Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Ekim '16

 
Kategori
Güncel
 

Cumhuriyet, Cumhuriyet sesleri yükseliyordu…

Cumhuriyet, Cumhuriyet sesleri yükseliyordu…
 

Yıl. 1923. Tarihi bir bina. Bahçesinde Mustafa Kemal Paşa’nın, İsmet Paşa’nın anıları, izleri. İçinde, yazılan bir destan, bir tarih. Hemen sağ tarafta Mustafa kemal Paşa’nın çalışma odası bulunmakta. Loş bir salona gözlerimi dikip süzmekteyim, iki tarafı loca. İlk defa Latife Meclise gelecektir. Gerekli izin belgesi çıkarılmıştır. Başımı Latife'nin dinlediği locaya çeviriyorum.Ortada kürsü. Ata’mı, devrimlerini yaşamaktayım. Teneke bir soba var. Boruları  tavana doğru. Eğri büğrü duruyor. İçinden çıkmak istemediğim, tarihin o anlarını yaşadığım hislerim. Kalbim atıyor durmadan, kalbim çarpıyor! Kalbim çarpıyor!  İnanın   Ata’ma!. Görür, duyar gibi olurum. Öyle şimdiki gibi bir salon değil ki. Okul sıraları ahşap. Tarihi binanın anıları var. Büyük işlere imza atıldı, bu binada.

Mustafa Kemal Paşa’dan sonra İsmet Paşa o binanın bahçesinde her gün Anadolu’nun çeşitli kentlerinden gelen insanlar ile resim çektiriyormuş. Adnan Menderes her gün geçerken gördüğü bu sevgi selinden etkilenmiş, içerlemiştir. Adnan Menderes Başbakanlığa yürüyerek gider.  Birinci Meclis olan bu bina daha sonra CHP nin elinden alınmıştır.

Birinci Meclis tüm Anadolu’nun kalbini, sancılarını, kurtuluşunu, geleceğini içinde  dünyaya ilan ediyor. Bir tarih.Bir devinim. Bir devrim bu!

Her Ankara’ya gittiğimde Ulus kalbimin derininde. Ata’mın  kalbine çarpıyor.  Seyre dalıyorum Anıtkabir’i, o muhteşem ışığı. Görkemi sarmış tüm vücudumu. Damarlarım atıyor, akıyor Anıtkabir’e.

Mustafa Kemal Paşa bir gece öncesi, İsmet Paşa’yı alıkoyacaktır. Ona “yarın Cumhuriyet’i ilan edeceğiz” demektedir. Heyecanlar, kalbin atışları yükselir.

 Mustafa Kemal Paşa’nın yüzyıllara, dünyaya örnek çağdaş eseri. Türk milletinin zaferi. Dünya uygarlığında, çağların ötesinde “ Cumhuriyet”.  Cumhuriyet bir yaşam biçimidir. Bir erdem. Cumhuriyet bir devletin ayakta kalacağı temel değerleridir.

Cumhuriyet’i daha Sivas Kongresi'nde yanı başında o ateşli mitingleri yapan Halide Edip dahi o günlerde düşünememiştir. Kurtuluşu Amerikan mandasında görmüştür . İttihat  ve Terakki meşrutiyeti görebilmiştir.

Oysa ki o ışık, gelecek Mustafa Kemal Paşa’nın daha sarayın merdivenlerinden inerken alev alev içindeki o ateş, o meşale  yanmaktadır. Daha Samsun’a Anadolu’ya ayak basacağı kararlarında   yanmaktadır.  Alev alev saçlarında dalgalanmakta, mavi gözlerinde yakmaktadır .

Niçin Mustafa Kemal Atatürk Samsun’a ayak basmıştır?  Yabancı işgalciler o tarihe imza atacaktır. Tüm işgalci devletler öz vatanımızdan geri çekilecek, kovulacaktır? Anadolu temizlenecektir. Anadolu özgürleşecektir. Anadolu yurdum olacaktır. Türk Milleti uzun süredir yaşadığı o boyunduruğu atacaktır.

Mustafa Kemal Paşa Samsun’a ayak basar basmaz bir gece gaz lambalı odada yaveri Cevat Abbas Gürer’e  Amasya Tamimi'ni yaz bakalım der yazdırır. .  “Vatanın bütünlüğü milletin bağımsızlığı tehlikededir. Milletin bağımsızlığını, yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır.”  Kendisinin hazırladığı o Tamimi Mustafa Kemal Paşa 9 .Ordu müfettişi olarak imzalayacaktır.

