor, çöplüklerde takılıyor, bazen de Corcovado ’deki meşhur İsa heykelinin etrafında süzülüyorlar.Rio de Janerio' da martı da yok. Brezilya’ya vize yok. Bir iki yer göreceğiz diye banka hesaplarımızı, ecdadımızın ev tapusunu göstermemize gerek kalmıyor. Bilet parası biriktirip gitmek, görmek lazım. Turistik yerlerden uzak durursanız hesaplı bir tatil yapabilirsiniz.

 
Toplam blog
: 391
: 2555
Kayıt tarihi
: 04.12.12
 
 

Hüseyin BAŞDOĞAN, 1942'de Malatya- Arapgir'de doğdu.Arapgir Ortaokulunu, Diyarbakır Öğretmen Okul..