Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Eylül '16

 
Kategori
Spor
 

Dambıl alırken bunlara dikkat ediyorum?

Dambıl alırken bunlara dikkat ediyorum?
 

Kendi dambıllarınıza sahip olmak kas yapmak için önemli bir adımdır.


Dambıl, kaslarını güçlendirmek, daha çok kas ve üçgen vücut sahibi olmak isteyenlerin en basit yardımcısıdır. Tek elle kaldırılmak için dizayn edilmiş bu spor aleti, tutmaya yarayan kısa bir çubuğun iki yanında iki eşit ağırlıktan oluşur. Dambılın kakldırılmasındaki amaç vücuttaki çeşitli kaslar üzerinde normal vücut ağırlığı ile sağlanamayacak bir baskı oluşturarak kasların yorulmasını ve daha çok kas hücresinin oluşmasını sağlamaktır. Dambıl her zaman elde tutulur ama dambıl ile yapılabilen hareketler o kadar çeşitlidir ki yalnızca kol kasları değil, sırt, bacak ve hatta karın kasları bile dambıl kullanılarak geliştirilebilir. Doğru dambılları bulmak vücut geliştirmek isteyen bir kişinin önündeki ilk aşamalardan birisidir. Ben de bu konuda bir yardımım dokunur ümidiyle dambıl almaya dair kendi tecrübelerimi paylaşmaya karar verdim. İlk önce dambıl ile halter arasındaki farkı ve dambılın avantajlarını anlatacağım.

Dambıl Mı, Halter Mi?

Dambılın nasıl bir şey olduğunu yukarıda açıkladım. Halter, dambıla benzer ama iki elle birden tutulup kaldırılmak için tasarlanmıştır. Dolayısıyla halterler çok daha ağır ve ortadaki tutma çubuğu çok daha uzun olur. Ağırlık kaldırmaya yeni başlayan birisi halter ve dambıldan hangisinin daha iyi sonuç vereceği konusunda kafa karışıklığı yaşayabilir. Ben de zamanında bu konuda kararsızlık yaşadım ve bir adet krom kaplama demir halter çubuğu aldım. Daha sonra bunun çok da işe yaramadığını gördüm ve zaman içinde halteri hiç kullanmaz oldum. Bunun sebeplerini ve dambılların neden halterden çok daha kullanışlı olduğuna bakalım şimdi.

İlk olarak dambıl çok daha güvenlidir. 15 kg. ağırlığında iki dambılı başınızın üzerinden yukarı kaldırdığınızı düşünelim. Bu oldukça tehlikeli bir hareket ama kas yapmak isteyenler bunu mutlaka yapmak zorundadır. Yorgunluk, dengeyi kaybetme veya başka beklenmeyen bir durum nedeniyle elinizdeki ağırlığı düşürecek duruma gelirseniz dambılları yana bırakıp kendinizi kurtarmanız pek zor değil. Büyük bir gürültü ve yerde iki krater meydana gelecektir ama önemli olan sizin iyi olmanız. Oysa kafanızın üzerinde tuttuğunuz 30 kg.lik bir halterse büyük bir riskin altına girmişsiniz demektir. Bu yüzden tek başına bulunduğunuz bir ortamda halter kaldırmaya çalışmak hiç de doğru değil, bence. Tabi ki dambıl kullanırken de kendinizi mutlak bir emniyet içinde hissetmek gaflet olacaktır. Ağırlık kaldırırken bir an bile konsantrasyonun kaybolmaması ve sürekli olarak kendi güvenliğinize dikkat etmeniz lazım.

Dambılı tercih etmemin ikinci sebebi ise kasları daha dengeli çalıştırması. İki kolunuzla bir halteri kaldırdığınızda ister istemez daha güçlü olan sağ kolunuz daha büyük bir katkı sağlayacak ve sonuçta daha çok yorulacaktır. Ne kadar dikkat ederseniz edin her iki kolunuzla yaptığınız bir harekette sağ tarafın daha çok çalışmasına engel olmak imkansız. Örneğin 30 kg.lik halterle sağ kola belki 17 kg düşerken sol kol 13 kg. kaldırır. Bu hareketi günler ve haftalar boyunca yapınca zaten daha güçlü olan sağ kol arayı daha da açar ve sonunda daha kollarınız arasındaki fark gözle bile görülebilecek noktaya ulaşabilir. Oysa biribirine eş iki dambıl kaldırdığınızda her iki kol mecburen aynı çalışmayı yapıp eşit ölçüde gelişir. Hatta bir kolun daha zayıf olduğunu düşünüyorsanız sadece o kolu çalıştırıp denge sağlamanız bile mümkün. Yani dambılla kas geliştirme sürecinizi çok daha iyi bir şekilde kontrol edebiliyorsunuz.