Osmanlı’nın  içindeki  çok uluslu devletlerin batıya medeniyete açılmasından sonra kendisini eğitime ve kültüre açmayan Osmanlı devleti kendi içinde zayıflamış ve çökmüştür. Bezgin bir imparatorluk, bezgin bir millet  topluluğunun yabancı işgalinden çektiği acılar, sancılar çoğalmıştır.  Cumhuriyet tarihin acı sayfalarından sonra açılmış yepyeni bir ulus, bir millet, bir vatan olmanın büyük heyecanı, büyük özgürlüğüdür. Cumhuriyet; " Mustafa Kemal Atatürk'ün  eserleriyle anlamlı ve ışıktır."

 O gün birinci meclis binasında “  Cumhuriyet” sesleri yükselirken o kasvetli,   o loş binada bir dönem kapandı, yeni bir dönem açıldı “Türk Milleti.”  “Cumhuriyet”  Türk Milleti'nin erdem ve yoludur.

Aynen Çanakkale’de açıldığı gibi. Aylarca süren denizden, karadan o ateş. Aylarca  İngilizlerin sürdüğü binlerce şehit düşen  askerler.. O toprakları adeta parçalarcasına delen, dehşet saçan, o Çanakkale. Düşman işgalleri,  zırhlıları. O  büyük,  dehşet  savaş. Atalarının vakur ve gururlu emanet ettikleri çocuklarına, geleceğine bıraktıkları miras.  Şehit düştükleri, şehit düşen o gencecik askerlerimiz, çocuklarımız. Vatan uğruna çarpışarak öldükleri, parçalandıkları, ölüme koştukları Çanakkale. Çanakkale bir diriliş. Cumhuriyet,  Vatan.

Mustafa Kemal Atatürk’ün davası, Türk Milleti’nin davasıdır. O’nun sonsuzluğa dek  özgür ve  bağımsız yaşatacağı büyük ülküsüdür..

Mustafa Kemal Atatürk çağın, dünyanın ilerisindeki  büyük asker, büyük başkomutan, büyük dahi. İşgalci devletlerin komutanlarının tarihe not düştükleri, Ata’m. Atatürk.  “Mustafa Kemal Atatürk” diye haykıracağımız ışığımız, yolumuz, nefesimiz. Bir devlet ve milletin ancak bu temellerle ayakta kalabileceği en büyük dava...

Cumhuriyet’in temellerinin yükseleceği, Türk milletinin yükseleceği o değerlerin,  tarihin ışıkları sonra Köy Enstitülerinde yakalanabilir, görülebilirdi.

Köy Enstitüleri bir ülkenin gelecek yüzyıllara çağdaş ve önder, uygar ve kalkınmış, barışçıl  bir eğitim projesiydi.

Cumhuriyet bir eğitim ve yükseliş projesiydi.

Köy Enstitüleri kapatıldı. Cumhuriyet’in ve milletin onurlu geleceği  “ Köy Enstitüleri “karalandı yok edildi.

Niçin? Bir millet uyanmasın, bir millet yeniden uyusun.  İşbirlikçiler, çeteler, iç -dış odaklar beslensin, ele geçirsin diye.

Köy Enstitüleri kapatıldı, bu nedenlerle karalandı. Bütün bir millet aldatıldı.

Cumhuriyet. Kutlu olsun o tarihe, o döneme ışık tutan büyük Ata’mız.  Dava arkadaşlarına.  O  yüksek karakterli Askerlerine. Türk milletine. O millet ki, eğilmez hiçbir tutsaklığı göğsünde tutmaz.

Türk milletinin en güçlü bağı Cumhuriyet'tir. Demokrasiye geçişte sancılar çok uzun sürmektedir.

Gün ağarıp, ufuk açılacaktır.

Sancıları sağaltacağımız demokrasi anlayışında nice Cumhuriyet günleri kutlu olsun.

Cumhuriyet kutlu olsun.

 
Toplam blog
: 642
: 524
Kayıt tarihi
: 19.07.08
 
 

Muğla'nın YERKESİK  beldesinde dünyaya gelmişim.  Yöremin o solunacak havasını, coğrafyasını çok ..