Bu anlattıklarıma rağmen belli hareketleri yapmak için yada başka özel nedenlerden halter de uygun bir seçim olabilir. Buna karar vermek size kalmış. Şimdi dambılın çeşitlerine bakalım.

Eklemeli Dambıl Mı, Sabit Dambıl Mı?

Bazı dambıllar plastik benzeri sert ve pürüzsüz bir malzeme ile kaplı beton yada metalden oluşur ve tek parçadır. Bunlara sabit dambıl diyoruz çünkü ağırlıkları değiştirilmez. Eklemeli dambıl setleri ise metal bir tutma çubuğu ve onun iki tarafına takılabilen istenilen sayıda ve ağırlıkta yuvarlak meral plakalardan oluşur.  Eklemeli dambıl daha az malzemeyle daha çeşitli ağırlık seçenekleri sunduğu için bir yerden başka yere taşıması ve saklaması daha kolaydır. Üstelik kaslarınız güçlenirse ve artık size dambıllarınız size hafif gelirse tek yapmanız gereken ucuna yeni yuvarlaklar eklemek olacaktır. Buna rağmen benim tercihim sabit dambıllardan yana. Şaşırdınız mı? Şimdi sebebini anlatacağım.

Ağırlık kaldırmak hiç de kolay bir şey değil. Bir seti tamamladıktan sonra canınız çıkmış oluyor ve zaten amaç da bu. Bu yüzden bir hareketi tamamlayıp diğerine geçeceğiniz sırada karmaşık ve dikkat gerektiren bir işlem son isteyeceğiniz şeydir. Eğer eklemeli dambıl kullanıyorsanız ve sıradaki hareket için farklı bir ağırlık lazımsa şu süreci yaşamak zorundasınız: Dambılın iki ucundaki somunları gevşetip çıkartın. Gerekli ağırlıkları çıkartın veya ekleyin. Somunları takın. Somunların gevşek olmadığından emin olun. Eğer aynı ağırlığı kullanacaksanız bile somunları kontrol edip sıkmanız gerekir çünkü bunlar sürekli gevşediği için bir süre sonra plakaların kayıp dşüme tehlikesi doğuyor. Üstelik eklemeli dambılların tutma çubuğu çok daha ince ve sert olduğundan çok ağır kaldırmak isterseniz mutlaka bir bezle tutmak zorundasınız. Yine de elleriniz nasır olabilir.

Eğer sabit dambıllar kullanıyorsanız kas geliştirme seansınız sırasında size gerekecek bütün ağırlıklar zaten hazır olarak bekliyor demektir ve bunları istediğiniz zaman ve hiçbir işlem gerektirmeden tutup kaldırabilirsiniz. Üstelik bunların somunu olmadığı için plakalar asla düşmez ve plastik kaplı kalın tutma yerlerini elinizi zedelemez. Bu sebeplerden dolayı ben kesinlikle sabit ağırlıklı dambılları tercih ederim.

Eğer yine de eklemeli dambıl lamak niyetindeyseniz tavsiyem paraya kıyıp mutlaka krom kaplamalı olanları almanızdır. Ucuz ve siyah bir boya ile kaplı demir dambıllar da işinizi görür ama uzun vadede hem temizlik, hem sağlamlık hem de görüntü açısında krom kaplı dambıllara yapacağınız yatırıma asla pişman olmazsınız.

Sonuç

Burada dambıl alırken benim de önüme çıkan bazı soru işaretleri kendi tecrübeme dayanarak gidermeye çalıştım. Tabi ki bu yazı dambıl seçmeye çalışanların kafasındaki bütün sorulara yanıt olmayabilir ama en azından en çok merak edilen konulara değindiğimi sanıyorum. Unutmamak gereken nokta ise ağırlık kaldırmaya başlamadan önce sağlık durumunuzun buna elverişli olduğundan emin olmak ve ağırlık kaldırırken sağlığınızı tehlikeye atmamak için ilk önce çok iyi şekilde bilgilenmektir.

 
Toplam blog
: 25
: 8578
Kayıt tarihi
: 11.10.15
 
 

Sağlıklı ve lezzetli gıdalarla beslenmek, temiz ve huzurlu bir ortamda sade ama keyifli bir yaşam..